Oheinen artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmalehdessä. Tää korutont on kertomaa paskasekottomien puhdistuskyvystä.
A. Särkelä ja K. Lahti
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry
Haja-asutuksen jätevesiasetus antaa harhaanjohtavan kuvan kotitalouksien jäteveden koostumuksesta ja ympäristövaikutuksista
Haja-asutuksen jätevesiasetuksen tarkoituksena on vähentää talousjätevesien päästöjä ja ympäristön pilaantumista ottaen erityisesti huomioon valtakunnalliset vesiensuojelun tavoitteet. Tavoitteena on siis vähentää ravinnekuormitusta ja estää pohja- ja pintavesien sekä talousvesien, siis oman tai naapurin kaivojen, veden hygieenisen laadun pilaaminen.
Asetuksessa on esitetty harmaiden pesuvesien sekä käymälävesien kuormitusosuudet kotitalouksien jätevesissä sekä niille puhdistusvaatimukset. Vaatimukset ovat tiukat. Fosforin osalta 85 % ja vesistöissä happea kuluttavien orgaanisten aineiden osalta 90 %. Typen puhdistusvaatimus on vain 40 %, vaikka mm. nitraatti-typelle on talousvedessä asetettu raja-arvo. Asetuksessa hämmästyttää se, ettei siinä ole esitetty ulosteperäisten bakteerien osuuksia käymälä- ja pesuvesissä eikä niille puhdistusvaatimuksia. Niin ikään pelkistyneiden typpiyhdisteiden happea kuluttavaa vaikutusta taulukossa ei ole otettu huomioon. Valtaosa kotitalousjätevesien typpiyhdisteistä on ulosteissa ja etenkin virtsassa (90 %).
Haja-asutuksen jätevesiasetuksen taulukko biokemiallisen hapenkulutus (BOD7(ATU)) suoritetaan mittaamalla happimäärä, jonka näyteveden orgaaninen aine kuluttaa hajotessaan biologisesti pimeässä tilassa +20 °C lämpötilassa seitsemän vuorokauden aikana. Pelkistyneiden typpiyhdisteiden hapettumisen (nitrifikaation) estämiseksi näytteeseen lisätään inhibiittoria, allyylitioureaa (ATU).
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen tekemien tutkimusten perusteella näiden pelkistyneiden typpiyhdisteiden happea kuluttava vaikutus kotitalousjätevesissä on suurempi kuin orgaanisen aineen aiheuttama hapenkulutus (kuva 1). Asetuksen perusteena käytetty analyysimenetelmä antaa täten todistetusti väärän kuvan mustien kotitalousjätevesien todellisesta hapenkulutuksesta.
Kemiallisen kaavan perusteella 1 mg ammoniumia kuluttaa teoriassa 4,57 mg happea. Osa typestä kuluu kuitenkin bakteerien kasvuun, mikä vähentää prosessin hapentarvetta ja todelliseksi hapentarpeeksi on saatu noin 4,33 grammaa happea nitrifioitua typpigrammaa kohden. (Karttunen 2004). Täten määritys (BOD7(ATU)) ei suinkaan kerro jäteveden täydellisen biohajoamisen tarvitsemaa happimäärää.Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen tekemien tutkimusten perusteella teoreettinen ammoniumin hapenkulutus näyttää toteutuvan analyysin vaikeudesta huolimatta hämmästyttävän hyvin (kuva 2). Asetuksessa käytetty määritysmenetelmä antaa siten harhaanjohtavan kuvan kotitalouksien käymälävesien hapenkulutuksesta. Mustien vesien todellista hapenkulutusta on asetuksessa huomattavasti aliarvioitu.
Pelkistyneiden typpiyhdisteiden happea kuluttava vaikutus tapahtuu hitaammin, joten se ei näy Suomessa yleisesti käytetyssä analyysimenetelmässä (BOD7 (ATU)) semminkin, kun typpiyhdisteiden happea kuluttava vaikutus estetään analyysissä.Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen tekemien tutkimusten pohjalta Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto on hyväksynyt asetuksesta poikkeavan, todenmukaisemman kaavion kotitalouksien jätevesien koostumuksesta (kuva 3.) (www.vesiensuojelu.fi). Siinä on ympäristöhallinnon kaaviosta poiketen huomioitu ulosteperäiset bakteerit sekä pelkistyneiden typpiyhdisteiden vaikutus
Vesiensuojeluyhdistys tutkii haja-asutuksen jätevesien koostumusta ja vesistövaikutuksia
Edellä esitetyt tutkimustulokset perustuvat Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksessä meneillään olevaan hankkeeseen, jossa vertaillaan kymmenen haja-asutusalueella sijaitsevan kiinteistön jätevesijärjestelmien tulevaa ja lähtevää jätevettä sekä kiinteistöjen todellista vedenkulutusta. Hankkeessa on mukana viisi kiinteistöä, joissa WC-vedet ja harmaat vedet käsitellään erikseen ja 4 kiinteistöä, joissa kiinteistön kaikki jätevedet johdetaan yhteen ja käsitellään yhdessä erilaisilla kiinteistökohtaisilla laitepuhdistamoilla. Yhdessä kiinteistössä jätevesien käsittelyjärjestelmänä on virtsan erotteleva kompostikäymälä, jonka virtsa ja kiinteistön harmaat vedet käsitellään yhdessä. Hankkeen ensimmäinen näytteenotto suoritettiin kesäkuussa 2010. Hanke jatkuu vielä vuonna 2011; yhteensä otetaan neljä näytettä eri vuodenaikoina.
