Omituinen asemakaava?

Asemakaava määrä taloksi 1u2/3 eli yläkerran rakennusala saa olla enintään 2/3 alakerran alasta. Katoksi on määrätty harjakatto kaltevuudella 1:1,5. Rakennustapaohje määrää lisäksi ensimmäisen kerroksen lattian suositustasoksi noin 0,5 metriä vieressä kulkevasta tiestä ja räystäskorkeudeksi 5 metriä tiestä.

Lasketaan vähän. Ensimmäisen kerroksen lattia 0,5 metriä, ensimmäisen kerroksen katto 3,1 metriä, toisen kerroksen lattia 3,4 metriä ja räystäs 5,0 metriä. Jos räystäät ovat metrin leveät, niin katto seinän vierestä on 5,5 metrissä eli toisen kerroksen korkeus olisi seinän vierestä olisi noin 2 metriä, joka tapauksessa reilusti oli 1,6 metrin, jolloin yläkertaan tulisi neliöitä saman verran kuin alakertaankin.


Kysymys kuuluu, millaista taloa tässä oikein ollaan hakemassa vai onko tässä nyt jotain, jonka olen ymmärtänyt väärin tai jättänyt huomioimatta?

"... harjakorkeudeksi 5 metriä tiestä.

......ja räystäs 5,0 metriä. "

Pohtimatta enempää, niin mitä tuo on?

Ääh, sama pää kesät talvet… Piti olla räystäskorkeus 5,0 metriä kummassakin kohdassa.

Meillä oli samanlainen suositus kaavassa. Tehtiin talo, jossa yläkerrankin huonekorkeus seinien vieressä on lähes 2 metriä (kattolappeet “niistävät” hieman huonekorkeutta), mutta alakerta on levennetty yhdellä kattolappeella yläkertaa leveämmäksi. Lisäksi alakerta avautuu korkeana tilana ylös.

Mikähän idea tuollaisessa suosituksessa oikein on, jos se pakottaa tekemään epäkäytännöllisiä ratkaisuja kuten kahden kerroksen korkuisia tiloja yms?

Ihmetyttää kyllä itseäkin monet kaavamääräykset, kun niillä tunnutaan vaikuttavan myös talon sisätilojen rakentamiseen. Lisäksi monissa määäräyksissä vaaditaan rakentamaan todella suuria taloja, mikä nykymeiningillä tuntuu aivan järjettömältä.

Eihän tuo kaavamääräys välttämättä pakota kahden kerroksen korkuiseen tilaan, mutta joka tapauksessa alakertaa pitää rakentaa isommaksi kuin yläkertaa. Ehkä kaksikerroksinen talo, jossa on matalampaa “siipeä”?



Mielestäni meidän alueelle on noussut komeita, monimuotoisia taloja “perus laatikkotalojen” sijasta.

nuo monimuotoiset ovat vaan kalliimpia ja peruslaatikko on selkeästi ekologisempi kuin kaikenlaiset matalat lisäsiivet. Välillä ihmetyttää, että samaan aikaan kuin rakenteiden energiamääräyksiä tiukennetaan, niin samaan aikaan vaaditaan tekemään isoja ja/tai järjettömän mallisia rakennuksia.

Juuri näin, niinkuin Repe Sorsa sanoi! Tuntuu meno tosiaan hyvin kummalliselta ja kaksinaamaiselta... Mutta nykyään ei tunnu riittävän se perustalo, koti, missä on hyvä olla ja tilat toimii. Nykyään kikkaillaan kaikella ja yhteen taloon pitää änkeä kaikki mahdollinen, huolimatta siitä onko siinä mitään järkeä ja toimiiko se. Ja mikä tärkeintä, pitäähän talon olla suurempi ja komeampi kuin naapurilla....

Muutama ajatus (ehkä Don?):

1: Kiinteistöä hankittaessa pitää ottaa huomioon kaavoitustilanne ja se, mitä tontille oikeastaan saa/pitää rakentaa. Kaavoituksen tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman harmonisia kokonaisuuksia, joissa yhtenä osatekijänä on rakennusten massa. Ostettua "tuotetta" on turha syyttää jälkikäteen, mikäli ei itse ole ymmärtänyt tutustua siihen riittävästi.

Tähän loppui saarnat ja syyllistämiset. Seuraavista voi olla apua:

2: Repe Sorsan mainitsema metrin räystäsleveys on melkoisen suuri, joka osaltaan lisää huonekorkeutta, mikäli kaavaa tulkitaan edellä todetulla tavalla.

3: Kaavan tulkinta: Joissain tapauksissa kaavamääräyksenä sovelletaan ulkoseinälinjan ja vesikaton leikkauskohtaa, jolloin rakennuksen massa voidaan hahmottaa paremmin. Eli tutkippa Repe paprut uudestaan ja laita tänne lainaus ko. kohdasta.

4. Rakenteet vaikuttavat lopputulokseen merkittävästi. Repe on käyttänyt kaavan tulkinnassa ilmeisesti sitä oletusta, että ulkoseinärakenne jatkuu niin korkealle, että se kannattelee kattopalkistoa. Tällöin ullakkotilojen sisäseinä on samassa linjassa alakerran sisäseinien kanssa.

