Elikkä tarkoitus valaa remppakohteessa vanhan maanvarasen laatan päälle uus 50-60mm paksu laatta, jonka sisällä vesikiertoputket ja mahdollisesti sähköputkituksiakin jonkinverran. Vanhan laatan päällä noin 50mm lisäeristys uretaani tms levyillä+ulkoseinänvarsilla pystylevyt ja väliseinät kengityksillä, uus valu tämän päälle. tällä systeemillä korvataan aikansa pommirakenne-> koolattu puulattia eristeineen ja saadaan lämmityskin nykyaikaan… nykyinen lattiapinta siis noin 120mm maanvarasen laatan pinnasta ylempänä ja ei ole vale tms. pommimatalasokkelia vaan ihan "tavallinen" anturan päälle tehty ja maanvarasen laatan alapinta vaihtelevasti 30-60cm maanpintaa ylempänä ;)
Varsinainen kysymys kuuluu:
onko olemassa jotain nopeasti kuivuvaa valumassaa, jolla tuo kuivumisaika olis muuta kun viikkoja/kuukausia ennekun pintoja pääsee tekemään? Tämä massa pitäs saada pihaan ihan tavalliseen tapaan pumppu tms autolla… Jos tämmöstä ainetta on niin mikähän lie kustannustaso vrt tavan valutyyliin?
Esim. lattialämmitystasoite kuivaa käsittääkseni muutamassa päivässä pintojenlaittovalmiiks, mutta ei kiinnosta/oo pätäkkää ruveta noin 120neliön laattaa ruveta moisesta säkkiaineesta tekemään…
Tämä kuivumisajan pituus pitäs saada mahdollisimman pieneksi kun talossa olis tarkoitus koittaa asustella rempan aikana kun lattiat laitetaan kahdessa erässä ja asuntovaunua/lämmintä autotallia voi hyöydyntää tilapäisesti myöskin Onhan se petonilattia aikas karhee myöskin parin kuukauden ajan tepastella, saatikka että mihin survoo tavarat kun ei kiintokalustetitakaan voi laittaa enenkun valu on kuiva!
Mitähän muuta pitäs asujien/rakenteiden takia vielä ottaa huomioon huolellisen pintojen suojauksen lisäksi? kemikaalihuurut->osastointi? kosteuspaine->kunnolinen kosteudenpoisto sisältä ulos… Vuodenajalla ei liene väliä mut kesällähän tuo olis tuuletuksen ja asumisen kannalta helpoin tehhä…
Kyllä se kuivumisnopeus on suoraan eli kääntäen verrannollinen hintaan. Kun ei ole sitä pätäkkää, niin silloin se kuivumisaika on se pitkä, joten siitä odottelemaan.
Pyydä betonitehtaalta lattiabetonia, jonka vesi-sementtisuhde on alle 0,5. Se on notkistettua betonia. Silloin ei kuivattavaa vetää on mahdollisimman vähän. Hiertobetonia älä ota.
Liipparin on hyvä tietää, koska hiertoaika on verrattain lyhyt verrattuna “normaaliin” betoniin.
Kiitti BT:lle! Ainahan se on tapauskohtaista mut olisko vielä jotain kuivumisaikahaarukkaa tarjota… Paikallinen hintataso selviiki luurilla;)
Raitoville: Tuo ei oo pätäkkää on suhteellinen käsite, kiillon tasote säkkitavarahinta laskelman taustalla… Semmonen 5000ekee kustantas sillä olettaen että 0.5 neliöö 40kg/säkki että semmosta
Lattiatasoite kuivuu nopeasti, koska sitä laitetaan ohut kerros… Mitä ohuempi kerros, sen nopeammin se suhteellisesti kuivuu. Jos betonia on paksu kerros (kymmeniä senttejä), niin nyrkkisääntö sentti per viikko kovettumisajaksi ei enää päde, vaan se voi olla paljon pidempikin aika.
Valitettavasti se “nopeasti” kuivuva normaalisti kuivuvaan verratuna on huomattavasti kalliimpaa - betonissa. “huomattavasti” on suhteellinen käsite.
Jos näin ei olisi, niin kuka käyttäisi normaalisti kovettuvaa. Näin se vain menee.
