Moro,
keittiö ja olohuone remppaa tulossa ja olen vaihtamassa nykyisen lautalattian osin laattaan.
Lattia rakenne on maavarainen betonilaatta, 40 cm tyhjää ("koolaus + villat) ja tämän päällä lautalattia. Nyt haluaisin keittiön kohdalle laattaa ja tähän tulisi vesikiertoinen lattialämmitys.
Kysymys kuuluu mikä olisi oikea rakenne tähän? Ajattelin pudottaa nykyistä koolausta tulevan lattiavahvuuden verran (jotta saan laatan ja lautalattian samaan tasoon). Uuden koolauksen päälle puretuista lattiasta laudoitus, jonka päälle vesikiertoputket. Putkien väliin kipsilevystä soirot, väleihin lattiamassaa, päälle kipsilevy ja laatta.
Miltä tämä kuulostaa? Onko riskejä?
Lattialämmityslevyt !
Mikset valattaisi siihen kipsivalulattian?
Hinnat on kiven takana sen takia yleensä, kun haluavat että “otetaan yhteyttä”, niin saadaan siitä pikkurillistä kiinni…! Ne lämmönluovutuslevyt on se suurin kustannus . Saattaa äkkiä tulla pohjalle hintaa 60-70 € neliö. Ilman työtä ja aivan halvallahan tuosta ei selviä oikein mitenkään. Tuossa omassa ehdotuksessasikin kun pitäisi siihen lautojen päälle ensin laittaa lattiakipsi alle, ja valoipa millä tahansa, niin sitten siihen korkeuteen, että saa laatat lotkauttaa suoraan siihen, siis joku 30 milliä tavaraa putken päälle. Ja tuosta koolausten kanssa värkkäämistä ei taida pystyä välttämään…; siis hommansa siinäkin. Vähän takerruin sitä miettimään ! Ja onhan niitä ratkaisuja muitakin : harvalaudoituksia väliin ja päälle j.n.e ! Kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja kalkyloida hintoja . Sopii myös huomioida, että jos koolausväli ei ole 300 mm, niin se vaatii aina vahvistusta jossakin muodossa, kun laatoituksesta on kyse. Sen takia ei kannata niitten räikäleitten kanssa värkätä, vaan koko alalle levy, niin tukeva tulee !
Laatoiksi kannattaa valita neliskulmaisia pieniä laattoja. Muuten on vaarana laattojen katkeaminen.
Alustan paksuus 600 mm :n jaolla 2x 22 mm lastulevy tai vastaava (laudat ja kipsi ) Silloin saadaan erittäin yhtenäinen varaava kerros, ja tasainen laatoitusalusta. Missä säästö ? Kipsiä ja aikaa menee enempi räikäleitten kanssa touhutessa.! Tasoitetta hiukan enempi , kun ne jätetään pois, mutta mielestäni parempi tulee…
Nyt alkaa jo tulla liiankin vahvaa…! Jos sitä lämmityslevyä käytetään, niin se tietysti suoraan koolausten päälle ja kipsilevy laattojen alle sitten vaan.!
Kipsi lautojen päälle jos putket tulee tasoitteen sisään. Tärkeintähän tässä on että laatoille saadaan tukeva alusta, ettei käy niinkuin Pm tuolla edellä ennusteli…! Kun noita ohjeistuksia lukee, niin pitää olla tarkkana, vaihtoehtoja kun on useita, ja monesti perustuvat muihin pintamateriaaleihin kuin laattaan, joka on se vaativin alustan suhteen ! Siis tarkkaan lukea nämä lisäykset “jos asennetaan keraamisia laattoja…”. “jos koolausväli ei ole 300 mm…”, j.n.e, ettei vahingossa säästä väärässä paikassa ! Jatka tutkimuksia. Harvalaudoitus niistä olemassa olevista laudoista…? Onhan niitä tasoitteita jotka kuivuu parissa päivässä…?
Kiitoksia vastauksista.
Lopulta rakensin lattia nykyisen koolauksen päälle:
1. harvalaudoitus 300mm välillä vanhoista lattialaudoista
2. lattialämmityslevyt 30mm
3. 15mm gyproc
4. laatta.
Tukeva tuli.
Kyselin koskitherm tuesta vielä asiaa ja he sanoivat että 30mm lattialämmityslevyjä käytettäessä riittää 600mm koolaus alle. Oheissa olevat pienemmät arvot ovat “uudiskohteisiin”.
Hyvä! Tätä kaivattaisiin useammin näillä palstoilla; siis että palataan asiaan projektin valmistuttua, ja tiedotetaan että mitenkä on mennyt…!
Siis pudotit niitä olemassa olevia koolauksia, että sait korkeuseron eliminoitua ? Tuostahan tuli siis aivan kuin itseni tekemä :::?
Tässähän nyt on sitten päästy erittäin hyvään lopputulokseen, mikä on tärkeintä, eikä tämä mitekään enää vaikuta siihen, mutta kumminkin:
Uudiskohteissa suunnitellaan yleensä alustapitäen rakenteet tietylle pinnoitteelle, koolausvälistä lähtien. Kyseisen valmistajan suositus 30 mm:n levylle on 450 mm, suoraan koolausten päälle asennettuna, jos päällysteenä on laminaatti t.m.s., laatoituksen alle tietysti lisäksi kipsi. Tapauksessasi säilytettiin tuo alkuperäinen 600 mm jako, jota vahvistettiin tuolla 300 mm:n harvalaudoituksella, mikä oli aivan OK, kun materiaali oli ; ei tarvinnut uutta lankkua ostaa…!
Lopputulemana kumminkin se 300mm: jako siellä levyn alla; “Tukeva tuli”, hyvää jatkoa !