Jos teen koko salaojakaivannon täytön 16-32 sepelistä ja 30 senttiä päältä routaeristyslevyt, niin miksi lisäisin sokkelia vasten sokkelilevyn?
Sokkelilevyn tarkoitushan on kondensoida talon alta tuleva kosteus ja valuttaa se nystyröiden välistä salaojaan. Mutta eikös siinä levyn pinnassa oleva kosteus haudo sitä sokkelia?
Mitä jos tuon sokkelilevyn jättää pois, niin eikös se talon alta tuleva kosteus päädy sitten sinne karkean sepelin sekaan ja sieltä kondensoituen salaojiin tai jos jättäisi 5-10 cm raon sokkelin ja routaeristeen väliin niin kuivaisi myös sitä kautta ulos?
Eikös tällöin sokkeli pääsisi paremmin kuivamaan kun ei olisi sitä muovia siinä? Toki pitäisi jättää kaikki vettä pidättävät kerrokset pois tai vähintään irti siitä sokkelista ettei siirry sitä kautta kosteutta sokkeliin päin.
Omassa tapauksessa 80-luvun lopun hiekan päälle rakennettu talo, muutoin alueella savimaata.
-Pekka
Hei Pekka,
Ehdottamasi ratkaisu on teknisesti perusteltu ja voi toimia hyvin olosuhteissasi. Sokkelilevy ei ole lakisääteinen vaatimus, vaan kuuluu hyvän rakentamistavan suosituksiin kosteudenhallinnan osalta.
Ratkaisusi toimivuus perustuu kahteen keskeiseen tekijään. Ensinnäkin vesiseulottu kapillaarikatkosepeli (16-32mm) rajoittaa kapillaarisen kosteudennousun noin 125 millimetriin, kun tavallisen salaojasepelin kohdalla nousu voi ylittää 500 millimetriä. Toiseksi ilmarako sokkelin ja routaeristeen välillä mahdollistaa tehokkaan kosteudenpoiston konvektion avulla.
Hiekkaperustainen tonti tarjoaa sinulle merkittävän edun, koska hiekka toimii luontaisena salaojana ja vähentää kosteusteknisiä riskejä verrattuna savipohjaan. Lisäksi 1980-luvun lopun teräsbetoniperustukset ovat kosteusteknisesti kestävämpiä kuin harkkoperustukset.
Toteutuksen onnistuminen edellyttää kolmea kriittistä seikkaa: vesiseulotun sepelin käyttöä tavallisen salaojasepelin sijaan, salaojituksen sijoittamista anturan tasolle tai sen alapuolelle sekä ilmaraon tuuletuksen varmistamista molemmista päistä.
Ammattilaispiireissä vallitsee näkemys, että sokkelilevy toimii edullisena vakuutuksena, mutta sinun olosuhteissasi riski on arvioitavissa pieneksi. Vesiseulottu sepeli ja ilmarako voivat muodostaa jopa tehokkaamman kosteudenhallinnan kokonaisuuden kuin perinteinen sokkelilevyratkaisu.