No minäpä kysäsen ens viikolla savonmuan hintatassoo ja voin ihan huvikseen laittaa tännekkin normaalit ja “epänormaalit” hinnat, niin muutki ihteni lisäks pääsee jyvälle…
15ekee tuntu olevan kuutiohinta kovempi tuolla noppeemmin kuivuvalla massalla… Ei kyllä järin suuri ero jos aattelee että 6-7 kuutioo menee tavaraa. Jos tällä saapi vaikka kuivatusajan puolitettua niin kyllä siihen satkun mielellään maksaa:) Lopullinen kokonaishinta selviää kunhan saan tarjoukset sähköpostiin normaalista ja erikoisemmasta pihaan kuskattuna ja pumpattuna… Aion vielä kyllä kysellä hieman tarkemmin tuosta tavarasta joka kuulemma on noppeemmin kuivuvaa lattiavaluun käypästä…
No nyt on tietoo kuopijosta. Bt:n ehdottama notkistettu lattiavalumassa 120m2 x 6cm eli noin 7,5m3 kustantaa 2000ekee pihaan tuotuna ja pumpattuna. Normaali vastaava 1900ekee
Ei ainakaan kaadu tuohon hintaeroon!!! Tää on vaan yhen virman kilpailuttamaton tarjous eli varmaan hieman halvempiki voi löytyä vai mitä ootte mielta hintatasosta?
Kuivumisaika-arvio oli noin puolet normaaliin nähden kunhan ilmanvaihdosta huolehditaan kunnolla.
Noin 3vk minimissään kuulemma pitää kuivattaa, tietysti mittaukset ennen pintojen laittoa…
Näinhän se menee. Ei se hintaan kaadu. Hio sementtiliimakerros pois muutaman päivän kuluttua valusta. Älä kastele vedellä vaan laita muovi päälle viikoksi, se riittää.
Tere.
8cm ja paikoin yliki lopulta valettiin.
Nyt kyssäri kuivamisesta kun on vajaa 7vk valusta. Hioin sen pinnan pari päivää valun jälken ja muovitin viikoks. Olosuhteet ollu mielestäni hyvät kun ilmankosteus ollu 30-45 lähes kokoajan paitsi viimeset pari viikkoo on menty paljo tuon allekkin, jopa lähelle 20% on menty(esim tänään 25%) vesikiertolattia ollu pari viikkoo käynnissä, menovesi nyt 38-astetta pakotettuna+pumppu täysillä. poistoilmanvaihto ollu valusta asti täysillä ja joka huoneen tuuletusikkunat selällään yötäpäivää aina kun kelit on sallinu. liika kostealla ilmalla ei oo siis tuuleteltu ikkunoilla. Huonelämpö tuuletuksista huolimatta ollu kokajan yli 20-astetta
Viimeaikoina oon testaillu valun tilaa neliön höyrynsulkumuovin paloilla, joita oon teippailut tiivisti sinnetänne. Parin kolmen päivän jälkeen on muovia avatessa vastassa semmonen makkeenimelä "kostea" betonin haju, mutta muovissa ei oo höyryä, pisaroita tms. vaan on ihan kuivan tuntunen. valun pinta ehkä hieman nihkeä.
Lisäks jos laittaa talouspaperin palan vuorokaudeks muovin alle, niin on pois ottaessa hieman nihkeän oloinen.
Joko on aika kutsua kosteusmittaus vai vieläkö kuivataan lämmöt ja ilmanvaihto tapissa viikko kaks? Sen verta kallista tuo mittamies ajattaa tänne korpeen että mielellän sais kuivan tuloksen kerralla;)
Joku tietysti vastaa että tottakai oota mutta kun asutaan tönössä kokoajan ja tammikuusta saakka on ollu paikat levällään niin odottavan ajat on pitkiä eli turhaa ei odotella, muttä liika märkää ei kiinni laiteta!
Oliko Teillä notkistettu lattiabetoni?
Jep semmosta sen pitäs olla! nopeasti pinnoitettavan nimellä myytiin…
Onhan tässä tietysti ollu sateista ja lämmitys saatiin käyntiin vähä turhan myöhään mut pitäs olla siltiki kuiva ajan puolesta. kun 2cm/viikko on realistinen arvio massantoimittajan mukaan
tuossa esite ja nyt ei varmaan oo mainos
http://www.lujabetoni.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/luja/embeds/lujabetoniwwwstructure/16783_139-npeammin_paallystettavat_betonit.pdf
paljoko muuten valun kosteusprosentin pitää olla että voi laittaa paikat kiinni? Koepalasta mittaava tekijä olis tiijossa, ilmeisesti luotettavampi tapa kuin porareikämittaus?
"paljoko muuten valun kosteusprosentin pitää olla että voi laittaa paikat kiinni?"
Se nyt riipuu siitä millä pinnoitat.
"Koepalasta mittaava tekijä olis tiijossa, ilmeisesti luotettavampi tapa kuin porareikämittaus?"
Suomessa työmaalla yleisesti käytettävä, ja luotettava mittausmenetelmä on porareikämittaus. Tulos RH%.
