Terve porukoille (eka viesti)
Löydettiin Lohjala aivan upeatonttinen OK talo Neitsytlinnan alueelta - rouva rakastui puutarhaan, eikä se kesäkeittiö minunkaan mielestä ole pöllömpi kalj… siis pihvin paistamiseen. Huikea 2’'n auton erillinen talli.
On rakennettu 1963 ja kunto päällisin puolin tyydyttää meitä (ihana ja jämäkkä terassi) ja kuntokartoituskaan ei anna punaista valoa (jos niihin nyt on luottaminen). Pientä säätöä, ei pahempaa eikä talo haissut pahalle kuten useimmat tuon ajan tuotokset - rouvan nenä on tarkka, kellarikin oli kuivan oloinen - läpäsevää hiekkamaata nääs harjun kupeessa.
Lämmitysjärjestelmä on öljypohjainen ja orkkis lämmitysputkisto, muu poltinsysteemi/säiliö uusittu kyllä n. 20v sitten.
Tässä nyt ihmettelen - enenkuin tehdään tarjousta - että mitäs jos tuon lämmitysjärjestelmän muuttas suoralle sähkölle - uudessa osiossa se on jo sille duunattu.
Tuota kustannuspuolta ihmettelen, että jos siististi irrottaa vanhan vesikierron rälläkällä, tulppaa/peittää reiät nätisti ja tilalle sähköpatterit. Laskelin, että max 10 patteria ja tietty lämminvesivaraaja tarvitaan - niin että mitäs tälle vois ajatella kustannusta noin suurinpiirtein? Itse kuvittelisin n. 5000e - olenko hakoteillä? Varmaan kuitenkin halvempaa kuin mahdollinen lämmitysputkien uusiminen jne jne.
T: Pena
ne kuntokartottajat tosiaan suattaa toisinaan lauleskella sen lauluja, joka huvin maksaa. omaakin kokemusta hieman on…ei onneks mittään katastovia;) Joten suosittelenpa käyttämään paikalla alan ammatilaista ja mieluumin tuttua sellasta joka rokottaa teikäläisen lompsaa niin saat varmuuella semmosta tietoo, joka oikeesti hyövyttää kaupantekkoo miettiessä… suora sähkö pääasiallisena lämmitysmuotona nykyaikana ei välttämäti paras vaihtoehto mielestäni mut varmaan palstalta löytyy enempi kokemuspohjaa tähän asiaan ku tälleen amatööripohjalta näitä pohiskelen…
Noh omasta takaa löytys sellanen armotettu Pro eli asiantuntija joka huikeita miljoona(sata)rojekteja on väkertänyt - tosin lomilla ja just lasareetista kesäpaikaa roudattu
Joo sähkö ei ehkä paras, helppo toki - ei viitsis hienoa puutarhaa pilata laittamalla jotain maalämpöö tmv… toimiikohan ne ees hyvin tuommosessa hiekkamaassa?
Homma etenee ja huomenna tehään jotain ratkasevaa tän suhteen
Ehkä
Käytä ihmeessä se “proo” paikalla jos mitenkään mahollista. ei se talon osto päivästä parista jää kiinni jos ei oo kilipalaulanta menossa.
tuosta lämmityksestä lähinnä aattelin että pitäsin/saaneeraisin tuon vesikiertojärjestelmän ja sitte sitä vois lämmitellä ihan millä halluupi… alakuun vaikka sähkölläki jos siltä tuntuu, mut tuskin sähkönhinta pyssyy näin “alhaalla” kovin kauaa ennee, eli joskus tulevaisuuvessa voipi ruveta ahistaan… onhan niitä semmosiaki sydemejä jotka hyödyntää sähköö, ja hukkalämpöö jne. esim poistoilmalämpöpumppu ja sitte nämä ilmavesivaimitkäneolipumput. Muitakin puutarhan koskemattomiksi jättäviä löytyy luultavasti… yhteinen tekijä tahtoopi vaan olla että lämmönjako olis vesikiertonen… Niitten vesipatterin tilalle voipi harkita semmosia listalämmittimiä, jotka tosiaan näyttää vähä normaalia jalkalistaa korkeemmille, mutta ovat kuitenki vesikiertosia lämmönjakajia, jotka maastoutuu hyvin maisemaan(en mainosta kettään!!!) Saapihan ne putket lattiaanki saneerattua jos haluaapi… hintaahan näille ruppee tietysti tulemaan… siinä mielessä suoralle sähkölle muutto lyhyellä tähtäimellä varmaankin halvin vaihtoehto…
juu ja pitkälläkin "tähtäimellä" kun uutta ydinvoimaa pukkaa - tosin saatetaan kasvaa jo horsmaa kun ne on aktiivikäytössä…
Uus talo ois aina uus mutta ei nekään ongelmattomia…
Nyt nukutaan yön yli
sähköä miettiessä ota huomioon että joudut todenäkösesti asennuttaan sähkökeskukseen uuven sulakepaikan patteriryhmälle ja päälle kaikki piuhanvedot, jotka joutuu mahollisesti vetämään pintavetona(rumia?), ellei pystyis hyödyntään nykypattereiden vesiputkia sähköputkina… en tiijä onko luvallista käyttää niitä ko tarkotukseen mutta kannattaa selevittää… kustannuksina sanosin että patterit+varaaja iliman asennuksia pyörii siinä 3000€ paikkeilla. putki+sähkötyöt helepostikki sen pari tonnia, eli se 5000€ mitä alussa mietit vois olla meleko lähelläki todellisuutta… muut vaihtoehot mänöö varmastikki ihan eri hintaluokkiin…
"Noh omasta takaa löytys sellanen armotettu Pro eli asiantuntija joka huikeita miljoona(sata)rojekteja on väkertänyt"
Noh! Ei se määrä korvaa koskaan laatua!
