Neuvokaa "noviiseja"

Olemme ostamassa v. 54 rakennettua, betonirakenteista, rapattua taloa... talossa 3 kerrosta, joista alimmainen on lämmittämätön kellarikerros osittain maanalla(ylärajassa pienet ikkunat jotka juuri maanpinnan päällä..., 2asuinkerrosta sekä 1 krs:sen kyljessä "erillis siipi" jossa sauna/kylpytilat ja vanha autotalli josta tarkoitus remontoida kodinhoitotilat...

lämmitettäviä neliöitä n.160. Paikalla kävi rakennustarkastaja joka tutki rakenteet ja sanoi että kaikki mikä talosta on maanpinnalla on "tervettä" ja esim. seinärakenne on loistava ja siihen ei tarvitse lisäeristystä alkaa laittamaan... ikkunat kehotti vaihtamaan, rakentamaan varaavan takan (minulla haaveissa myös hella/leivinuuni yhdistelmä keittiöön), ns, katselutakan tilalle, suositteli maalämmön laittoa, ja välikatolle lisäeristykset...

talon öljynkulutus tällä hetkellä JÄRKYTTÄVÄT 8000l/ vuosi... Lämmitysvaihtoehdoksi ollaan valitsemassa maalämpö ja kaikki nuo luetellut remontit ollaan tekemässä... kellarikerroksen korjaukseksi (nyt siis tihkuttaa sinne vettä, vissiin seinä/lattia rakenteen läpi tai syynä vanha porakaivo joka täynnä josta ei entisiä putkia poistettu kunnolla, katkaistu vain?tarkastaja kehotti korjaamaan kaivamalla kunnolliset salaojituksen ja sen jälkeen muuraamalla kellarin yläikkunat umpeen ja nostamalla maanpinnan ihan kellarinkaton tasolle... ja täyttämällä vanhan ,käyttämättömn porakaivon...?jotenkin noin... mutta kysymys- mykset siis

-millaiselta kuullostaa maalämpöputkien asennus hiekkamaahan, jossa pohjavesi tulee vastaan, kuulemma, 3 metrissä, ja savimaa 5 metrissä...

-millaiset on laittaa tollaseen maahan? -onko "maana" vaikein? kallein? -kuinka pitkät putket siihen tulee laittaa? edes noin mittaa... Mahtuuko koko tontille..?

-mikä maalämpöpumppu valmistaja parhain? Lapissa? kannattaako "saunasiipirakennukseen" laittaa vesikiertoinen lattialämmitys? ja muu talo jo olemassaolevilla pattereilla... (kunto kyl vielä hieman epäselvä, tässä vaiheessa?

lähellä on vesistö mutta siihen putkien laittamiseen ei saatu lupaa ja on kuulemma mahdotonta... Tiedän että mielipiteitä maailma pullollaan ja toivonki ainoastaan ihan asiallisia vastauksia... tämä on meidän toiveemme ja urakkamme ja sen suorittamiseen toivomme kanssaeläjiltä ehkä hieman neuvoja, kommentteja, mitä mieltä "expertit" on....hymy

saarnoja "siitä kuinka ei todellakaan olis kannattanu"... -kommentteja emme kaipaa....

Kiitos asiallisista neuvoista, tiedoista tai "tienviitoista" hymy

Aika suuri on öljynkulutus (80 000kWh) vuodessa. Onkohan öljyputkistossa vuoto maahan.

Vaikka talossa olisi huonotkin eristykset pitäisi 4000l/vuosi riittää. Uusissa taloissa riittänee noin 1300-1700l/vuosi.

Maalämpöhän ei energian kulutusta vähennä, sillä saadaan ainoastaan tuotettua noin 35 %:lla 100% energiaa. Putkiston pituus tulee mitoittaa energian tarpeen mukaan ja mieluummin hieman yli lasketun. Tapauksessanne energiankulutus talossa on käsittämättömän suuri, jos se olisi “normaali” sitä voisi käyttää laskennassa.

