Kyseessä 1985 valmistunut omakotitalo, jonka pesutilojen vesieristyksen laadusta ei ole mitään käsitystä. Onko noita lattian saumoja syytä uusia eristävyyden maksimoimiseksi, jos ja kun siellä on muutamia yksittäisiä lohkeamia/pistemäisiä reiäntapaisia? Vai yritänkö jättää seuraavalle omistajalle painittavaksi (myynti vuoden sisällä)? Ohessa muutama kuva selkeimmin erottuvista kohdista suihkun puolelta.
Taitaa olla parasta kun teetät kunnon remontin ennen myyntiä, “maksoi mitä maksoi”, silloin ei tartte myydessä hävetä. Paikkailemaan ei kannata ruveta, siitä saattaa jatkossa syntyä mitä vaan !
Muuten vaatii perusteellisen kuntoTUTKIMUKSEN ja korjauskustannuslaskelmat, ja sen mukaan ruvetaan hinnoista sopimaan !
Ja jos löytyy joku, joka suostuu Sinut vapauttamaan täysin myyjän vastuusta, niin mikäs siinä, mutta silloin sitä vasta pitää olla valmis tinkimään…!
Ennen myyntiä on täysin kannattamatonta tehdä “kunnon remonttia”, sillä minä ainakin kierrän sellaiset vasta remontoidut kohteet hyvin kaukaa enkä edes pitkällä kepilläkään koskisi, jos olisin ostamassa. Se antaa sellaisen huijauksen eli pintaraapaisun maun ja vaikutuksen eli siis huijauksen tapaisen.
Miksi ihmeessä myyjä tekee remontin ja nostaa (lue: pyrkii nostamaan) sillä myyntihintaa. Tällöinhän mahdollisella ostajalla saattaa olla aivan muunlaiset suunnitelmat remontointiin siinä kohteessa, jolloin osto jää tekemättä. Näin tekee viisas ostaja ellei halua maksaa tällä tavalla ylöspäin hinattua myyntihintaa
On parempi myydessä kertoa rahellisesti kohteesta kaikki tiedossa olleet haitat, huonoudet ja hyvät puolet kirjattuina oikein paperille. Ostotilanteessa kohteeseen rakastuneelle haitat eivät suurestikaan alenna hintaa, kun kohde on muutoin oikein hinnoiteltu lähdettäessä myymään.
On monia sellaisia tilanteita, joissa alkujaan pyyntöhinta on ollut kohteen todelliseen käypään hintaan lähes pilvissä, minkä jälkeen kohde ei ole tahtonut mennä kaupaksi millään hinnalla.
Vasta rempatussa kohteessa joudutaan usein “nokkapokkaan”, koska odotukset ovat ennen ostajan silmien avautumista liian suuret ja sen jälkeen se pettymys tuottaa tuskaa molemmille osapuolille, jossa rahat kerää sitten kolmas osapuoli - valitettavasti.
Useinhan on niin, että ostaja tutkii ja availee paikkoja heti ostoa “seuraavana” päivänä, koska hän ei ole ostoa ennen sitä voinut tehdä. Kuntotutkimuskin on usein vain niitä tekevien rahastussampo. Ken luottaa siihen, on sama kuin pukki suuriin sarviinsa. On parempi ja halvempi keino suorittaa kuntokatselmus ja kysellä niistä asioita myyjältä ja kirjata ne, jolloin vastauksien osalta vastuu on sanojalla eikä savolaisittain kuulijalla. Kohteen tutkimisessa kannattaa käyttää tuttua (jos on) asiantuntijaa apuna, jolla ei ole vain rahastus mielessä, jos oma asiantuntemus on vajavainen.
On pidettävä ostossa mielessä selonottovevollisuus eli tutkia kohde. Kaikki mikä on aistinvaraisesti todettavissa kuulluu ostajan tietää. Piirustukset, jotka eivät ole aina ajan tasaalla, ovat myyjän vastuulla piilossa olevilta osin.
