Puutalon ulkomaalaus

Tarkoitus olisi aloittaa uuden pohjamaalatun puutalon ulkomaalaus. Olisiko palstalaisilla antaa kokemuksen tuomia neuvoja siitä kannattaako mielestänne maalata öljy vai akryylimaalilla? Kertokaa myös hieman perusteluita.

aika väsynyt aihe, tästä on kiistelty niin pitkään. katselepa vanhoja keskusteluja.

Öljy. Se on parempi.

Petrooliöljymaalilla riittää yhteen kertaan maalaaminen. Oikea öljymaali on myös hiien hyvä! Varo halpoja kopioita. Maalaaminen on mielestäni alue missä “euron säästöllä aiheuttaa satasen vahingon”.

Joitakin vuosia sitten, kun ns. eko-aikaan siirryttiin maalausrintamallakin, niin eräille eritoten öljymaalin aineosille (mm. lyijy)  ei löytynyt "korvaajia" ja tämä näkyy ikävä kyllä jo lyhellä aikavälillä  haalistumisena, liituuntumisena jne.. ja korostuu luonnollisesti tummemmissa värisävyissä eli sein äon kaikkea muuta kuin toivotun näköinen muutaman vuoden päästä. Akrylaattipohjaiset ja vesiohenteiset pintamaalit ovat tässä suhteessa huomattavasti "turvallisempia" ja jos on täysin käsittelemätöntä tai puunsuojalla käsitelty pintaa niin ihan ehdoton aine kokemuksella  on Vinha; peittävä puunsuoja (vastaavia muitakin tuotemerkkejä on olemassa)

"pintaa niin ihan ehdoton aine kokemuksella  on Vinha; peittävä puunsuoja (vastaavia muitakin tuotemerkkejä on olemassa)"

 

Just joo. Kaveri tuossa parin kilometrin päässä maalasi uuden puutalonsa juuri tällä Tikkurilan puun"suojalla" 2003. Pakko tehdä uudelleenkäsittely vielä tänä vuonna kun on lounaan puoleiselta seinältä johon aurinko paistaa eniten alkanut kulua. Mennyt todella pahan näköiseksi.

 

Melkoinen "suoja", kestää peräti kolme vuotta. ;-) Puunsyöjä enemmänkin.

Ja mitä tulee näihin "akrylaatteihin" (siis latekseihin) niin kysyppä kokemusta keneltä vain joka on joutunut uudelleenmaalamaan lateksilla suditun talon. Näitä tapauksia on paljon. On meinaan kaikkien skraaputustöiden äiti. Raapsis-raapsis.

 

Naulaun kannat uponnut turhan syväle puuhun. Millä kannattaa kolot käsitellä jotta sais suht siistin lopputuloksen; maalia reikään vai kittaus. Jos ootte kitanneet níin millä ja minkä näköisenä on mutaman vuoden päästä.

Pinta maalaus aijotaan tehdä vesiohenteisella Vinhalla tai Pika-Teholla (tai muun valmisytajan vastaava). Vinhasta olen kuullut ja nähnyt vain hyviä kokemuksia. Pohjatyöt ja itse maalaus suoritus kuitenkin takaavat onnistuneet lopputuloksen. Oli maali mikä tahansa niin aina voidaan tehdä sutta. Öljymaaleja en käytä koska värin pysyvyys parempi kuin öljymaaleilla jotka liituuntuu, ja ennen kaikkea koska vesiohenteiset mukavampia käsitellä.

 

 

 

Maalasin pienehkön kesämökkini muutama vuosi sitten akrylaattimaalilla Tikkurilan Vinhaa se taisi olla.  Otin ensin pikkupurkin toista väriä , olisiko ollut puolipeittävää ja vaihdon sen sitten muistaakseni peittävään, joka oli paljon riittoisampaa kuin se ensimmäinen koerä. En nyt varmuudella muista, kumpi oli se parempi ja oliko se  Pikatehoa vai Vinhaa, tulin juuri mökiltä, mutta se käytetty purkki on siellä. Maalasin mökin ensimmäisen kerran 1992 kuultavalla öljymaalilla. Olen ainakin vielä tyytyväinen. Akrylaattiväri on turvallisempaa käyttää kuin öljyvärit ja niin helppoa käyttää, ei vaatteet tahriinnu pysyvästi ei myöskään pensselit heti kuivu käteen.

