Kertokaa kokemuksianne ko. aineesta. hyvät ja huonot huomioidaan. kulkeutuuko kenkien mukana, voiko ajaa polkupyörällä? Onko epämielyttävä paljaan jalan alla ja miten voi haravoida lehdet? Onko parempia vaihtoehtoja?
Jos ensin se kävely paljain jaloin, jos kivi on louhittu koneella, siinä on varmasti teräviä särmiä, ei siinä ainakaan lapset ilman kenkiä tepastele. Ajan oloon se tietysti tasaantuu jos siinä esim. ajetaan autolla. Paras etu sellaisessa kivessä on, oli se mursketta tai luonnonkiveä, koska kaikki vesi mikä sataa on siellä kiven alla ja voisi sanoa, se on aina kuiva. Tästä syystä ei siinä ole maa-aineta jotka kulkeutuisi sisälle. Se on tavallaan kuin salaoja, vesi menee siellä alla.
Pyörällä siinä voi ajaa, jolleine ne ole jotkut " leksit ". Se lehtien haravoiminen onkin jo toinen juttu, jos se ole aivan mikään lentokenttä sen takia ei ole aihetta perua. Meillä oli edellinen mökin piha sepeliä, se oli mielestäni ensin epämukava, lähinnä lapsille. Tässä nykyisellä paikalla on paljon soramonttuja josta saa luonnonkiveä, jotain 10-14 mm. se maksaa täällä 60 € / motti. Sitä ei vain ole jokaisella paikka kunnalla, se on tämä Salpausselän harju, sieltä on rakennettu monta tönöä.
Jos on mahdollista laita seulottu luonnonkivi 10-16 mm.
Laita oikein hyvää kalliomursketta #30 tai jopa #60 mielummin. Vaikeampi levittää mutta parempi lopputulos.
Jos ei sitä ole saatavilla ( niinkun itelle kävi ) niin isorakeinen soramurske myös joten kuten käy. Sade ja lumi huuhtelee hienon aineksen pinnasta pois ja jäljelle jää kova/kohtalaisen sileä piha.
Eikä ole mätäkuun juttuja. Yleensä ihmiset vaan sen sepelin laittavat ja laittavat sitä sitten lisää sitä mukaa kun se pyörii pihalta pois. Murske ei pyöri pois, kunhan vaan jaksaa sairastaa sitä hienoaineen sisälle tuloa ensimmäisen vuoden.
Edit: unohdin vastata kysymykseen.
Voi ajaa vaikka rekalla, haravoidessa lähtee pintakivet mukaan ( siis siitä #16 soramurskeesta ) ja ihan kohtuullinen paljalle pikkulapsen jalalle. Sepelillä ei meidän mukulat kävele.
Meillä olisi tarkoitus laittaa kalliomursketta sekä sokkelinvierustalle että ajotielle ja autokatokseen. Mikä mahtaisi olla sopivin koko niin että toimii molemmissa (etusijalla pihatie ja autokatos)? Toiveena olisi selvitä yhdellä mursketyypillä.
Sokkelinvierustalla on hiekkaa/soraa jonka päälle tulee suodatinkangas ja edelleen murske. Pihatie ja autokatoksen pohja ovat tällä hetkellä soraa joka tasataan ja tärytetään tiiviiksi.
Kestävän ajotien saa jos paiskaset 15 mm. murskeen ja sen jyräät vaikka autolla. Jos on saatavana kivituhkaa, sitä levität ohuesti päälle ja harjalla levität kivien rakoon ja tärkeintä on se on oltava kuivaa. Sitä ei saa jäädä näkyviin, jos sitä jää siihen kiville se voi kulkeitua jaloissa. Ammatti pihojen tekijät vielä jyräävät sen pinnan vielä, niin se sileä ja vahva vaikka ajat tankilla.
Jotkut vannoo kivituhkan, sitä kulkeutuu sisälle ja se pölisee, jos se sitä tekee, se on tekijän vika, mitäs niin paljon laitettaan. Kun mökissä saatetaan asua kymmeniä vuosia, siihen kannattaa uhrata vähän aikaa ja rahaakin.
Mielestäni ei kannata yrittää selvitä yhdellä ja samalla murskeella. Sokkelin reunoille tulee ns. salaojasepeliä (jossa ei ole nollakokoa = katkaisee kapillaarisen vedennousun eikä kasva rikkaruohoa). Pihan katteeksi se ei taas sovi, koska sitovaa hienoa aineista ei ole joukossa.
Kävin Lemminkäisellä kyselemässä murskeista ja sieltä tuli neuvoksi reunustaa sokkeli 8/16-kokoisella kalliomurskeella. Ajopihan päällysteeksi suosittelivat sitten 0-16 koon mursketta. Jos tulevana kesänä innostuu kiveystä rakentelemaan niin siinä olisi sitten melkein asennushiekkaa vaille oleva valmis pohja.
Sen verran olivat vakuuttavia että näillä taidetaan mennä.
Totta.
Hyvältä suunnitelmalta kuulostaa. 0/16 lienee melko passelia kamaa koska hätätapauksessa sen päällä voi jo pitää muutamat grillijuhlat
Meille suositeltiin kalliomursketta 0/16 rinnetontillemme, toinen taas sepeliä… Huoh, ota nyt sitten tästäkin selvää. Kumpi ei siis valuisi naapurin metsään?