Koepalasta saatava tulos edellyttää työmaakäynnin lisäksi laboratorio-toimenpiteitä. Tulos on g/m3.
Karbiidimittaus antaa myös g/m3 - tuloksen.
Materialivalmistajat antavat raja-arvot yleensä nykyään RH%:na.
Se g/m3 voidaan toki muuttaa RH%:si, mutta siinä tarvitaan vähän muutakin tietoa kuin muuntotaulukko / -laskukaava.
Suosittelen porareikämittausta - putkitettuna ja kitattuna, 3 pv:n tasaantumisajalla. Ja oikein laadittu raportti johtopäätöksineen kuuluu hintaan.
Siihen koepalahommaan liittyy labra-analyysi ja arvio siitä onko soveliasta laittaa lattiapintaa vai ei kun tekijältä sitä kysyin… Laminaattia on tulossa pinnaks mutta alle tulee tuplex jossa on höyrynsulku. Eli ei sinäänsä oo väliä mitä pinnaks tulee kun se liika kosteus jos semmosta on jääpi tuon tuplexin ja betonin rajapintaan… Kiinnostas vaan tuosta RH% jokin yleinen haarukka jota pidetään kuivana ja mikä on maksimi, jonka jälkeen voi olettaa että hometta ja muuta ikävää rupeaa ilmaantuun kun tuon tuplexin nakkaa päälle.
edit:No löytyhän sieltä valmistajan sivuilta lukema suhteellinen kosteus 85% kun käytetään tuplexia
Edelleen mielenkiinnolla odotan mielipiteitä siitä aikasemman kuvailuni perusteella, joko on oikee ajankohta kutsua mittaus vai ei… eihän sitä varmasti kukaan tiedä mutta jos on enempi kokemusta hommista niin luulis että näppituntumaa nuihin tuoksuihin ja nihkeyksiin olis
Yhteen suuntan kuivuva laatta (esim maanvarainen) syvyydeltä 0,4 x laatan paksuus, kosteus 85% RH ja laatan pinnasta n. 1-2 cm: syvyydeltä 75% RH.
Koska kyseessä on notkistettu betoni pitää tällä kuivatusajalla päästä alle em. arvojen.
Paino-% arvoja ei voida muuntaa RH-arvoiksi.
Joo-o kyselin tuosta analyysistä lisää. koepala laitetaan koeputkeen yhdessä mittauspään tms kanssa, tukitaan koeputki ja stabiilesissa "labra" oloissa annetaan olla tietty aika, jonka jälkeen luetaan tulos. eli RH% arvoa mitataan… etuna lienee porareikämittaukseen nähden on vain yksi käynti jollon kairataan koepalat matkaan.
Ootko bt sitä mieltä että tuo paperinpalan "kostuminen" ja kosteahko tuoksu on vaan asiaa tuntemattoman mutuilua eli laatta vois hyvinki olla jo kuiva ja mittamiestä vois kuhtua paikalle?
“Paino-% arvoja ei voida muuntaa RH-arvoiksi.”
Kyllä voi kun sen homman osaa ja tietää mitä pitää tietää jne.
Koepalasta saatu arvo (kuivattamalla) on g/m3, ei suoraan RH%.
“etuna lienee porareikämittaukseen nähden on vain yksi käynti jollon kairataan koepalat matkaan.”
Joo, yksi käynti, mutta muuta työtä enemmän, että saadaan RH% - arvo.
Se valmistaja, ja RYL:kin ilmoittaa sen raja-arvon RH%:na. Sen mukaan pitäisi edetä.
Toinen juttu on kokonaan tuo KUULUISA kristallipallo, josta ennustetaan jatkuvasti noita kuivumisaikoja.
Annan yhden, ja ainoan oikean neuvon. Oikein suoritettu mittaus kalibroiduilla mittapäillä antaa tietoa päällystyskelpoisuudesta.
Jos tuntuu siltä, että aikaa on kulunut tarpeeksi olosuhteet huomioon ottaen, tilaa mittaus. Tulos kertoo loput.
Jos epäilet (tuo nihkeä betonin pinta tai nihkeä talouspaperi !!!) huolehdi olosuhteista ja anna kuivua rauhassa.
Tuo ajattelumalli - “ei liian kostean päälle” - on ehdottomasti oikea. JES !
Jep. Sisäilman kosteus nyt 23% ja lämpöö 22-astetta, näillä mennään Venataan hieman ja tehdään muita hommia loppuun. Tekeminen ei lopu ihan heti. Asentaa alkuun vaikkapa keittiön ja kodarin yläkaapit paikalleen…