Porakaivon rasitteen purku

Tontillamme on naapurin kannssa yhteiskäytössä oleva porakaivo. kaivosta molemmat ovat ottaneet vuosia kaiken vetensä.
Nyt molemmat olemme liittyneet kunnan vesiverkostoon ja saamme vetemme sieltä. Naapuri haluaisi kuitenkin vielä käyttää kaivoa nurmikkojensa yms kasteluun.

Voimmeko purkaa tämän rasitteen ja poistaa kaivon käytöstä, koska käyttötarkoitus ja -tarve on oleellisesti muuttunut ja veden saanti on toteutettu muulla tavalla ?

Riippuu rasitteesta ja "rasitteesta" ja saattaapa olla mahdotonkin tai hyvin hankala.
Tavoitteenako on omia kaivo kokonaan - ilmaiseksi?

Niitä tyhmiä kysymyksiä: mitä haittaa on siitä, että vain - siis "vain" - naapuri ottaa sivuvetensä siitä. Saattaapa olla niinkin, että sitä muuta vettä ei saakaan "viikkoon". Eikös silloin kannata olla kunnossa oleva vara?

On järkevää käyttää pumppu käyttöikänsä päähän, mutta sen jälkeen saa naapuri uusia pumpun omilla rahoillaan jos haluaa edelleen vettä käyttää. Silloin myös puretaan liittymä tälle toiselle tontille joka vettä ei käytä.

Asiaa pitäisi ensin tarkastella siinä rasitteessa olevan “präntin” kautta. Rasitteita kun on monenlaisia ja moneen tarkoitukseen.



Sitten keskustelu naapurin kanssa hyvässä hengessä, ja mahdollinen yhteisymmärrys.



Sitten asian eteenpäin vienti. Tulos on aina kahden kauppa, - ja kolmannen korvap…



Mutta yksin et rasitetta saa purettua, vaan ainoastaan toisen myötävaikutuksella.

Kiitoksia Halpakorjaukselle ja Vaihtoehtoja vastauksista.

Muille kahdelle , toinen Monta. Opetelkaa kaksi sanaa : "en tiedä".

Taitaapi ketuttaa aivan helevetisti! Niinhän! Toivottavasti naapuri on ajantasalla, mutta sitä "en tiedä". Tiedän sen, jos naapuri on ajan tasalla, niin rasitetta ei pureta.

Eipä taida naapurilla olla mitään perusteita rasitteelle "kastelukaivo" naapurin tontilla ja "sähköllä".   
Jos kysyjä myy kiinteistönsä on parempi ettei tontilla ole mitään "naapuri rasitteita"

Nim. Naapurin tontille  EI SAA  rakentaa.  

Eihän se ole helppoa kun on tommosia “vaikeuksia” naapureitten kesken!

Voihan olla että ei ole siitä pelkästä kaivosta kiinni! Mutta kyllä vain minun mielestäni tuosta toimivasta lisä- ja varavedestä on jatkossakin molemmille hyötyä, ei se nyt omaisuuksia maksa se pitäminen. Ja rahaahan vaikuttaa olevan jos on kunnanvettä vara ruikkia pitkin heinikoita! Vaijos ei ole tarvetta kysyjällä? onko vain sepeliä ja tekokukkia tontilla?

Sehän on jo rakennettu, mutta viisas naapuri ei pura rasitetta. Ei! Ei!

Perustele.

Jos naapuri etunsa (ja tonttinsa arvon) ymmärtää, niin miksi purkaisi.

´Voimmeko purkaa tämän rasitteen ja poistaa kaivon käytöstä, koska käyttötarkoitus ja -tarve on oleellisesti muuttunut ja veden saanti on toteutettu muulla tavalla ?´



Asiat voivat olla toisille päivänselviä, mutta kun niitä täälä kerran kysytään niin silloin mitä ilmeisimmin ei ole. En väitä ko. asiaa vastaan vaan haen perusteluja sille, miksi kaivoa ei tulisi purkaa. Tämän varmaankin alkuperäinen kysyjä haluaisi tietää…

“´Voimmeko purkaa tämän rasitteen ja poistaa kaivon käytöstä, koska käyttötarkoitus ja -tarve on oleellisesti muuttunut ja veden saanti on toteutettu muulla tavalla ?´”



Tähän kysymykseen ainakin itse olen jo aiemmin vastannut.



“Mika000” kaipaa…



“haen perusteluja sille, miksi kaivoa ei tulisi purkaa.”



Tuohon on paha vastata muuten kuin toisella kysymyksellä: Miksi se tulisi purkaa, - ehkäpä jopa vielä hyvä, ja toimiva kaivo ?