Laitepuhdistamojen osalta puhdistustulokset olivat samankaltaisia kuin TM:n testissä etenkin fosforin osalta. Typen osalta saatiin parempia puhdistustuloksia TM:n testiin verrattuna. Lähtevän veden ulosteperäisten bakteerien pitoisuudet olivat luokkaa 100 000 – 200 000 mpn/100 ml. Ainoastaan yksi maasuodattamo, johon johdettiin kahden kiinteistön mustat jätevedet, täytti asetuksen vaatimukset luontoon kohdistuvan kuormituksen osalta. Ko. suodattamosta lähtevän veden ulosteperäisten bakteerien pitoisuudet olivat myös hyvin alhaiset.
Harmaiden vesien osalta puhdistustulokset olivat hyviä. Ainoastaan yhdestä harmaavesisuodattimesta lähtevän veden BOD7(ATU) ylitti asetuksen raja-arvon (kokonaishapenkulutuksen osalta ei kuitenkaan) ja ulosteperäisten bakteerien pitoisuus oli korkea (perheessä vauva). Ennalta odotettavaa oli se, että kaksi neljästä harmaiden vesien maasuodattamosta toimi imeyttämöinä; kokoomakaivoon ei juuri kertynyt vettä (sama ilmiö on havaittu useissa muissa kohteissa). Tulevan veden fosfori- ja etenkin typpipitoisuudet olivat alle puhdistusvaatimusten. Mielenkiintoista oli myös ennakko-oletukseen perustuva havainto, että tulevan veden fosforipitoisuus laski huomattavasti, mitä kauemmin aikaa harmaiden vesien saostussäiliöiden tyhjentämisestä oli kulunut.
Haja-asutuksen jätevesiasetus viittaa RT-kortin vedenkulutusarvioihin, jossa keskimääräiseksi vedenkulutukseksi on arvioitu 150 l/as/vrk. Harmaiden vesien osuudeksi on arvioitu 120 l/as/vrk. Särkelän nelihenkisen perheen keskimääräinen harmaiden vesien vedenkulutus on ollut jo vuosia keskimäärin 40 l/as/vrk. Tutkimukseen osallistuvien kiinteistöjen todellisesta keskimääräisestä vedenkulutuksesta saadaan arvioita hankkeen edetessä.
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys on aloittanut myös tutkimukset koitalouksien jätevesien aiheuttamista vesistövaikutuksista. Yhdistys on sijoittanut haja-asutusalueella sijaitsevaan taajaan asutun alueen läpi kulkevaan ojaan automaattisen veden laadun mitta-anturin ja automaattisen näytteenottimen. Alueella sijaitsee mm. useita panospuhdistamoja. Anturi mittaa 10 minuutin välein veden sähkönjohtavuutta, sameutta, lämpötilaa ja happipitoisuutta sekä pinnankorkeutta. Alustavat tutkimustulokset osoittavat ojan veden olevan ajoittain täysin hapetonta ja sisältävän huomattavia määriä ulosteperäisiä bakteereja (jopa 12 000 mpn/100 ml). Myös sähkönjohtavuudessa havaitaan hyvinkorkeita ja äkkinäisiä huippuja, yli 850 µS/cm, varsinkin iltayön aikaan (TM:n rakennusmaailma lehden 5/2010 testin tulevan jäteveden sähkönjohtavuus oli keskimäärin noin 1000 µS/cm). Veden ravinnepitoisuudet, etenkin kokonaistyppi (16 000 µg/l)- ja kokonaisfosforipitoisuudet (2 300 µg/l) olivat sähkönjohtavuuspiikkien aikaan erittäin korkeita.