Usein näissä tapauksissa käytetään ns. kehäristikkoa, jossa on tukirakennetyypin vuoksi paksumpi rakenne, joten yläkerran seinät ovat roimasti sisennetyt. Laittakaa googleen se kehäristikko. Tuota käytettäessä ei pitäisi olla kaavamääräysten kanssa ongelmia. Toki yläkerran tilat ovat eräällä tavalla pienemmät, koska niitä ei voida käyttää tehokkaasti, kuten palkkiratkaisussa.

5. Mikäli rakennuttajalla on kätössä pätevä pääsuunnittelija, tällaisia kysymyksiä ei tarvitsisi esittää. Myös ne neliöt saadaa kaytettyä tehokkaasti hyväksi, jolloin rakennuksesta tulee SOPIVAN kokoinen.

Heittäkää vastapalloa, mikäli tuo selostus ei auennut.

Noh, eihän tuo kaavamerkintä pakota tekemään mitään monimutkaista rakennetta. Eikös portaat jo jätä yläkerran lattiapintaa automaattisesti alakertaa pienemmäksi. Lisäksi voi tehdä alakerrasta osin korkeata tilaa tai jättää yläkertaa osin rakentamatta ja pohja voi silti olla yksinkertaisen muotoinen.

Ei kai mikään kaavamääräys sinänsä pakota tekemään talosta suurta. Käsittääkseni ainoastaan maximi kerrosala on määrätty.

Kiitos DonAjatus loistavasta postistasi! Se valaisi asiaa huomattavasti. Ohessa vähän kommentteja.



1: Kiinteistöä hankittaessa pitää ottaa huomioon kaavoitustilanne ja se, mitä tontille oikeastaan saa/pitää rakentaa. Kaavoituksen tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman harmonisia kokonaisuuksia, joissa yhtenä osatekijänä on rakennusten massa. Ostettua “tuotetta” on turha syyttää jälkikäteen, mikäli ei itse ole ymmärtänyt tutustua siihen riittävästi.



Täysin samaa mieltä, tontti on vasta hakusessa eli tutustun alueen määräyksiin. En siis ole mennyt perse edellä puuhun. :slight_smile:



2: Repe Sorsan mainitsema metrin räystäsleveys on melkoisen suuri, joka osaltaan lisää huonekorkeutta, mikäli kaavaa tulkitaan edellä todetulla tavalla.



Hyvä huomio, parisen kymmentä senttiä saa korkeudesta pois räystäitä lyhentämällä, toisaalta rakennuksen kunnollinen suojaaminen sateelta on toki tärkeintä.



3: Kaavan tulkinta: Joissain tapauksissa kaavamääräyksenä sovelletaan ulkoseinälinjan ja vesikaton leikkauskohtaa, jolloin rakennuksen massa voidaan hahmottaa paremmin. Eli tutkippa Repe paprut uudestaan ja laita tänne lainaus ko. kohdasta.



“Rakennuksen räystäslinjan korkeusaseman on oltava viisi metriä (5m) viereisen tien korkeusasemaa ylempänä” Täytyypä kysellä viranomaisilta tarkoitetaanko räystään reunaa vai leikkauskohtaa. Toisaalta leikkauskohta mittauspisteenä olisi kyllä mielekkäämpi, koska se säätelee tarkemmin talon korkeutta. Muuten tosiaan räystään pituudella voisi säädellä koko talon korkeutta.



4. Rakenteet vaikuttavat lopputulokseen merkittävästi. Repe on käyttänyt kaavan tulkinnassa ilmeisesti sitä oletusta, että ulkoseinärakenne jatkuu niin korkealle, että se kannattelee kattopalkistoa. Tällöin ullakkotilojen sisäseinä on samassa linjassa alakerran sisäseinien kanssa. Usein näissä tapauksissa käytetään ns. kehäristikkoa, jossa on tukirakennetyypin vuoksi paksumpi rakenne, joten yläkerran seinät ovat roimasti sisennetyt. Laittakaa googleen se kehäristikko. Tuota käytettäessä ei pitäisi olla kaavamääräysten kanssa ongelmia. Toki yläkerran tilat ovat eräällä tavalla pienemmät, koska niitä ei voida käyttää tehokkaasti, kuten palkkiratkaisussa.



Mielenkiintoista tietoa näin rakennusalan maallikolle!



5. Mikäli rakennuttajalla on kätössä pätevä pääsuunnittelija, tällaisia kysymyksiä ei tarvitsisi esittää. Myös ne neliöt saadaa kaytettyä tehokkaasti hyväksi, jolloin rakennuksesta tulee SOPIVAN kokoinen.



Pääsuunnittelija täytyy ehdottomasti palkata, kunhan projekti tästä etenee. Toistaiseksi yritän selvittää itselleni perusraameja kuten sitä vastaako tontti tarpeitamme jne.

Jossain on vaan se tilanne, että tontti ostetaan, jos se saadaan ostaa, kaavamääräyksistä riippumatta. Jos iso kaupunki myy tonteeja 1/100 verran todellisesta tarpeesta, ei siinä juuri kaavamääräyksistä ruveta tinkimään. Hyvä kun jostain saa ostaa perseen kokoisen läntin, jolle juuri ja juuri mahtuu määräykset täyttävä talo…