Pöyhäsempähän taas kun tuli esille asia johon törmäilee jos ei nyt ihan päivittäin niin kuitenkin viikottain. Tukes lähestyi tiedotteella niin että pistänpä tännekin . Joskus tuntuu että hyvät ohjeet ohittavat määräykset. http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Sahko-ja-hissit/Sahkolaitteiden-tuunaus-ei-sovi-maallikoille-/
http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/Suorakanava/kysyniinvastaamme/viestit/41452.htm
Tästä on tosiaan syytä aina välillä keskustella, kun tuntuu tuo suhtautuminen sähköturvallisuuteen olevan hakusessa tälläkin palstalla. Valaisimessakin niin kuin kaikissa sähkötöissä johdon värillä on väliä ja ainakin pitää selvittää mihin johto menee ja onko mahdollisesti kytkettynä johonkin toiseen johtoon tai lampun runkoon.
Tukes meni aluksi vikaan antaessaan ohjeita että valaisinpistorasian (myös maadoitetun) saa asentaa kuka tahansa. Myöhemmin tämä kiellettiin, mutta tehdyt asennukset saivat tietenkin jäädä. Sininen johto pitää valaisinpistorasiassa kytkeä N-napaan ja ruskea L-napaan, muuten asennus on vaarallinen, koska jos tällaiseen rasiaan kytkee nollatun valaisimen, on runko silloin jännitteellinen.
Koetuskynä on halpa henkivakuutus ja sen avulla maallikkokin voi eliminoida kaikkein karkeimmat asennusvirheet. Laitteen metallirunkoon ei saa tulla jännite missään oloissa riippumatta katkaisijan asennosta. Lampun tuunaaminen niin, että asennetaan uusi johdotus entisen mallin mukaan (edellyttäen että johdotus on oikein), ei ole kiellettyä, mutta esim. kevi-johdon lisääminen johdotukseen on työ jota ei saisi tehdä kuin valtuutettu sähkömies.