Asetuksessa on keskitytty epäolennaiseen
Asetuksessa on siis keskitytty vääriin kotitalouksista muodostuvien jätevesien ainesosiin; hitaasti aktiiviseen pintamaahan johdettaessa nopeasti hajoava orgaaninen aines ei aiheuta suurta vaaraa vesistöjen hapenkulutukselle, ja fosfori sitoutuu herkästi maaperään. Asetuksessa on unohdettu keskeisimmät ihmisten terveyttä ja lähiympäristöä pilaavat ainesosat, ulosteperäiset bakteerit ja typpiyhdisteet. Typpi on myös toiseksi eniten rehevöitymistä aiheuttava pääravinne etenkin rannikkoalueilla.
Sekoittamalla suhteellisen ”puhtaat” pesuvedet ja toisaalta runsaasti ravinteita sekä ulosteperäisiä bakteereja sisältävät käymälävedet keskenään ja yrittämällä sitten puhdistaa ne, on mahdotonta täyttää asetuksen tavoitteet (vrt. kuva 3). Valtaosa ympäristöä kuormittavista ainesosista on käymälävesissä. Täten sallit terveydelle vaarallisten ulosteperäisten bakteerien ja runsaasti happea kuluttavien pelkistyneiden typpiyhdisteiden pääsyn lähiympäristöön. Orgaanisia aineita hitaamman hajoamisen takia pelkistyneet typpiyhdisteet kulkeutuvat pidemmälle vesistöihin asti, missä nitrifioivia bakteereja on läsnä. Panospuhdistamoissa halutaan välttää nitrifikaatiota, sillä se laskee prosessin pH:ta ja sekoittaa koko prosessin. Siten lähtevän veden typpi on pelkistyneessä ammonium-muodossa. Laitepuhdistamoilla ei voi täyttää asetuksen tavoitteita etenkään veden hygieenisen laadun ja kokonaishapenkulutuksen osalta, vaikka asetuksen muut velvoitteet täyttyisivätkin.
CE-merkinnöin varustetut panospuhdistamot johtavat luontoon päästettävät ”puhdistetut jätevedet” satojen litrojen pulsseina ojaan. Lukuisin tutkimuksin on voitu osoittaa, etteivät nämä laitteet käytännön olosuhteissa usein toimi ja ne edellyttävät viikoittaista hoitoa ja seurantaa sekä ovat alttiita häiriöille (vrt. esim. TM rakennusmaailma lehti 5/2010).
Maasuodatuskentät vaativat suuren tilan ja tukkeutuvat helposti, mikäli saostuskaivoja ei tyhjennetä säännöllisesti. Suuri vaara on myös se, että suodattamo toimii imeyttämönä. Ajoittain myös piha on kaivettava auki ja uusittava suodatushiekka ja/tai fosforinerotuskaivo tai -kerros. Näiden tosiasioiden valossa ainoa keino, jolla voit täyttää asetuksen vaatimukset ja ennen kaikkea sen tavoitteet on käymälä- ja pesuvesien erottelu ja erilliskäsittely.
Käymälä- ja pesuvesien erilliskäsittely on paras vaihtoehto
Käymäläjäteveden erottelu muusta talousvedestä on kiistattomasti paras keino minimoida lähiympäristön terveydelliset riskit sekä pintavesiä rehevöittävät vaikutukset. Harmaiden pesuvesien keskimääräinen kulutus on arviolta noin 50 - 70 l/as/vrk. Mielestämme asetuksen viittaamassa RT-kortissa vedenkulutus on suuresti yliarvioitu. Nämä ns. harmaat vedet sisältävät vähän ravinteita ja orgaanisia aineita sekä ulosteperäisiä bakteereja. Näiden vesien käsittelyksi riittää saostuskaivojen jälkeen yksinkertainen suodin tai johtaminen biologisesti aktiiviseen maahan. Saostuskaivojen, johon johdetaan pelkät pesuvedet, tyhjennysväliksi riittää 5 vuotta. Harmaiden vesien saostuskaivojen tyhjennysväli harvenee siten asetuksen velvoitteesta, kerran vuodessa, viidesosaan. Siirtyminen fosfaatittomiin pesuaineisiin vähentää vielä oleellisesti näiden vesien ympäristöä kuormittavaa riskiä. EU-tasolla on myös käyty keskustelua fosfaatillisten pesuaineiden käytön kieltämisestä kotitalouksilta.
Johtamalla käymälävedet umpikaivoon kunnalliseen jätevesilaitokseen kuljetettavaksi ja käsiteltäviksi, aiheutetaan suuria välillisiä ympäristövaikutuksia sekä suuria kustannuksia kiinteistön omistajalle. Jätevedenpuhdistamojen kapasiteetti ei edes riitä ottamaan vastaan asetuksen toimeenpanon ja Elintarviketurvallisuusviraston lanseeraaman lannoitevalmistelain myötä