Pienen omakotitalon lämmitysmuoto?

Mikä olisi sopiva pienen omakotitalon lämmitysmuodoksi? Kokoa olisi 114m2 yhdessä kerroksessa (puutalo). Rakentaminen alkaa kesällä ja viimeiset hetket tehdä päätöksiä on käsillä.
Lattialämmitystä vedellä olin ajatellut. Milläs vesi lämpimäksi?
Onko nykyeristyksillä pienessä talossa järkeä muutakuin sähköllä?

Laitamme kunnon leivinuunin talon keskelle ja puulämmitteisen kiukaan. Puut saamme omasta metsästä joka kyllä sijaitsee 130km päässä.

Miten maalämpö tai PILP?

niin tai vilp, tai suora sähkö tai…

Arvostaako suurempaa hankintahintaa mutta alhaista käyttökustannusta vai toisinpäin. Isännän se on ikävä kyllä itse punnittava mikä on omaan taloon se "sopivin". Meille tuli vilp ja tyytyväisiä ollaan oltu. Jos nyt saisin valita niin ottaisin maalämmön. Niin se mieli vaihtelee, tänään näin ja huomenna toisin.

Jos hyvää puolta etsii niin on ainakin vaihtoehtoja mistä valita. Tuskin mikään edellä mainituista on lopulta kovin huono valinta.

Jälleen korostan kokonaisuutta. Mieti millaista tasoa halua, arvostatko jäähdytystä kun sen pullotalon tekee, vai painaako rakennusbudjetti kukkaroa. Emäntä haluaa 100 eskoo neliö olevia verhoilukiviä, joten LVI tekniikasta pitää tinkiä, jotta pysyy budjetissa.



Maalämpö maksaa itsensä takaisin samana päivänä, se nimittäin menee suoraan talon arvoon. Ostetaan sähkölämmitystalojakin, koska hintataso alhaisempi. Mitäs sitten kun 5 vuoden päästä sähkö maksaa 35 senttiä/kWh. No…

Suoransähkön lisäks vois olla semmonenki vaihtoehto että laitat siihen leivinuuniin kansilevyjen alle eristetilaan kuparikierukan millä esilämmität varaajaa ja jaat sen lämmön sitte vesikiertolattialla tms. teeseitsemiehet on niitä värkänny kait ihan toimiviakin. voipi löytyä valmiski joiltai valmistajilta ja ehket halavempi ku maa tms. lämpö…
ite haaveilen kyseisestä systeemistä vuoden 1994 vuolukivileivinuuniin… kait sillä jottai säästöö sähkölaskuun sais…

joku lvi-ammattilainen varmasti osais suunnitella turvallisen ja toimivan systeemin. uunin valmistajalta löytyy sitte tieto lämpötiloista niin voipi suunnitella sopivan paikan ettei tuu liian lämpöset oltavat…

Jos et tee taloa myyntiin niin sitten ilp.

Tuon kokoiseen ilp toimiikin jo mikäli ei ole kamalan sokkeloinen. Toki sähkökaapeleita lattiaan omilla termostaateilla/säädöillä kannattaa laittaa. Niitä voi sitten säädellä jos tuntuu kylmältä.

Esim. päämakkariin omat piuhat, wc, suihku. Mukavuustekijöitä.



Jos taasen myyt kämppäs 2-3 vuoden sisällä niin maalämpö ja poraat kaivon siihen tontilles sille.

Tuon kokoiseen taloon laittaisin suoran sähkön eli kaapelit lattiaan + ILP.

Sähkö tulee maksamaan keskimäärin n. 3,5 euroa / pv ja siitäkin vain n. puolet kuluu lämmitykseen. Onko se muka kallista?

Tekninen tila,sieltä savupiippu katolle ja vesikiertoiset lämmitysputket lattiaan ,on vara valita lämmitysmuoto mikä milloinkin on vaivattomin ja edullisin.Ei ole rakennusvaiheessa iso kustannus ,myöhemmin voi kyllä olla.

"Sähkö tulee maksamaan keskimäärin n. 3,5 euroa / pv"

Tulee maksamaan? Eli järjestelmä parantaa hyötysuhdetta sähkön hintakehityksen ja talven kylmyyden mukaan?
Näin PILPiin päätyneenä hiukan harmittaa, että ei noin edulliseen ja vakaaseen ratkaisuun tullut päädyttyä.

Millä ihmeen laskuopilla maalämpö nostaa suoraan töllin myyntihintaa samassa suhteessa? Milloin mikään varuste tekee sen? Saati sitten, kun kyseinen vekotin alkaa olemaan iäkäs…



En laittaisi maalämpöä tuon kokoiseen taloon, mutten pelkkää suorasähköäkään.

eikös siinä puu oo leivinuunin välityksellä jo sähkön rinnalla…

On, mutta jos lämpöjaetaan lattian kautta, liittäisin mahdollisuuksien mukaan tuohon veden, mitä itse ehdotit tuolla aiemmin. Valmista, ilmeisesti varsin toimivaa pakettia alkaa saamaan.

:slight_smile: asiaa!! onko MR.ElMaco hajua valmistajasta? jos et kehtaa tänne laittaa mainostamisen pelosta niin nakkootkoo yv:tä…

mitähän se vesikierto tuon kokoiseen maksaa? about jotain +2ke? termostaatteineen… ei paha. sitten joku tehowatti vaikka kattilaksi, toinen mokoma hintaa lisää.