Kyseessä on -85 rakennettu puolitoistakerroksinen puutalo, noin 120m². Lämmönlähteenä on puukattila, sekä siinä varaava sähkölämmitys. Keittiössä on varaava leivinuuni. Olemme lämmittäneet pääasiassa puulla ja sähköllä vain esim. talvisin jossakin reissussa ollessamme. Talo sijaitsee haja-asutusalueella.
Nyt haluaisimme vaihtaa puukattilan pois sen aiheuttaman suuren työmäärän vuoksi (halkojen tekeminen, lämmitys talvella). Tilalle kaipaamme järjestelmää, joka toimisi vesikiertoisen patterilämmityksen kanssa. Meillä on lautalattiat, emmekä halua luopua niistä, joten lattialämmitys ei taida tulla kyseeseen.
Maalämmön perustamiskustannukset taitavat olla liian suuret neliöihimme nähden, ja se taitaisi vaatia lattialämmityksen. Ilmalämpöpumppua olemme miettineet myös, mutta se kaivannee seurakseen jonkin päälämmönlähteen, hmm.
Pelkkään sähkölämmitykseen lähteminen tuntuu väärältä ratkaisulta.
Minkälaisia ratkaisuja olette vastaavassa tilanteessa tehneet? Tavoitteena on puulämmitystä "helpompi" ratkaisu. Kaukolämpöä ei ole saatavissa.
Moi
Tutullani oli vastaava tilanne (halusi vähentää puutalkoiden määrää), niin hän lisäsi varaajan yhteyteen ilmalämpöpumpun. Ilmalämpöpumppu riittää varaajan lämmittämiseen lähes koko vuoden. Vain vuoden kylmimpinä päivinä hän käyttää varaajassa olevia sähkövastuksia lisänä sekä satunnaisesti lämmittää edelleen puukattilaa. Hintaa muutokselle tuli muistaakseni noin 3000€ (varaaja oli valmiiksi yhteensopiva ilmalämpöpumpulle).
Haluaisin kuulla sinun kokemuksiasi nykyisestä lämmitysjärjestelmästäsi, koska olen itse halukas vaihtamaan samanikäisessä ja kokoisessa talossa puulammityskattilaan. Kiinnostaisi tietää kuinka suuri varaaja sinulla on käytössäsi, kuinka tehokas puukattila ja lämmitys tiheys eri vuodenaikoina.