 

En voi ymmärtää miten joku voi käyttää maalin valinnassa perusteena sitä että "vaatteet ei tahriinnu". Käytättekö maalatessanne parhaita "pyhäkouluvaatteita"? Mitä merkitysta jollain pensseleiden vesipesulla on sen 2-4 päivän maalausurakan aikana jos toisaalta ennen uudelleenmaalausta odottaa viikkojen helvetillinen raaputusurakka kun joudutte raaputtamaan seinästä halkeileviä lateksin paloja ties millä raaputtimilla?

Toinen vaara latekseissa on, että jos panelin alla ei ole riittävän hyvää ilmarakoa, on mahdollisuus mädättää kaikki julkisivupanelit kerralla. Lateksihan ei hengitä. Aika kova hinta siitä että "pensselit ei kuivu käteen". Maamme on täynnä surullisia esimerkkejä joissa vanhoja rintamamiestaloja on tuhottu juuri näillä kaiken maailman Pika-Tuhoilla.

Itse en edelleenkään maalaisi lateksilla mistään hinnasta. Pellavaöljymaalilla sudittiin ja olleet erittäin tyytyväisiä valintaamme. Ei ensimmäistäkään homepilkkua missään (toisin kuin Ultralla maalanneilla naapureillamme joiden katon otsalaudat jo täplikkäitä ;-)) eikä tietoakaan mistään liituuntumisesta. Tärkeintä pellavaöljymaalilla maalauksessa on kunnollinen homeensuojausaineen sutiminen ennen maalausta.

Tämän hetkinen arvio on, että talomme uudelleenmaalaus tulee ajankohtaiseksi noin 20 vuoden kuluttua ensimaalauksesta. Ennen uudelleenmaalausta riittää kevyt harjaus seinään lähinnä pahimman pölyn ja liikenteen saasteen poistamiseksi. Ainoatakaan metallista raaputinta ei tarvitse käyttää.

Toisaalta on petrooliöljymaalissakin puolensa, siinähän riittää kertamaalaus. Kokemusta tosin itselläni ei ole.

Petrooli- tai pellavaöljymaaliahan valmistaa monikin tehdas Suomessa, käsittääkseni nykyään myöskin palstan sponsori Tikkurila. Muistaakseni heidän tuotteensa on nimeltään Lin. Varmaan ihan kokeilemisen arvoinen tuote.

Ole maalannut paljon aikaisemmin öljyväreillä, en nyt usein taloja, mutta sisätiloja ja huonekaluja, lisäksi myös tauluja. Isäpuoleni oli ammattimaalari, eikä hyväksynyt muita kuin öljyvärejä, eli lateksit olivat hänen aikanaan se hänen vihaamansa  vaihtoehto. Unohdin mainita, että maalasin noin 5cm paksuista kevythirsimökkiä ja tarkoitin tietysti, että akrylaattiväreillä maalaaminen on nopeampaa, tahriintuuhan siinä vaatteiden ohessa myös kädet ym ja öljyväri vaativat puhdistamista. Monet allergigot, jotka eivät ole voineet asua vahvoilla öljyväreillä tai lateksilla maalatussa talossa, sietävät paremmin akrylaattimaaleja. Vastasin kysymykseen ja kokemukseen akrylaattiväreistä ja sen hyvistä puolista. Se mitä maalaataan on tietysti myös ratkaisevaa. Maali on ollut vasta muutaman vuoden ja maalaus vaivaton, sitä voi tarvittaessa vaikka paikkaillakin sitten aikanaan. Maalatessa usein maalia joutuu tahtomattakin myös suojaamattomiin paikkoihin. Olen itse ihastunut akrylaattiväreihin ja muistaakseni ainakin  huonekaluihin saa kyllä öljypohjaisen vaihtoehdon akrylaattiväreistäkin. Maalasin vanhan puupöydän öljypohjaisella akrylaattivärillä, mutta tuolit vesiliukoisella.

 

 

Hei huomio lateksi ja akrylaatti ovat ihan  eri värejä. lateksia en itsekkään siedä, se on pahin kaikista ja saan siitä päänsärkyäkin.

