OKT-remontin hinta

Kerrostalotoope kyselee… 

Tähtäimessä on v. 49 rakennettu omakotitalo (80 m2), joka on melkeinpä alkuperäiskunnossa. Kuntotarkastukessa löytyi tällaista tehtävää/huomioitavaa:
- keväällä ja syksyllä pidettävä huolta ettei sade- ja sulamisvedet seiso yläpihalla sokkelin sivussa (ei salaojia, talo yläpihalla kiinni kalliossa. pitääkö tehdä salaojat vai mitä…?)
- toinen räystäskouru lisättävä
- pellitetyn piipun yläosissa tiilien saumoissa rapautumista
- vanhat sähköjohtimet uusittava
- kellarista poistettava puulattia ja levyt seinistä
- yläkolmion pääätyihin suositellaan tuuletusaukkoja
- yläkolmion sisäkattoa pitäisi purkaa yhdestä kohdasta (laudat tummuneet), laitettava eristys ja höyrynsulku

Lisäksi pitäisi tehdä kylpyhuoneremontti (mm. vanha vesipata poistettava) ja tietysti pintaremonttia… Jos nyt jätetään pintaremontti hinta-arvion ulkopuolelle niin minkähänlaisista summista tässä puhutaan…? Ja koska ollaan enemmän kuin alottelijoita remonttihommissa (seiniä ollaan maalattu ja lattiaan pistetty laminaatit, ei muuta) niin kannattaako edes lähteä tuollaiseen hommaan? Kai näistä asioista pitää vähän ymmärtää vaikka ottais ammattimiehet tekemään. Ja mitä näistä hommista ehkä pystyisi tehdä itsekin vai kannattaako kaikki teettää ammattilaisella? Olen erittäin kiitollinen jos joku jaksaa vastata!

Parasta että kysyt kustannusarviota siltä joka on tuon kuntotarkastuksen tehnyt. Sähköasennuksia et saa tehdä itse ellei sulla ole siihen vaadittavia lupia.



Muiden hommien tekeminen on ihan itsestä kiinni miten työkalut pysyy kädessä ja kuinka paljon on tiedonjanoa. Kukaan ei osaa tehdä kaikkea mutta ota selvää, opettele ja kokeile.

Ei, vaan kustannusarvio tai tarjous tulee pyytää siltä urakoitsija-kandidaatilta. Siis siltä joka sen työn sitoutuu tekemään antamaansa hintaan.



Kaikki muu on pelkkää arvailua budjetin suhteen.

Työn hinnoittelee se, joka sitoutuu sen myös tekemään antamallaan hinnalla. Otettava huomioon myös tarvikkeet. Muitten antamat hinnat ovat täyttä "ajan haaskausta". Kannattaa ottaa tarjous vähintään eli noin kolmelta ja jos hinnat eivät ole kaukana toisistaan, niin yleensä paras valinta ei ole halvin.

Köyhän ei kannata halpaa ostaa ja rikkaan ei tarvitse. Kyllä suomalainen rakentaja kuitenkin monesti sen hinnan perässä juoksee.

Kysyjä on vasta harkitsemassa talon ostoa - huomioikaa se arvon räpeltäjät. Arvio riittää tässä vaiheessa. Jos menet sen murjun ostamaan niin sitten voit alkaa kyselemään niitä sitovia tarjouksia.

“Kysyjä on vasta harkitsemassa talon ostoa - huomioikaa se arvon räpeltäjät. Arvio riittää tässä vaiheessa.”



Annappa “Mesuri” se arvio sitten annetuilla tiedoilla.

Ja muista, että se antamasi arvio saattaa vaikuttaa kysyjän päätöksiin.



Tämän räpeltäjän kristallipallo on ainakin vielä usvan peitossa tässä asiassa.

Mistähän nyt lopulta oikein on kina? Nimenomaan annetuilla tiedoillahan ei voi antaa muutta, kuin arvion.



Tarjousta, edes sitovaa arviota ei voi antaa ilman suunnitelmia, joita kukaan ostajaehdokas ei oraiden päälle teetä. Eli en näe sellaista olotilaa omasta takiaispallostani, että kysyjä voisi sitovia hintoja saada. Siksipä on tässä vaiheessa tyytyminen arvioihin, jotka kannattaa yleensä mieluummin pikkuisen ylimitoittaa.



