Onko muilla ongelmia lattiabetonin kuivumisen kanssa?

Meillä tilanne, että lattia on valettu huhtikuun alkupuolella joten aikaa siitä alkaa oleen jo 20 viikkoa, mutta tilanne kosteuden kanssa on vielä sellainen että lattiaa ei päästä tekemään. Kohta kuukauden ajan on kosteudenkerääjä pörrännyt läpivuorokauden. Vuorokaudessa tulee 10 litran säiliö melkein täyteen.

Olisi kiva kuulla miten muilla vastaavassa tilanteessa/vaiheessa olevilla on mennyt.

Lattian kuivumiseen vaikuttaa mm.
1) ilman suhteellinen kosteus
2) tuuletus
3) lämpötila
4) lattian rakenne (kuivaako yhteen, kahteen, kolmeen, neljään suuntaan.

Ei tuo 10 litraa tule pelkästään lattiasta, joten sillä ei mitata lattian kuivumista.

Onko lattian kosteutta mitattu?

Kosteutta on mitattu kahdella eri pintamittarilla, joista toisen asteikolla kosteus heittelee 13-15 välissä (en tiedä mitä yksikköä tämä pn?) ja pitäisi saada alle 10:een. Toiselle mittarilla arvot ovat 60-70 välissä ja alle 60 olisi kuulemma hyvä olla.

Välillä siis näyttää että arvot laskee jo mutta sitten tulee taas takapakkia ja nousee takaisin. Tämä johtuu kuulemma siitä, että kosteus nousee betonista pintaan ja siitähän se mittari sen mittaakin.

Pintamittari ei ole betonin mittausväline. Pintamittarilla mitataan vain kosteuseroja rakenteista. Lelu mikä lelu.

Oikea mittaustapa on suhteellisen kosteuden mittaus porareiästä!

“Tämä johtuu kuulemma siitä, että kosteus nousee betonista pintaan ja siitähän se mittari sen mittaakin.”



“kuulemma” on huonoinpia ellei huonoin neuvonantaja varsinkin rakennuksella. Kun sitä hyvin yleisesti käytetään, niin senpä vuoksi rakennustaso on huono ja peräti usein surkea.



“Välillä siis näyttää että arvot laskee jo mutta sitten tulee taas takapakkia ja nousee takaisin. Tämä johtuu kuulemma siitä, että kosteus nousee betonista pintaan ja siitähän se mittari sen mittaakin.”



Tuo on sitä Kuulemman luritusta. Tuota neuvoa seuraten betoni ei ole koskaan kuiva. Jatka vain ilman kuivaamista. Sitä riittää ja varsinkin sadepäivinä. Saatpahan halvalla korjaten talteen käyttövedenkin.

eli poraat pari reikää lattiaan, noin reiluun puoliväliin laattaa, muttei läpi. Laita tulpat reikiin. odottele muutama päivä. Hani mittari, mikä mittaa ilman suhteellista kosteutta ulkoisella anturilla. Tökkää anturi porattuun reikään ja mittaa. Tähän hommaan on RT -korttikin, mikä löytyy googlella. Toinen keino on, että teippaat lattiaan metri x metri muovinpalan ja odottelet vuorokauden. Jos betoni on tummunut muovin alla, on se joka tapauksessa liian kostea.

Itse en viitsi reikiä ruveta poraan, koska minun onnella osun lattialämmitysputkeen. Tuota muovin teippaamista voisin koittaa, vaikka sekin keino on haukuttu täälläkin palstalla jo useaan kertaan. Antaa se kuitenkin jotakin suuntaa, miten paljon sieltä betonista kosteutta tulee. Onko jollakin tietoa, mitä maksaa tuon kunnon mittauksen teettäminen?

Kuinka paksu betonilaatta on? Ihanteellisissa olosuhteissa betoni kuivuu noin sentin viikossa. Käytännössä betonin kuivuminen on betonimassan sisältämän veden sitoutumista kidevedeksi, tämä prosessi jatkuu vuosikausia. Irtonainen tai ylimääräinen (miten sen nyt määrittelisi) vesi haihtuu betonin pinnalta. Jos betonin pintaan on jätetty betoniliima, niin kuivuminen hidastuu.

Laatta on keskimäärin 11-12cm. Lattia kyllä hiottiin noin viikko valun jälkeen, joten suurimmat betoniliimat pitäisi olla poissa.

Tuo 1 cm/ viikko on hyvin lavea arvio.

Palkkaa ammattilainen mittaamaan nuo kosteudet, niin ei tarvitse arvuutella asiassa. Se porareikämittaus on oikea ja yleisimmin käytetty menetelmä.

Hintatason saat tietää, kun kysyt siltä mittaajalta. Se saattaa nyt vähän vaihdella, sillä ne putket siinä lattiassa pitää paikallistaa ennen poraamista.

Muilla ratkaisuilla otat tietoisen riskin, joka saattaa muuttua kalliiksi vaihtoehdoksi. Harkitse tarkkaan.

Lisäksi, porareikämittauskin on varsin helppo tyriä, siksi ammattilainen…

Kyllä tuollainen “ohut” laatta IHANTEELLISISSA olosuhteissa kuivuu sentin per viikko-vauhtia. Kun laatan paksuus on liki puoli metriä, niin nyrkkisääntö ei enää päde. Ja ihanteelliset olosuhteet - niitä nyt voi hakemalla hakea, ei ainakaan talvisaikaan tai sateisina syksyinä sellaisia ole.

Jos olosuhteet ei ole “ihanteelliset”, ne tehdään !



Ja siinä kosteuden mittauksessa pitää hallita muitakin asiota kuin vain porailla reikiä sinne sun tänne, ja tökätä se anturi sinne.



Kyllä ammattilainen on paikallaan => (ei siis tuomari, timpuri, muurari, tai harvoin edes vastaava mestari). Täytyy tuntea koko rakenne, sekä kosteuden käyttäytyminen siinä, olosuhteet huomioiden ja ymmärtäen. Myös mittausmenetelmät ja käytettävät mittalaitteet tulee tuntea hyvinkin tarkkaan.

Voi jessus sentään… kyllä on rakentamisesta tehty hankalaa. Antaa sen kuivua kaks kertaa “nyrkkisäännön” verran ja tekee muita töitä sen aikaa. Sit on sopiva hetki hyvillä mielin laittaa lattiaan valittu materiaali, jos ei muuten yöuniaan onnistu säilyttämään.

Niin mitä on aikomus laittaa lattiaan? kannattaa melkein katsoa lattiamateriaalin asennusohjeista, mitä niissä on sanottu betonin suositusmaksimikosteudeksi. ei taida olla 0% missään tuotteessa.