Olemme hankkimassa ilmalämpöpumppuja isoon liikunta- ja juhlakäytössä olevaan saliin. Tila on suorassa sähkölämmityksessä, rakennettu elementeistä 1990 ja tarkoituksemme on pienentää sähkönkulutusta, sekä kesällä juhlakäytössä viilentää salia. Sali on kooltaan n.200 m2 ja kuutioita n. 1000 luokkaa.
Onko kokemuksia tai asiantuntijaneuvoja tälläisen tilaan hankittavista ilmalämpöpumpuista?
Terveisin apua tarvitsevat
Kun kyseessä on yhtenäinen sali / liikuntatila, jossa ilma pääsee ilmeisesti vapaasti kiertämään, niin senhän pitäisi olla mitä sopivin ilmalämpöpumpulle. 1000 m3 ei voi myöskään olla mikään ongelma vaan pelkästään mitoituskysymys.
Ota yhteys valtuutettuihin asennusliikkeisiin mitoitus- / valinta-asioissa.
Näin on tehty, vaan kun ne tarjoukset on niin laidasta laitaan, siksi aloin jostakin apua hakemaan. Tarjoukset heittää niin, että yksi ilmalämpöpumppu siihen isoon saliin, vielä ns. pienehkö laite. Toinen ääripää on sitten taas kolme ns. isoa laitetta samaan tilaan.
Siksi tässä haen kokemuksia tai hyviä neuvoja isoon tilaan.
tv apua tarvitseva
Ehdottomasti useampi kuin 1 laite mikäli vähääkään tasaisempaa lämpöä/viileää haluaa.
Säästöstä puheenollen minkä lämmityksessä säästää, sen jäähdytyksessä helposti menettää.
"Säästöstä puheenollen minkä lämmityksessä säästää, sen jäähdytyksessä helposti menettää."
Mikäli tilaa on tarkoitus käyttää ja siellä viihtyäkkin. Niin sitä vaan on talvella lämmitettävä ja mitä ilmeisemmin kesällä jäähdytettävä. Jos toinen vaihtoehto on lämmittää sähköpattereilla tai lämpöpuhaltimilla ja kesällä erillisellä ilmastointilaitteella jäähdyttää, niin kyllä tuolla ilpillä saa mukavuuden kohtuu siististi ja inhimillisillä kustannuksilla. Ja siitä taisi jossain TM:ssä olla testiäkin, että mitä kustantaa jos kesän pahimmat helteet jäähdyttää, niin ei se mikään merkittävä kulu ollut. Merkittävä mukavuus kylläkin kesän harvoina hellepäivinä. Tämä jäähdytys ominaisuushan tulee lähinnä kaupanpäällisenä. (vertaa erillinen ilmastointi laite maksaa myös kohtuu paljon)
Mitoituksen kannalta olisi hyödyllistä tietää, minkälainen energian kulutus kyseisessä tilassa on ollut. Silloin olisi helppo mitoittaa laitteisto kattamaan esim. talvipäivän tehon tarve. Yli 20 pakkasasteen kulutustarvetta ei tarvitse välttämättä kattaa, sillä silloin kannattaa lämmittää jo suoralla sähköllä. Säästö saadaan pääasiassa lämpöisimmillä keleillä.
Kulutus on talviarkipäivä-sähköä n.10 000 kwh ja muun ajan n.17 000 kwh. Siinä on jonkinverran keittiön kulutusta, parikymmentä isompaa kokkausta vuodessa. Muita tiloja on n.500 m3, eli puolet tuon salin tilavuudesta.
Tuossa huomioinet sen, että kesäaikainen jäähdytys vie enemmän energiaa kuin lämmittäminen. Juhlakäytössä olevien salien jäähdytys kannattanee mitoittaa joskus henkilömäärän mukaan. Jotta kohteen jäähdytyksestä tulisi hyvä olisi syytä useamman sisäyksikön asennukselle, mutta vedontunteiden eliminoiminen on kuitenkin hankalaa. Neljään suuntaan puhaltavilla kasettimalleilla saat parhaan ilmanjaon asentaen ne keskelle tilaa, on toki kalliimpi ratkaisu kuin seinämallit, mutta ilmanjaollisesti optimimpi. Huipputehontarve lienee tuossa tilassa siellä n. 30 kW (30W/neliö x 1000 neliötä). Tila käsittääkseni 5m korkeaa, joten noiden kasettimallien tiputtaminen katosta n. 3 m korkeuteen puoltaa asiaa. Laittaisin siis sinuna jäähdytystäkin ajatellen 2 x 10 kW tai 3 x 7 kW laitteistoa. Yhdellä isolla tuosta ei kyllä tule yhtään mitään.
Kiitos keskusteluavusta, tämä on ollut mielenkiintoista ja rakentavaa. Tämä on pienelle seuralle kuitenkin melko merkittävä hanke, siksi siinä haluttaisiin myös onnistua. Kokemuksia varmaan on, kunhan ne vaan löytäisi ja tietäisi.
Se voi olla ongelma, että viileä ilma tekee vedontunnetta, tuo kasettimalli voisi olla hyvä mutta… Sali on tosiaan viiden metrin luokkaa korkea, kasetin pudottaminen on hankalaa taas muun käytön takia eli ei onnistu. Siellä ylhäällä katomrajassa niiden huolto on taas tosi hankalaa ja työlästä.
Seinämallin vaarana on, vaikka se olisi kolmen metrin korkeudessa, se että alapuolella tuntuu vetoa, vai miten luulette? Kannattaisiko nostaa esim. neljään metriin?
Tehontarve alkaa kyllä lähestyä ehkä oikeaa, se alkuperäinen yhden koneen juttu on unohdettu jo aikoja sitten. Tämänhetkinen ajatus on jäähdytysteholla vähän alle 20 kW, itseasiassa 16 kW. Jäähdytys on kuitenkin ajatuksella muutama juhlakäyttö kesässä, nyt luokassa 5 - 10. Siksi emme voi siihen hirveesti panostaakaan. Yhden yksikön lisääminen tarvittaessa on kuitenkin mahdollista.
Kysy alan ammattilaisilta, joita tavoitat lampopumput.info foorumilta.