Joudun vielä tarkentamaan. Työterveyssektorilla ja itse siksi olen oppinut, että akrylaatti tarkoittaa muovipohjaista maalia ja lateksi kumipohjaista, eli allergeeneina ne ovat ihan eri maaleja. rakentaja luokittelee kuitenkin toisin. Tässä linkki akrylaattien hengittävyydestä ym.  http://www.asuntotieto.com/20000i_RAKENNUS_JA_REMONTTITIETO/tuotteet/akrylaattimaalit.html

“Lateksi” oli ja meni ja  sana pilaa  kielenkäytössä  “väärin” käytettynä hyvätkin maalit eli jätetään mainittu sana “historiaan”. Nykyiset akrylaatti-pohjaiset maalit ovat “kaikkea muuta” kuin mainittua “tavaraa”. “Rakennusheeben” naapurilla on kyllä maalina ollut varmasti jokin muu kuin aito “Vinha” tai sitten hänellä on ollut maalauksessa, pohjissa, tms täysin “pallo hukassa”

Tikkurilan väki iski jälleen :wink:

Jatkakoon kukin maalausta ihan millä haluaa, vaikka niillä lateks… anteeksi “akrylaateilla”. Ja voihan sen talomaalin pois raapsuttelun sitten myöhemmin ottaa vaikka hyötyliikuntana. Tosin itse menen mieluummin vaikka golffaamaan…

Meikäläinen poistuu nyt palstalta takavasemmalle kohti pellavaöljymaalattua kotiani. Pika-Tuhoon en aio tulevissakaan maalausprojekteissa koskea, anteeksi vaan.

“Rakennusheebelle”; Ei olla sen kummemmin Tikkurilan eikä muidenkaan vastaavien tahojen väkeä, mutta Vinha ja Pika Teho / “Pika  Tuho”  on kaksi aivan eri ainesta joskin Tikkurilan tuotteita molemmat. Siinä suhteessa olen kanssasi samaa mieltä etten minäkänn “Pika Tuholla” taloani maalaisi. Tämä osaltani tästä keskustelusta.

Naulaun kannat uponnut turhan syväle puuhun. Millä kannattaa kolot käsitellä jotta sais suht siistin lopputuloksen; maalia reikään vai kittaus. Jos ootte kitanneet níin millä ja minkä näköisenä on mutaman vuoden päästä.

Oma autotalli v. 1994 pika-teholla, ja edelleen erittäin hyvä. Samoin talon paneeliosat. Kaverin talo 7 v. sitten Nordica Ekolla, edelleen kuin uusi. Useita samansuuntaisia kokemuksia. Nykyaikaisista akrylaatti-latekseista ei omassa piirissä yhtään huonoa kokemusta.

Vastaavasti lähiomaisen ylöjärveläisellä petroolimaalilla maalattu talo muutaman vuoden jälkeen aivan karmea. Kaksi "perinne-öljymaalilla" maalattua taloa homeessa. Lisäksi nämä ns. perinnemaalit ovat hyvin kriittisiä pohjille ja maalausolosuhteille. Puhutaan nyky vernissojen olevan laaduttomia, ja lisäksi kunnon homemyrkkyjen kieltämisen vieneen pohjan pellavaöljymaaleilta.

Joskus tuntuu näissä maalikeskusteluissa että maalitehtailla on kansainvälinen salaliitto joka huonojen maalien tekemisen lisäksi on tappanut Kennedyn. Vai onko maaliteollisuus sellainen ala jossa laatua saa aikaan vain saunan eteisessä, eikä tuotekehityksellä ole mitään roolia.

Riidanaihehan ei maalinvalinta voi oikeastaan olla. Tällä palstalla kerrotaan omia kokemuksia, jotta kysyjä voisi tehdä itselleen parhaan valintapäätöksen. Maalasin, ensimmäisen kerran kuultavalla puolipeittävällä öljymaalilla "punahongan " väriseksi, väri oli kaunis, mutta puu mustui  aika pian alta ja väri tuli läpi. Väri myös rapisi yli 10 vuoden jälkeen. Talo alkoi näyttää vanhalta ladolta. Ehkä käytin silti maalia liian vähän ensimmäisellä kerralla. Uutena Mökkini oli upea.