Ongelma kesämökin ilmalämpöpumpussa?!

Viime syksynä asennettu kesämökin ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on jatkuvasti jäässä. Kolmasosa ulkoyksikön kennosta (keskisektori) on jatkuvasti paksun jää/huurrekerroksen peitossa ja paksut jääpuikot roikkuvat yksikön alapuolella - maahan yksikön alapuolelle on jäätynyt ainakin sata litraa vettä!?

Kyseessä on Panasonicin NE -malli, joka on ollut käytössä ylläpitotoiminnolla (8-10C) ja ulkoilman lämpötila on vaihdellut 0C ja -15C välillä - elikkäs näyttää vähän siltä, ettei laitteisto pysty pitämään kennostoa sulana näinkään leudoissa talviolosuhteissa, vai mistähän on kysymys?

ps. Sisälämpötila on kyllä pysynyt halutuissa rajoissa.

Käsittääkseni se johtuu juurikin tuosta matalasta sisälämpötilasta.



Jos oikein muistan, niin ongelma on pahimmillaan juuri nollan tuntumassa.



Toisaalta, kaveri sai juuri ruinattua ns. jälkitakuuna panasonicin ulkoyksikköön kaapelinpätkän termarilla, joka estää kotelon pohjassa olevan vedenpoistoreiän jäätymisen.

Laatu ILPit toimii normaalissa huoneilman lämpötilassa loistavasti. Matalien ylläpitolämpötilojen kanssa on myös laatu ILPeillä jäätymisriski. Laite ottaa ulkoyksikön sulatukseen lämpötehonsa sisäilmasta (puhallin sisäyksikössä seis) ja kun se on matala, ei ILP saa riittävästi tehoa sulatukseensa. Sulatus jää siis “puolitiehen”. Kun laite tekee puolitiesulatuksia toinen toisensa perään on seurauksena jäätyminen.



Vaikka valmistajat ylläpitolämmön lupaavatkin, olemme me asennusliikkeenä todenneet, että ko. toimintoa on syytä asiakkaille valottaa edelliseen perustuen. Me ainakaan emme anna täyttä toimintatakuuta ylläpitolämpötilaa varten.



Kutenkin, jossain mökissä laite toimii moitteetta, jossain taas jäätyminen on yleistä.



Alapuolella roikkuvat jää puikot - normaalia.

100 litraa vettä ulkoyksikön alla - normaalia.



Jää ulkoyksikön alla kertoo siitä, että laite on ainakin tehnyt sulatusjaksoja. Parempi kun jää on laitteen alla kuin itse laitteen ympärillä.