Kiitos sinulle… sen tiedän ettei maalämpö kulutusta vähennä, mutta meinaatko ettei uudet ikkunat?,ovet, varaava takka ja katon eristykset, joita ei siis nyt juuri minkäänlaisia(katto talvella sula! ja kaksimetriset jääpuikot, kuulemma, räystäissä) riitä vähentämään kulutusta suht. normaalilta kuulostavalle tasolle… “energian vuotokohtia” paljastuu nimittäin koko ajan lisää, esim, autotallissa tukahduttavan kuuma, vaikka todella huono, vanha ovi joka ei mene edes kunnolla kiinni… yläkerrassa, aulasta kylmään ullakko,vinttikomeroon johtava ovi, ihan normaali väliovi, ei eristystä yms. takasta vuokralaiset sanoivat näkyvän tähtitaivaan jos nyt tukkeena oleva finfoamin ottaa pois ?

Miten sen vuotavan öljyputki kysymyksen vois todella äkkiä saada selville…

Onko kellään kokemusta maa- ja poistoilmalämpöpumpusta ? olisiko se ehkä vielä järkevämpi laittaa kun meinasimme tosiaan investoida, kunnolliseen varaavaan takkaan ja ehkäpä vielä leivinuuniin… Mitäs tuumaatte, onko aivan tyhmä, tuulesta temmattu idea…?

Ja tuohon “energia katoon” vielä että mitä ilmeisemmin kellarikerros, joka siis osittain maan alla melkoinen kylmän päästö paikka… esim. lattiaeristys(siis kellari ja asuinrakennuksen)on aivan onneton, jos ollenkaan? tuumasi nykyinen vuokralainen… voiko olla totta? lattiat jäiset talvella…

kellarin pääty auki, ja siinä olevat kaksoisovet aina vähän auki… pakkanen siis suoraan vaan sisään… ei siis ihme että kylmät lattiat…

Ottaisit nyt itsellesi osaavan konsultin, niin rakennus- kuin LVI puolellekin. Anna heidän suunnitella / laskea tulevan saneerauksesi energiankulutus. Maalämpöön kun vaikuttaa mm. perheen koko (käyttöveden tarve) jne…jne.



“Kysyvä ei tieltä eksy”, mutta tuo perussuunnittelu on kuitenkin vasta puoliksi tehty.

no en kuule tän palstan neuvojen mukaan aiokkaan mitään päätöksiä tehdä… mielenkiinnosta kyselen että mitä mieltä muut ihmiset… eikös tämä ole keskustelupalsta? ja “konsultteja” kun ei joka oksalla näissä kairoissa kasva, kun ollaan lapissa! Ja joka ikinen mietintä minuutti tollasen konsultin kanssa maksaa… haluan tietää, mistä edes lähden liikkeelle noissa mahdollisissa keskusteluissa… mutta kiitos kun viitsit vaivautua vastaamaan =)

Hiekkamaa ei ole kovin hyvä maalämmön lähde. Yksi mahdollisuus saattaisi olla porata ne syvälle peruskallioon.

Maalämpö olisi tapauksessanne todella tarpeen pienentämään lämmityskustannuksia. Myös ilmalämpöpumppu toisi kustannussäästöjä.

Se kellari on varmaankin todellinen energiasyöppö. Kannattaisi harkita kaivaa perustukset ulkopuolelta esille, asentaa asialliset salaojaputket ja lämpöeristeet sekä vesieristys perusmuurin ulkopuolelle. Tietenkin se hatara ovi pitäisi kiireesti tilkitä tiiviiksi ja vaikka sitten kesällä korjata kuntoon tai vaihtaa uuteen.

Onnea yritykselle!

Talossa on kertomasi mukaan niin runsaasti erilaisia vuotokohtia, ja lisäksi kattila-poltin yhdistelmä toimii todennäköisesti erityisen huonolla hyötysuhteella, niin ehkäpä ne selittävät korkean energian kulutuksen. Kyllähän se maalämmityksen keruuputki voidaan laittaa hiekkamaahankin. Putkea vain laitetaan pitempi lenkki. Tämä nyt on mutu tuntumaa, mutta kun talon eristystä korjataan, niin energiankulutustarpeen mitoituksena voitaneen käyttää 36-40 tuhatta kilovattituntia vuodessa.

