Onko oikeasti kukaan testannut laitetta haja-asutus käyttöön?

Ce-testaus ei vaadi useiden viikkojen käyttökatkosta. Ce-testaus ei vaadi testaamaan alle +10C asteen vedellä, mikä on maanalaisten säiliöiden jätevesien yleinen lämpötila Suomessa. Ce-testauksessa käytetyt vedet ovat oleellisesti laimeampia kuin mitä kotitalousvedet ovat.

Huom. CE-standardit tehdään jossain keskieuroopassa, jossa kesä ympäri vuoden ja kesämökkeily kulttuurista ei ole tietoakaan.

Panospuhdistamo eli aktiiviliete on kaikkien kuntien käyttämä puhdistekniikka, mikä perustuu siihen että liete pystytään pitämään aktiivisena 10000 asukkaan voimin ja sellaisessa volyymissä myös vedet pysyvät lämpimänä. Isossa putkiverkossa ja volyymissä vesi myös laimenee sekä puhdistuu oleellisesti ennen kuin se saapuu puhdistamolle.

Ce-testaus ei ole mikään puhdistusvaatimus, vaan standardi jonka mukaan laite on testattu, ottamatta kantaa täyttääkö laite hajajätevesiasetuksen vähimmäispuhdistusvaatimuksen.

Mikä on tämä yksinpuhelu? Odottaisin jo kysymystä?

Kyse ei suinkaan ole yksinpuhelusta, vaan selvästikin ennaltasovitusta kaksinpuhelusta, jota käydään usealla eri otsakkeelle. Selaappa hyvä PM muutamia lvi-miehen keväällä kirjoittamia tekstejä (mainoksia), niin huomaat, että tämä numerosarja pohjaa tekstinsä juuri niihin.

Aivan tyyppiesimerkki -90 luvun mainonnasta: Muutamia pikkuvirheitä tietenkin kannattaa aina laittaa tekstiin, jotta toinen voi ne sitten oikaista. Lisäksi tietenkin vähän kehaistaan muutakin merkkiä -tosin kannattaa myös sivulauseessa pistää tämäkin merkki matalaksi. Näillä keinoin ikäänkuin hälvennetään epäilyt yhteispelistä.

En olisi uskonut, että vielä nytkin joku jaksaa yrittää tuota.

Pankaas valvojat ainakin hieman jarruja. Näyttää kovat ajat koittaneen jollekin jo ennen aikojaan laman merkeissä, kun täällä pitää ilmaisjakelussa mainostella joka puolella. Kaikki ketjut ovat sitä samaa mainosta. Kun itse vastaa ja sitten taas itse vastaa, niin hätä tuntuu olevan ja suuri.

Hei, pahoittelen jos kyselyni ei mennyt perille. Eli kysymys oli otsikossa. Onko kukaan laitetoimittaja oikeasti testannut toimiiko laite pidemmän pysäytyskatkoksen jälkeen. Nythän markkinoille on tulossa CE-testattuja laitteita Espanjasta, jossa vedet ovat oikeasti lämpimiä ei leikisti. En ymmärrä mistä kaksinpuhelusta on kyse, koska kukaan muuhan ei ole edes vastannut tähän viestiin.

Kyllä se “kysely” perille meni. Kuten muissakin ketjuissa. Tämän tökerömpää esitystä saakin sitten jo hakea tämän palstan historiasta.



Japi antoi hyvät suuntaviitat, niitä seuraten löytyy sylttytehdas. Ja kunnon pohjanpoikien tyyliin joka ketjussa lyödään mahdollisimman epäselviä kyselyjä pakkaa sekoittamaan. Siellä ovat imeytykset, typet, zeoliitit herttaisen sekaisin, kun …41125 eio edes ole viitsinyt läksyjään opetella. No, taisi tarkoituskin olla vain luoda epätietoa…



Lue nyt J…1125 vaikka alkajaisiksi se asetus 542/2003, kun sinun “tietosi” mukaan sen voimaantulo on 10v myöhässä. Ja muut “tietosi” ovat yhtä pielessä. Ja sen jälkeen voit palata jakamaan niitä postilaatikkomainoksiasi mummoille, täällä on se riski että joku tietää asioista ihan oikeasti.

Maanrakennusurakoitsija tuntuu pitävän pihojen ruoppaamisesti. Mutta voisiko maanrakennusasiantuntija kertoa, miten maa suodattamolla poistetaan typpi? Ohessa kopio laista 542/2003—Tämän asetuksen voimaantullessa olemassa olevat käyttökuntoiset jätevesijärjestelmät sekä sellaiset rakentamattomat järjestelmät, joiden toteuttaminen on ratkaistu osana rakennuslupaa, on saatettava vastaamaan 4 §:n vaatimuksia viimeistään kymmenessä vuodessa asetuksen voimaantulosta, mikäli 3 ja 4 momentista ei muuta johdu— eli maata ei tarvitse lähteä ruoppaamaan ennen 01.01.2014. Olen samaa mieltä kuitenkin, että maasuodattamo oikein rakennettuna on hyvä vaihtoehto, ioninvaihtohiekan se kumminkin tarvitsee.