Halpaa tai ei, mutta miettisin kyllä vähintään kaksi kertaa, ennen kuin vaihtaisin suorasähköön… Paljos siinä on neliöitä?
Sähkö on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Pari ilmalämpöpumppua pöhisemään vaan.
Öljynkulutus saatujen tietojen mukaan ollut 2500 L/v eli kutakuinkin 1800e. Neliöitä 120 (uudissiivessä jo sähkölämmitys), kellarikerros löytyy ja rv -63 ja sen ajan määräysten mukainen.
Arveluttaa vaan tuo lämmitysputkisto, ikää on jo kohtalaisesti, että joutunee sen uusimaan jossain vaiheessa.
T: P
Jos lämmitysputkiston pääsee näkemään että se ei ulkoapäin pääse ruostumaan,syöpymään (esim lattia valuissa)ei sille sisäpuolella tapahdu mitään jossa vanha hapeton vesi on kiertänyt.
Juteltu LVI-kaverin kanssa ja oli tyytyväinen tähän laitteistoon - hyvin huollettu. Tosin ikää on jo se 20v, joten pistetään kattila ja poltin uusiksi (+anturisäädöt lämmitykseen) sekä samalla käyttövesiputkisto uusitaan. Tekee kutakuinkin 10 tonnia.
Lämmitysputkisto jätetään tässävaiheessa koskematta.
Pellettivaihtoehto tuli kanssa mieleen…
T: Pena
“Tosin ikää on jo se 20v, joten pistetään kattila ja poltin uusiksi”
Kattilahan on vielä uusi ja tuosta ei kattilat ole juuri muuttuneet, polttimetkin vain hiukan. Kattilan käyttöikä on n. 30-40 vuotta, joten ehkä olisi kannattanut se summa hassata lämpöputkiin. Hyötysuhde saattaa nousta tyyliin 5%, joten sen merkitys on aika olematon.
Kyllähän mainosmiehet kovasti kehuvat uusien kattiloiden parempaa hyötysuhdetta ja epäilen että totta puhuvat!
Maken kanssa samoilla linjoilla, mulla on kattila vuodelta 1964 ja poltin jostain 80 luvulta. Kulutukset ovat olleet 2500l lauhempina talvina ja viimevuoden kulutus oli 3500l kun tuppas olemaan kireimmät pakkaset ikuna. Niin talossa on n.300m^2 joista n.230 lämpöisenä ja n.70 hiukan viileämpänä varastona ja jne. Itse hommasin ilmalämpöpumpun ja lämmitän myös uunia, ne ovat huomattavasti parempia ja kustannustehokkaampia takaisin maksu ajaltaan kuin uusi kattila.
Olen vahvasti sitä mieltä että uusimalla noita kattiloita et saa mitään hyötyä, ennenminkin menetät vain rahasi. Ja pellettiin en suosittele sekaantumista, se ei ole ensinnäkään halpa ja toisekseen saat olla sitä huoltamassa jatkuvasti, sama hakkeessa.
Mutta jos vielä tarkastellaan tuollaista 20 vuotiasta kattilaa nyky vastaavaan verraten, niin aika likellä samoissa rakenteissa ja kuosissa ovat. Toki löytyy ihmekattiloita, joissa keraamiset pesät ja ulos tulee vain pihaus vesihöyryä, mutta ne lienevät kyllä jo hinnalta aika omassa luokassa. Jostain luin piiputtomasta öljypannusta, koska ulosjohdettavan pihauksen voi lykätä vaikka muoviputkeen!
Taas tyhmä kommentti… Mikäli pannuhuone on lämmin, niin lämmityksen hyötysuhde ei ole kovin hyvä. jos lisäksi savukaasut ovat kuumia (yli 150 C kattilan perässä?), niin hyötysuhde on nykymittapuulla heikko. Kattilan taloudellinen kestoikä 20-30 v ja polttimon puolet siitä? Miksei muuten vanhaa kattilaa voisi vain nykyaikaistaa lisäerityksillä, uudella polttimolla ja etenkin automaattisella ulkoilmaa seuraavalla sekoitusventtilillä? Maksaa itsensä takaisin alle 5 vuodessa?
Joku viisaampi tarkentaa?