Kiitos Faktaa kustannuksista ja Ryöppy... juuri tuollaisia asioita minä kaipailin, esim. tuon kokonaisenergiatarpeen arvioita... kun ollaan vaan tykönämme, melkein kakat housussa laskeskeltu et mitähän se tulee olemaan... sille tielle ei olla lähdetty ollenkaan et milloinkahan mikäkin pytty itsens laskee takaisin, kun tämä talo, unelma talo, (tässä vaiheessa lähestulkoon ilmainen) ja koti on se mihin me se raha halutaan satsata ja siihen ett kotona asiat toimii... ajellaanki sit lähestulkoon lunastuskunnossa olevil rromuil, toivoen et jos poro sattuu tielle, niin auto olis edes sen päätä kovempi

Maalämpöpumpuista laitoin kamalan "tollon kysymystulva" viestin jo useammallekkin pumpunvalmistajalle sähköpostilla, ja saa nähdä tuleeko ainuttakaan vastausta =)

Ja ryöppy, juuri noin se rak.tarkastaja kehotti tekemään, ja nyt se siis vielä selvempää, eräs neuvoja kun jo moitti umpi idiooteiksi jos lähetään mitään prk* salaojituksia kaiveleen

ja mä ukolle jo sanoin että haen rekkakuorman jotain himputin finfoamia ja tilkitten sillä sen samperin kellarin kauttaaltaan nyt talveksi... kaivetaan se sit kesällä sieltä sit ja mietitään et mitäs tälle =)

ovi on jo tarjouslaskennassa mukana.... =)

Kiitän, asiapitoisista ja mukavista viesteistä ja kannustuksesta, sitä TULLAAN TARVITSEMAAN!

Tietohan lisää tuskaa… ja monesti totuus sattuu(siis maksaa)



eli samoilla linjoilla roiskeläpän kanssa siinä mielessä että ko. tilanteessa pistäisin kyllä kiltisti muutaman satasen osaavaan konsulttiin, koska sillä moisessa urakassa saattaa säästää helposti tonneja…

Ilmalämpöpumput ovat kovasti kehittyneet ja uskoisin että tuollaisessa kohteessa niistä olisi lämmityksen rinnalle isosti hyötyä, eikös siitä oljysäilöstä/järjestelmästä pitäisi olla tarkastukirjaa? se nyt kannattaa tarkastuttaa ja huoltaa ensimmäiseksi.

Kertoisitko jmk78, millainen seinä-, lattia- ja yläpohjarakenne talossa on. Ja millaiset ikkunat siinä on. Tuo energian kulutus on niin posketon, että väkisin tulee mieleen eristevahvuudet. Meillä on remontoitu rintamamiestalo, jossa lämmitettävää tilaa on reilut parisataa m2. Silti lämmitysenergian kulutus on 32 - 33 MWh/vuosi. Talo lämpiää kaukolämmöllä, mutta öljyksi muunnettuna kulutus vastaa vajaata puolta teidän vastaavasta. Tosin me asumme Etelä-Suomessa, mutta ei ilmaston vaikutus sentään noin iso ole.

Kiitos Ryöppy, tonttiilmantaloo ja moment:

Aluksi haluan taas vähän "avata", se on ollut meillä tiedossa että kun tätä taloa lähdettiin ostamaan että kalliiksi se tulee... se remontti nimittäin... mutta kun talo käytännössä katsoen oli puoli-ilmainen ja se oli se meidän unelma "huvila", unelma paikalla, lammen rannalla, päätettiin että kun siitä kerta remontoimalla sen unelman saa ja kun rakennustarkastaja oli sitä mieltä että, runko on terve ja luetteli tarvittavia remontteja ja kertoili "noin, kustannuksia", niin päätimme että tämä ostetaan... loppukustannuksilla en usko meidän ikinä rakennuttavan tai ostavan lähellekkään samanlaista taloa, emme mistään....

Tottakai aiomme asiantuntijoita käyttää hyväksi silmän isku mutta haluan-mme oppia itsekkin näistä asioista edes hiukan että voisin puhua edes suurinpiirtein "samaa kieltä" ja haluan kuulla että miten muilla käyttäjillä mikäkin pumppu ym. toiminut... ettei siinä käy niin että jonkun asiantuntijan käskystä ostetaan joku 20 000 mylly ja sit kuitenkin huomataan ettei se ollutkaan hyvä eikä riitä... ja haluan että kaikki mahdollinen on otettu huomioon, mm. perheen kasvu tulevaisuudessa yms,... ilmalämpöpumppua olemme hankkimassa sillä nyt meillä sellainen käsitys että se on melkeinpä välttämätön kun se varaava takka ja leivinuunin/lieden yhdistelmä ollaan hankkimassa. eikös se niiden tuottama lämpö saada niillä kuljetettua muualle taloon ja yläkertaankin?ihmetys näin meille kertoili ja niiden hankintaan kehotti eräs takkavalmistajan edustaja...???