Kaikki ei taas ole lukeneet edellisiä, joten vielä kerran: Kyllä se vara- ja lisävesi on hyvä olla olemassa, Yks KAUNIS PÄIVÄ voi kunnan hanat syystä tai toisesta mennä pienemmälle!

Ei rasite ole mikään ikuinen nautintaoikeus.  
Esim.Tie- tai johtorasite voidaan poistaa tarpeettomana, kuten on asia kysyjän tapauksessa.  

Yks KAUNIS PÄIVÄ  voipi kaivonvesi olla talousvedeksi kelpaamatonta vähäisen käytön johdosta.
joku KAUNIS PÄIVÄ  voipi pumppu vikaantua tai sähköt katketa syöttökaapelin vaurion johdosta.  

En minä perusteluja ko. asialle kaipaa, kyse on siitä että minusta voisi pyrkiä vastaamaan perustellen väitteensä. Tuntuu, että joillakin on täälä tapana vastata kysymyksiin kysyjälle vinoillen ja sillä tyylillä että ´mitä täälä tyhmiä kyselet´. Kysyjät eivät mitä todennäköisimmin ole kyseisten alojen ammattilaisia, ja sen takia täältä kysyvät olettaen, että joku tietäisi asiasta enemmän.

Ötzi, Ötzi, senpä takia juuri antaa naapurin ottaa vettä että vesi ei jää seisomaan, silloin on itsekin siitä hyvä sitten juomavettä hörppiä se KAUNIS PÄIVÄ! Ja nämä syöttökaapelin vauriot, kuinka todennäköistä on?
Ja kyllä niitä turhempiakin vehkeitä ylläpidetään! Että älkää yrittäkö!
Ja kai sillä kysyjälläkin nurmikko on ja muuta, maksaahan se kunnanvesikin, vai onko jossakin päin ilmaista!

Ja sitten tuosta kysymyksiin vastaamisesta: Meikäläinen yrittää ainakin sinne "vinoilun" sekaan työntää vähän tietoakin siinä muodossa että sen voisi ymmärtää semmoinenkin joka ei ole ammattilainen. Mitäs se hyödyttää vastata kaikenmaailman kaavoilla ja yhtälöillä jotka tosiaan vaatii ammattikoulutusta että niitä pystyy hyödyntämään???:

Kaavat kuuluu suunnittelupöydälle, niillä laskelmoidaan, arvioidaan ja suunnitellaan työt, niillä ei tehdä töitä, työn tilaaja ei yleensä kysele tekijältä minkä kaavan mukaan mennään, pääasia hänelle on että lopputulos on hyvä! Kaikenmaailman kaavojen vaihto näillä palstoilla on vain turhanpäiväistä pätemisen tarvetta, josta ei maallikkokysyjälle ole minkäänlaista hyötyä!

Ei siinä pihakaapelin kaavassa kyllä pätemisen tarvetta ollut…tuli nyt laitettua, että jokainen saa laskelkeltua sen oman pihakaapelin riittävyyden, jos siltä tuntuu…siitäkin oli jokin näkökanta asiaan esitetty. Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että tekemällä oppii ja ne valinnat tehdään sielä työmaalla sellaisiksi kuin ne ko. tilanteeseen parhaiten sopii.

Oliskohan tämä nyt loppukommenttia tähän, meikäläiseltä ainakin, että kyllä minä ainakin antaisin kaivon olla, ja esim. naapurin käyttämän sähkön voi mitata, nykyäänhän on mittareita että saa vaikka pistorasiaan tökätä,kai niitä on suurempiakin "riitoja" ratkottu.
Tässä vähän sama juttu kuin niitten puuliesien suhteen muutamia vuosia sitten! hellat heiteltiin tunkiolle ja ruvettiin SÄHKÖLLÄ lämmittämään ja keittämään ja paistamaan ja …! Sitten tuli 25- 30 astetta miinusta ja sähköt meni viikoksi…? Ykskin ukko sanoi mulle että heti kun lumet senverran sulaa että hän sen hellan tuolta löytää,
niin ensimmäinen projekti on sen takaisin asentaminen!

Tässähän on tietysti se riski että tulee sähkö- ja vesikatko samaan aikaan mutta  SE nyt on jo liiallista, ja onhan niitä  generaattoreita !

Saattaa olla rasitteeseen kuuluukin vain porareikä ja oikeus ottaa siitä vettä. Pumppu ja sähkö ovat mahdollisesti rasitesopimuksen ulkopuolella.

Silloin on luontevaa lähteä siltä pohjalta että se joka haluaa edelleen ottaa vettä, maksaa niin sähkön kuin pumpun kulut ja muutkin kulut jatkossa. Toinen voi myydä osuutensa pumpusta naapurille.