Mesuri taisi esittää kommenttinsa sen verran raflaavasti, että jäi asia alle…

Jos talon saamme (tarjous on tehty) niin totta kai kilpailutamme useamman urakoitsijan (emmekä valitse sitä halvinta). Talon ostoa harkitessa ois vaan kiva tietää suunnilleen mitä remonttiin menee rahaa, ei siis mitään sitovaa tarjousta tietenkään. Lähinnä hain sellaista keskimääräistä arviota tai teidän näppituntumaa siihen, että maksaako remontit 30 000 vai 100 000.  Toki isoissa remonteissa voi aina tulla ylläreitä ja remonttibudjetti riippuu muutenkin neliöistä, materiaaleista ja monesta muusta asiasta.

Maallikon arvauksia hinnoista:

  • keväällä ja syksyllä pidettävä huolta ettei sade- ja sulamisvedet seiso yläpihalla sokkelin sivussa (ei salaojia, talo yläpihalla kiinni kalliossa. pitääkö tehdä salaojat vai mitä…?); Salaojitus 2000-10 000 euroa, riippuen siitä, tartteeko louhia, kehitellä jotain pumppusysteemejä tms. Halvimmillaan pääsee satasilla, jos itse lapiolla kaivaa ja saa sopivat sorat halvalla - ja jos ei laske omalle muutaman viikon työlle hintaa. Samalla kannattaa miettiä, pitäisikö sokkelia eristää ulkopuolelta - ei välttämättä ole oikea ratkaisu, jos talossa on kellari kokonaan maan alla, kosteuden pitää päästä haihtumaan ulospäin.


  • toinen räystäskouru lisättävä; satasia


  • pellitetyn piipun yläosissa tiilien saumoissa rapautumista; satasia, jos tarvitsee piipunhatun, niin kustannus ehkä pari tonnia


  • vanhat sähköjohtimet uusittava; tähän saa menemään rahaa enemmän kuin tarpeeksi, halvimmillaan varmaan parin tonnin laaki


  • kellarista poistettava puulattia ja levyt seinistä; tämä purkutyö kannattaa tehdä itse, jos vain suinkin pystyy (ei asbestia/hometta) - mitä purun jälkeen?


  • yläkolmion pääätyihin suositellaan tuuletusaukkoja; tee itse


  • yläkolmion sisäkattoa pitäisi purkaa yhdestä kohdasta (laudat tummuneet), laitettava eristys ja höyrynsulku; satasia - tonneja, riippuu paljonko tarvitsee sitten loppujen lopuksi purkaa ja mikä on tummumisen syy



    Jos vanha vesipata on oikeasti vanha, mutta edes suurinpiirtein ehjä, niin kannattaa yrittää, josko joku haluaisi sen itselleen purkutyön korvauksena.



    Oletko tutustunut rintamamiestalofoorumiin? www.rintamamiestalo.fi

"Jos talon saamme (tarjous on tehty) niin totta kai kilpailutamme useamman urakoitsijan (emmekä valitse sitä halvinta). Talon ostoa harkitessa ois vaan kiva tietää suunnilleen mitä remonttiin menee rahaa, ei siis mitään sitovaa tarjousta tietenkään"

Hohhoijaa! Vaat kostat de kiva? Mitähän ja ketähän tuo "kiva", jolla ei ole faktan kanssa mitään tekoa, palvelee. Kaiken lisäksi tarjouksennehan olette tehnyt jo ilman "kivaa ja näppistä".

Nuo sinun työsi on sellaisia, että niitä et yhdeltä urakoitsijalta saa. Lisäksi sinun pitää osata tarkentaa nuo asiat, jotta sitten työn tulos olisi sitä, mitä haluat. Tarjouksen pitää olla sitova, muuten sillä ei ole mitään merkitystä. Vai mitä sanoisit, jos antaisin tarjouksen, jonka hinta olisi 10th euroa, mutta se ei olisi minua sitova!



Ja toisekseen…jos tarjous on tehty ja se hyväksytään, sinun on se talo ostettava riippumatta kustannusarvioista. Nuo arviot pitäisi hankkia ensin ja sitten vasta tehdä tarjous, jotta talon kokonaishinta olisi kohdallaan.

Kiitoksia vastauksesta, Profiilirno: 186355! Ja kiitos myös linkkivinkistä, täytyypä perehtyä tuohon sivustoon.

Muille: Tiedän, että ostotarjouksemme on sitova, jos se hyväksytään ja ehdot täyttyvät. En ole ihan typerä, vaikken rakennus- ja remonttihommista kauheasti ymmärräkään. Tiedän myös, että kustannusarvio on vain arvio eikä se sido ketään tekemään hommia siihen hintaan. Silti kustannusarvioita saa ja kannattaa kysyä. Kiitos vastauksista.