moment- mitään öljypumpun tai järjestelmän huoltokansioita tuskin on, talossa on ollut vuosikymmeniä, vaihtuvia vuokralaisia, ja talon kohta entistä omistajaa ei ole talon remontoiminen ja voin kyllä väittää ettei kunnossa pitokaan ole paljoa kiinnostanut... esim. matalan osan katto vuotanut vuosia, kun tiilikate ollut rikki... onneksi lahonnut vain osa kattorekenteista ja tarkastaja sanoi että muutaman kattotuolin? naurua ja muhien poisotto ja uusien eristeiden vaihtaminen riittää? Sen tiedän ettäparin vuodensiällä, joitain osia tuohon öljypömpeliin on vaihdettu, sytytin?naurua muttei mitään muuta, sellainen mustunu ruma, iso laatikko, jämä? se siellä kellarin uumenissa oli...

Ryöppy- lattiarakenteesta ei tietoa , sementtiä pomppivaa naurua , seinärakenteen tarkastaja sanoi olevan parasmahdollinen ja ettei sinne tarvitse alkaa lisäeristystä laittamaan... yläpohjanrakeella jos tarkoitetaan välikattoa, niin siellä muutamakymmenen senttiä muhia, ei muuta.. käsittääkseni... vanha mies joka on ollut taloa rakentamassa kertoi että sinne laitettiin muutamia lapiollisia muhaa kun talon valmistumisella oli niin kiire, hensingistä tulevalle herralle oli kyllä yritetty kertoa että näissä kairoissa on talvella aika kylmä mutta siitä huolimatta eristeet tehtiin niin vähäisiksi ja niitä ei käsittääkseni ole lisätty.... ikkunat ovat kaksiruuruiset, alkuperäiset ikkunat, niitä on tulossa asiantuntija katsomaan lähiaikoina, että tehdäänkö täysikkuna remontti vai vaihdetaanko, huippukunnossa oleviin, täyspuisiin, pokiin uudet lämpölasit?

nyt taas huomaa kuinka onneton tietämys mulla/meillä kaikista asioista onkaan, täytynee soittaa tuolle tarkastajalle että miten ne asiat oikein ovatkaan...

KIITOS taas vastauksista ja vaivannäöstä kommentien muodossa hymy

Aloita koko homma talon vesikatteesta ja läpivientien kunnosta.

Ihan ensin katto kuntoon.

Teillä on varmasti siellä lunta, joten voi ulkoa tarkkailla katon sulanapysymista. Siellä, missä lumi ei kestä katolla tai katto on jopa paljas ja kuiva, on surkein eristys.

Suoraansanottuna vesikaton kunnon selvittämisen jälkeen hankkisin käsiin kaverin, jolla on käytössään lämpökamera (ja osaa lisäksi käyttää sitä)

Myös lämpökuvaukseen erikoistunut yritys, jolta saa kirjallisen raportin,ei olisi poissuljettu vaihtoehto. Kylmäsillat, märät eristeet ja rakennevirheet varauksin voidaan havaita lämpökameralla.

Onko öljysäiliö maanalainen ? Öljyn kulutusta voisi arvioida myös ottamalla öljy erillisestä astiasta (tynnyri tms) polttimolle ja seurata siten tarkkaan kulutusta.

Mikäli öljyä vuotaa maaperään, voi siivouksesta koitua KALLIS lasku.

Millainen ilmanvaihto talossa on ?

Huippu-imuri/painovoimainen "ilmanvaihto" ilman lämmön talteenottoa ?

K.L

Hei K.L!