Jos/kun haittoja ilmenee ennen ostoa, niin kannattaa ne hinnoitella etukäteen eikä missään tapauksessa takakäteen, jolloin se on kallista ja haitan korjaamiseen tarkoitetut rahat menevä taas rahastaville ja haitta on edelleen korjaamatta.
Jos oston jälkeen sitten on tapahtunut/hvaittu jotakin yllättävää, niin on parempi rauhallisesti pyrkiä sovitteluratkaisuun kuin ampua tykillä eli lähestyä myyjää kallispalkkaisella henkilöllä. Tällöin parempi ratkaisunhakija on rakennusalan ammattilainen kuin juristi, jotka eivat valitettavasti tiedä rakennusalasta ja rakenteista sen enempää kuin sika hopealusikasta, mutta rahastaa osaa kuin sika ruispellossa.
Sovinto - laihakin - on aina kompromissi ja parempi kuin lihava riita, jossa voittaja on aina se ammatikseen rahastava.
Myy oikein, osta myös oikein!
PS! Vastataan jotakin kysyjällekin: laattasauma tapauksessasi uusittuna on vain hetken tiivis, myös silikonilla tehtynä. Jos olet onkihenkilö, niin silikonisaumasta saat helposti ongenkoukkuusi matoja noin vuoden kuluttua ja jopa aikaisemminkin, joten ei tarvitse mennä tonkimaan pihanperälle tai kauppaan.
Siis korjasitpa tai et, niin olet samassa tilanteessa. Se saumojen alapuoli on ratkaiseva. Jos uusit saumat, niin älä missään tapauksessa mainosta saumojen tiiveyttä, sillä se olisi jo yksi naula myyntiark…si.
Tässähän sitä nyt alkaa tulla; keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa jota on kaipailtu …!
Minä kyllä, jos ostamassa olisin, niin tyhmänä maksaisin enempi talosta, johon on tehty esim. 10 v takuulla certifioitu kylppäriremontti, kuin että alkaisin penkomaan ja tinkimään sellaisesta, jossa on tuon näköiset, tai uudenkirkkaat silikonisaumat ?
Lisäys : Kylppärillä ikää 34 v, siis kumminkin tiensä päässä ! Jonkun on kumminkin jotakin tehtävä, tai ehkä olisi jo pitänyt aikaisemmin tehdä, ja jonkun on siitä maksettava tai jonkun tingittävä; tämä näin savolaisittain…
Homepesulla noi pilkut pois niin on siistimmän näköinen. Ei kannata ruveta uudelleen saumaamaan ainakaan sen takia, että vedeneristys paranisi.
Tottakai ne paikat pitää pestä ennen myyntiä; ei varmaan kukaan osta jos home kukkii saumoissa…? Siihen tietysti käytetään “isoäidin aineita” : Sitruunahappoa ja etikkaa !
“Parhaat siivousaineet löytyvät keittiön kaapista” !
Homepesu löytyy KAUPASTA ei KAAPISTA.
Jos on jääräpää, ja lisäksi vielä helposti huijattava, niin mikäs siinä…? Niissä “kaupasta” ostetuissa on suurin osa vettä, ja sitä meillä kaikilla on kotona; joka sinänsä on aikamoinen ylellisyys ! Ympyrä on sulkeutumassa, ja perusaineet ovat kohta täysin samat kuin mitä kautta aikojen on sieltä keittiön ruokakaapista löytynyt.: Etikka- ja sitruunahappoa, suolaa, sokeria , soodaa j.n.e ! ; siis luonnontuotteita. Kloorin ja muitten kemikaalien kanssa läträämistä on onneksi vähennetty, ja ei ole kuin ajan kysymys, kun kielletään kokonaan; liian myöhään on valitettavasti herätty!
Saahan sitä läträtä noiden sitruunojen ja etikoiden kanssa mutta homepesussa käytän noita valmisteita, missä tehoaineena on hypokloriitti. Ei sitä oikein millään muulla pysty korvaamaan. Enkä tunne itseäni helposti huijattavaksi jääräpääksi.