Eiköhän se sepeli ole yleisnimi jonkin kokoiselle kalliomurskeelle. Minun mielestä sepeli on n. 0-55mm kalliomursketta eli aika krouvia tavaraa. Kannattaa ehkä tarkentaa mitä soraa se sepelimies on tarjonnu.
Murske on yhteisnimeke murskatuille kiviaineksille.
Sepeli on taas mursketta, josta on poistettu tiettyä rajaa pienempi raekoko. Sepeliä on monia erilaatuja ja ne määräytyy raekooon mukaan.
Sepeli on hieman vanhentunut sana ammattikäytössä ja siksi yleensä puhutaan vain murskeesta.
Murske on yleensä valmistettu kiviperäisestä maa-aineksesta tai kalliaosta räjäyttämällä, seulomalla ja murskaamalla haluttuun raekokoluokkaan.
Murskeen etuliitteessä on usein ilmaistu mistä tuote on murskattu ja jälkiliitteessä raekokoluokka. Pelkkä "murske" on usein kivi ja hiekkaperäisestä maasta murskattu ja seulottu tuote.
Kivituhka on myös hienojakoista mursketta, jota saa eri hienouksina.
Kivi/kallio murskeet ovat yleisesti käytettyjä pihojen päällystyksissä.
Pihojen pohjat tehdään yleensä kantavammalla isojakoisella luonnon seulotulla soralla tai murskeella ja pinta kannattaa tehdä kivi tai kalliomurskeella 0-16. Murske, joka on tehty ns rinnesorasta on herkempää pölisemään, kuin kivi/kalliomurske. Monet suosii pinnassa myös tuota kivituhkaa, joka on parempi pitää puhtaana puunlehdistä ja asettuessaan siinä rullaa lasten pieni pyöräiset pyörät ja muut kulkupelitkin. Jaloille myös mieluisa. Myöskään lumenauraaminen/linkoaminen ei levitä kiviä pitkin nurmikkoa verrattuna karheampiin pintoihin.
Niin ja itse kysymykseen. Tuo kalliomurske 0-16 asettuu ajan kanssa ihan kovaksi pinnaksi. Alkuun ei paljainjaloin ole asiaa kuin fakiirilla ja irtosora kiusaa hiukan. On kyllä hyvää tiivistymään. Semmoisella käsin työnnettävällä täryjyrällä kun sen tiivistää kunnolla, niin pahimmat kantit pyöristuu ja pinta asettuu varsin mukavaksi. Sorapihat on edulliset tehdä, koska pieni routiminen ei ole vaarallista, vaan oikaisu on helppoa vertaa kivetys tai asfaltointi, jolloin pohjien oltava vimeisen päälle.
Osaisko joku maanrakennuksesta tietävä neuvoa minua? Eli tuli toi noin 100neliöisen pihatien pintamateriaali ajankohtaiseksi ja otin siihen 8-16 harmaata kalliomursketta/salaojasoraa koska samaa materiaalia on ollut kotipaikassani jo yli 20vuotta ja hyvin on “toiminut”. Mutta itselle sitä tuli noin 20sentin kerros ja nyt se polkee siinä miten sattuu ja autollakin jää jumiin helposti. Miten toi olis korjattavissa? Kivituhka pintaa en haluaisi sen pöllyämisen vuoksi ja asfaltti/kivetys on pois laskuista. Eli soralla pitäis selvitä. Ton 8-16 sepelin alla on noin 80cm kerros 0-64 ja 0-32 soraa joten pohjat pitäs olla kunnossa.
siitä puuttuu se nolla-aines, joka kiilaa ne isommat palaset jumiin. Siksi se ei suostu pysymään paikoillaan. 8-16 käy hyvin salaojasoraksi, mutta perustusten alle ym. pitäisi olla 0-16 tms nollalla alkavaa. korjaus onnistunee laittamalla kivituhka päälle ja tiivistämällä.
“…perustusten alle ym. pitäisi olla 0-16 tms nollalla alkavaa”
Häh!
Niin en tiedä perustuksia Janne tarkoitti mutta kyllä talonperustusten allakin on tota 8-16 sepeliä 25cm patja kapillaarikatkona. Muutenhan se perustusten alla olevan materiaali saa kyllä olla karkeampaa kuin joku 0-16.
Mutta tohon tieasiaan takas. Sitä kivituhkaa vois siihen päälle ottaa mutta variseeko se sitten varmuudella lätkäämällä sinne pohjalle? En halua että se jää pintaan. Tosiaan porukoilla ollut toi 8-16 pintasepelinä kauan, tosin pienempänä kerroksena ja ei polje jalan/auton alla.
Joo, jos on maavarainen laatta, niin sen laatan alla kuuluu olla kapillaarikatko. Anturan alla taas ei. Sinne pitää laittaa tiivistyvää maata, eli sellaista, jossa on mukana niin sanottu nolla-aines.
Ei se varmaan pelkällä lätkällä pohjalle mene. Mä laittaisin useampaan kertaan ohuen kerroksen ja yrittäisin saada sen vedellä painumaan pohjaan.
Onpas kerrassaan “asiantuntija”, siis “asiantuntija” ei asiantuntija!
“Anturan alla taas ei. Sinne pitää laittaa tiivistyvää maata, eli sellaista, jossa on mukana niin sanottu nolla-aines.”
Joo, mutta syvällä eli kaukana anturasta!