-Vesikate talossa,korkealla puolella on peltikate, hyväkuntoinen, laitettu n.7 vuotta sitten, matalalla puolella(n.20neliö) oli noita aiemmin mainitsemia ongelmia, korkealla puolella välikatolla kaikki ok, vaan se eristys puuttuu… sieltähän se lämpö karkaa, nyk. vuokralaiset kertoivat tosiaan että katto sula talvella ja suuret jääpuikot räystäässä…

-öljysäiliö on maanalainen, ja TOIVOTTAVASTI, prkl***** ehyt…

-ilmanvaihto on painovoimainen…

Siis ihan oikeasti ja vilpittömästi hyvä jmk78,



Kun tuossa aikaisemmin kehotin sinua palkkaamaan konsultin, itse asiassa tekemään päätöksiä sinun puolestasi niin ehdotan sitä vilpittömästi edelleenkin.

Ymmärrän, että haluat tietää kaikesta jotain jotta voinet keskustella sen ammattilaisen kanssa “järkeviä” ja ehkä jopa luulet tulevasi huijatuksi, joten janoat tietoa, no ei siinä mitään pahaa.

Olen LVI insinööri ja painin noiden asioiden parissa, tapauksesi saneerauskohde on yksi niistä vaikeimmista, uutta on aina helppo tehdä.

Et ole kertaakaan maininnut mikä saneerausbudjettisi on, ja varsinkin kun alkaa kuulostamaan siltä, että talo menee reippaasti vasaran alle. LVI- ja rakennuspuolen konsultti voi tehdä sinulle vertailua siitä mitä mikin maksaa taloosi, mutta kaikella on aina rajansa ja tässä se raja on sinun/teidän lompakko.

Lämmitysjärjestelmään voit laittaa rahaa tapauksessasi 4000 - 30000 euroa, mikä sitten on järkevintä tapauksessanne…sen siis määrittää lompakko. Toisaalta kannattaa tehdä ne akuuteimmat korjaukset ja laatia taloonne vaikka pitemmän aikavälin suunnitelma. Vaikka niin, että nyt lattialämmitys vesikiertoisena sähkölämmityksellä (tehowatti) ja 4 vuoden päästä sitten maalämpö.



Noille konsulteille siis muutama tonni ja pysyt budjetissa etkä tee turhaa. Mutta valitse konsulttisi tarkoin.



JA MINÄ en sitten ostaisi tuolta takkaedustajaltasi edes sitä takkaa, niin loistavia ovat pakolliset ehdotukset ilmalämpöpumpusta. Just.

Olette varmaan ymmärtäneet jotain väärin tuossa ilmalämpöpumppu asiassa. Tuskin myyjä sentään tarkoitti, että ilmalämpöpumpulla kierrätetään lämmintä takan ilmaa talossa? Tarkoittikohan hän jotain ilmastointiin liittyvää puhallusta/kiertoa?

Jos katto on vuotanut useita vuosi niin tarkastakaa, ettei se ole katon lisäksi pilannut seinien villoja ts. avatkaa seinät kunnolla!

Projektinne kuulostaa hurjalta, ensimmäisenä pitää sanoa että onnea matkaan, muistakaa olla kärsivällisiä! Ilmanvaihtoon, ilmastointiin ja ilmalämpöpumppu -järjestelmään antaisin vinkin; enervent greenair hp, jonka itse laittaisin jos asuisin vanhemmassa talossa. Laitteessa on sekä poistoilmalämpöpumppu että kaikki ilmastoinnin toiminnot samassa, sisälle asennettavassa laitteessa.

Tuollaisen rojektin ollessa kyseessä, niin kyllä mä suosittelen juuri sitä mitä olet tekemässäkin,eli hankit tietoa. On kuitenkin niin, että ne päätökset pitää kuitenkin itse tehdä, vaikka tontilla olisi 10 konsulttia, joilla on enemmän tai vähemmän joku lehmä jonkun ojassa…Jos palkkaat ilppejä myyvän henkilön miettimään talosi kohtaloa, niin tuskin tuo sulle maalämpöä suosittelee jne…



Tietoa on nykyään paljon ja helposti saatavana. Panostamalla 2-3 viikkoa intesiiviseen opiskelun eri asioista muodostaa jonkun kuvan rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista omassakin torpassanne. Mun mielestä KAIKKIEN jotka rakentaa/remontoi tulisi tutustua rakentamiseen noin teoriapuolella. Muuten ei osaa kyseenalaistaa tai kysyä asioista, vaan jälkeenpäin aletaan selvittelemään, miksi jokin on vialla…jos on.