Olen vaihtamassa keittiön erkkeriin- ulkoseinään tapetteja Minun piti avata kipsilevyt tehdäkseni saumoje kohdalle tuet (jostakin syystä alla oli vain vaakakoolaus heti ikkunan alla sekä alhaalla jolloin levyt olivat saumojen kohdalta tyhjän päällä).
Huomasin että yhdessä alakoolauksessa oli puu tummunutta kuin hometta, ei kuitenkaan tuntunut märältä tai pehmeältä eikä villoissa näkynyt mitään. Höyrysulussa oli kuitenkin n.15cm viilto. Pitääkö asialle tehdä jotain? Höyrysulun toki teippasin. Tässä vielä kuva.
Onko höyrysulku ulkoseinän ulkopinnassa? Vai onko tuo vaalean sininen kerros jotain tuulensuojaa?
Höyrynsulkumuovin paikka lienee 50 mm:n syvyydellä sisäpinnan gyprocista ja muovi on ollut joskus kostea ja vesipisarat valuneet alas 50 mm vaakakoolaukseen, johon tullut sinistymää. Ei kovin huolestuttavaa jos näin.
Otin kuvasta suurennoksen. Vaakariman höyrysulun vastaisessa reunassa on selvää tummentumaa, joka kielii mikrobivauriosta.
Kyllä kannattaa olla erittäin huolissaan.
Iso pöpö taitaa olla siellä muovin toisella puolella…?
Pitäiskö mun nyt avata rakenteita myös ulkopuolelta jotta näkee onko höyrysulun toisellakin puolella vauriota?
Nyt kannattaisi selvittää ulkoseinärakenteen tilanne kuntotutkijan kanssa. Silmämääräisesti ei kannata arvailla.
Riippuu tietysti siitä halutaanko saada vauriot ja niiden laajuus sekä niiden aiheuttaja selville. Sitten vasta miettiä sitä miten vauriot korjataan.
Jos haluaa pelata varman päälle niin esim. Novitrol 483 -aineella desinfiointi voi silloin olla paikallaan. Vaikuttavana aineena tuossa ovat biosidit. Mikrobeja ei voi nähdä valokuvasta, vaan pitää viedä materiaalinäyte laboratorioon tutkittavaksi jos haluaa jotain luotettavia tuloksia. Joka tapauksessa kyseessä on hyvin pieni vaurioalue, jos sitten sitäkään.
No; kun tuolla alussa sanottiin että höyrysulussa oli suht suuri viilto, niin rupesin miettimään että minkälainen vaikutus sillä aikojen mittaan on niihin toisellapuolella oleviin rakenteisiin, jotka kai sisältävät paksumpia eristekerroksia sun muita…? Viisaammat kai sen tietävät? Ja onko ainoa vikakohta, vai onko niitä “viiltoja” muuallakin? Hyvällä alullahan tuo purkaminen jo on, niinettä sisältäpäinkin pystyy jo aika paljon toteamaan. Mitenkä lienee esim. tuo höyrysulun tiiviys tuohon aluspuuhun nähden j.n.e; saattaa falskata vähän sieltä sun täältä… Tämä taas kerran “näin meikäläisen järjellä ajatellen…”
Vähän suhteellisuudentajua: vaurio näyttäisi kuvauksen perusteella olevan hyvin pienialainen. Jos viillon takana villat ovat kostuneetkin, niin mahdolliset mikrobit täälläkin kalvon takana ovat poissa sisäilmasta. Desinfiointiaineet sinänsä ovat hyväksyttyjä aineita, joista voi olla eri mieltä samaan tapaan kuin että “selluvilla on myrkkyä jota ei pitäisi käyttää ollenkaan”. Kysymys on siis mielipiteestä.
http://www.tukes.fi/biosidit
Jos taloa ruvetaan purkamaan siksi että on löytynyt “viilto” ja epäillään että rakentaja on varmaan niitä viiltoja tehnyt muuallekin, ollaan hakoteillä.
Jos ei halua käyttää desinfiointiainetta “maailmankatsomuksellisesta” syystä, niin voi käyttää yleispesuainetta, sitä samaa mitä käytetään kodin siivouksessa. Tosin siinäkin yhtenä ainesosana todennäköisesti on näitä paheksuttuja (vaan ei kiellettyjä) biosideja.
https://www.thl.fi/fi/-/otsoni-ja-muut-biosidit-eivat-sovi-rakennuksen-homeongelman-ratkaisuksi
Laajamittaisesti aineita ei suositella (ei ole kiellettyä kuitenkaan) käytettäväksi kuin kohteissa joissa muuta järkevää vaihtoehtoa ei ole (esim. viemärivuodot). Desinfiointiaineita voidaan käyttää tiloissa joista ei ole suoraa ilmayhteyttä sisäilmaan (esim. kapseloimalla estetty yhteys).
https://www.thl.fi/fi/-/otsoni-ja-muut-biosidit-eivat-sovi-rakennuksen-homeongelman-ratkaisuksi
Mahdollista on että siivousaineet, joita käytetään julkisissa tiloissa paljon ja säännöllisesti, ovatkin syypää koulujen ja vastaavien rakennusten sisäilmaongelmiin. Kodeissa siivotaan vähemmän, kerran pari kuukaudessa, joten haitat ovat vähäisemmät.
Avaan ja katson vielä viereisen kipsilevyn takana olevan koolauksen kunnon ja jos on terve niin annan asian olla. Ei tuon vaurion luulisi tuosta mihinkään etenevän koska höyrysulku on nyt teipattu ja vaurioitunut alue on kuiva.
Minä vaan edellä mainitsin, että jos halutaan selvittää onko vaurio vai ei, niin sitä ei pelkällä katselulla selvitetä.
Siitä pitää tehdä tutkimus, mutta jokainen saa omilleen tehdä mitä haluaa…
“…BT:n pohdiskeluissa on asiaa…”!
Minäkin tuolla edellä mainitsin, että voipi olla pöpö siellä toisella puolella…? Ei oikein vielä ole selvinnyt, että mitä tuo “villat on kuivia” tarkoittaa; siis onko tutkittu niitä muovin toisella puolella olevia eristeitä? Sehän on helppoa jos kerran reikä on jo valmiina höyrysylussa? Kyllä sen tuntee kädellä koskettaen että onko märkää vai ei…! Jos mineraalivilla on päässyt kostumaan, niin voisin väittää ettei kuivu koskaan kunnolla enää; sinne se jää teipin taakse muhimaan. Jos se ensimmäinen ohut eristekerros on “kuiva”, ei mielestäni oikeastaan todista mitään. Ja eikai tuossa ole nii suurista aloista kyse, vaikka purkaa koko erkkerin sisältäpäin ja tutkii; verroinkin jos tässä kyseisessä kohdassa enempi epäilyttävää on? Eristeistä sun muista huokoisista materiaaleista on turhaa yrittää poistaa kosteus- ja mikrobivaurioita kemikaaleilla sun muilla; vaihtaminen uuteen on se ainut keino…