No nyt se imeytys vaihtui maasuodattamoksi. Hyvä niin, kun se toimii maaperästä riippumatta. Muita rajoituksia on sitten tapauskohtaisesti.



Mitä ihmeellistä siinä typenpoistossa on? Biologisesti se hoituu maasuodattamossa, kuten muissakin käsittelyjärjestelmissä. Fosfori on se ravinne, joka meidän määräyksillämme tuottaa eniten päänvaivaa menetelmästä riippumatta.



Edelleenkään en ole kuullut mistään ioninvaihtohiekasta, suodatushiekkaa sen sijaan olen tilaillut ja tarkan rakeisuuskäyrän mukaan. Eli mitään savea tai zeoliittia ei missään tapauksessa saa olla seassa.



Aika outo tuo neuvo, että ennen takarajaa ei tarvitse tehdä mitään, vaikka silloin lain mukaan tulisi olla valmista…?

Clinoptilolite zeoliitti, wollastoniitti ja luonnon

zeoliitti ovat osoittautuneet toimiviksi ammoniumtypen adsorbenteiksi ammoniakkipitoisissa liuoksissa.

Nordkalk Filtra - suodatinmassa tuotteet Filtra N - typenpoistoon

Haja-asutuksen jätevedet - herkät kohteet

Lämpötilalla ei merkitystä toisin kuin biologisilla puhdistamoilla

Perustuu ioninvaihtoon. Adsorptiokyky ~ 6 kg NH4-N / m3 suodinmassa


Ainakin Nordkalk ilmoittaa, että heidän suodatinmassaa tarvitaan jos halutaan varmuus typenpoistosta, sekä erillinen massa fosforin poistoon esim. biotiitti.

No jo tässä tippuu äkkiä kärryiltä, kun tähän saakka Axel on kaupannut vain Filtra P- massaa ja fosforinpoistoon. Johtuisikohan juuri siitä, ettei maasuodattamoihin tarvita typenpoistoon mitään lisukkeita?



Wollastoniittiakin kaupataan paremmin kaakeli- ja muoviteollisuuteen, jv-käsittelyyn ei ole ollet tarvetta.

Olen kuullut nitrifikaatiosta ja denitrifikaatiosta. Nitrifikaatio ja denitrifikaatio ovat kuitenkin aika sensitiivisiä pH:n ja hiilen suhteen. Denitrifikaatio toteutuakseen tarvitsee hiilen lähteen, joka puolestaan on jo poistunut nitrifikaatio vaiheessa vedestä. Jotta nämä voitaisiin tehdä niin että hiili ei ole vielä poistunut, täytyisi nitraatti palauttaa puhdistamon alkuun kuten kunnan putsarit tekevät, jolloin voitaisiin hyödyntää olemassa olevaa hiiltä eli denitrifikaatio tulisi olla prosessin alussa eikä lopussa. Suodatinmassat ovat huomattavasti luotettavampia vaihtoehtoina, jolloin mitään nitraatin palautuskiertopumppuja ei tarvita.

Tämä keskustelu olisi mukava säilyttää sellaisena, että sitä muutkin voivat seurata. Sinä pyrit eri suuntaan.



Vaikka kuinka sekoittaisit käsitteitä lisää asiaan, et voi poistaa sitä yksinkertaista totuutta, että homma toimii. Siihen riittää typpi, happi ja oikeat olosuhteet. Ei ole palautuskiertopumppuja tarvittu, että maasuodattamon typpireduktio riittää.



Kummallista, kun joka repliikissä heität uutta sekasotkua, vaikka et osaa edellisiäkään perustella tai täsmentää. Ainoastaan laitepuhdistamovalmistajat hyötyvät tällaisesta käsitteiden sekoittamisesta. (m.o.t.)



P.S.

Jotenkin tämä palsta takkuilee, kun ainakin minun selaimellani tulee viestejä vanhoihin väleihin. Mutta tuo väite Nordkalkin massasta typenpoistoon ja Siilinjärven biotiitista fosforille todistaa, ettet ihan kaikkea lukemaasi ehdi omaksua.

Typenpoisto (denitrifikaatio hiili+nitraatti) edellyttää hapetonta vaihetta ja hiiltä, sitä kun vaan ei pysty järjestämään maasuodattomolla ilman erikoistoimenpiteitä. Tutustu Sykkeen ravinnesampo raporttiin niin biotiitti alkaa seljetä. Keskustelun kääntäminen toisille poluille lähti kyllä Teidän kommenteista liikkeelle, koska ette ole vastanneet vieläkään alkuperäiseen kysymykseen. Kokonaistyppireduktiovaatimus tällä hetkellä on 40%.

J2893941125 - Yksinpuhelut kannattaa lopettaa. Yksi asiallinen viesti kerrallaan ketjuun riittää aivan mainiosti. Olet varmaankin jo huomannut muiden sinulle antamat miinusmerkkiset äänet. Ääniä on tarvittu useat kymmenet jotta viestisi ovat menneet piiloon (-9 äänillä).