Onko todellakin niin, että itseään rakennusalan ammattimieheksi kutsuvalla ei tarvitse olla mitään koulutusta?
Ammattimies kuitenkin käyttää asiakkaan maksamia tarvikkeita, jotka maksavat huomattavia summia. Lisäksi huonosti tehdyn työn elinkari tulee äkkiä tiensä päähän. Asiakkaalla ei välttämättä ole tieto tai taito havaita, että työtä ei tehdä ohjeiden, hyväntyötavan tai määräysten mukaan.
Jopa vaimoni, joka oli kaupungilla laitoshuoltajana (siivoojana) joutui suorittamaan koulutuksen ja siihen liittyvän tutkinnon.
Nyt olen törmännyt tai tarkemmin ajatellen vasta tajunnut, kuinka vähän itseään ammattimieheksi kutsuva rakennuksilla työskennellyt henkilö oikeasti tietää. Samoin minkälaisella välinpitämättömällä asenteella kaikkiin ohjeisiin ja määräyksiin suhtautuu.
Tyypillinen vastaus näin me rakennuksilla tehdään. Hyvä esimerkki tästä on esim. ohje: betoni raudoituksessa suoraa maata vasten (ymmärtääkseni myös sivusuunnassa) valettaessa betonipeitteen pitää olla 50 mm ennen rautoja. Tätä en saanut häntä mitenkään toteuttamaan, “hän takaa, että tämä kestää tarvittavan ajan”??? Mielestäni tänä päivänä kuitenkin pitäisi aina ajatella elinkaari ajatteluna siten, että tehdään paras mahdollinen elinkaari ratkaisu koska se ei maksa yhtään lisää ja ajallisesti täysin sama.
Kyseiseen henkilöön on sukulaissuhde siten että hän on vaimoni veli.
Hänen oma historiansa on sellainen, että sitä on varjostanut voimakkaasti alkoholi ja jättänyt lainan, vuokria, elatusmaksut maksamatta. Ulosoton takia tehnyt pääasiallisesti pimeitä hommia. Lisäksi soitteli vanhempien puhelimista (aikuisiällä) seksilinjoille ja teki huomattavia kustannuksia vanhemmilleen.
Edellis-kesänä tein salaojaremontin ja hän olisi halunnut olla asiantuntijana kyseisessä hommassa. Se miten hän olisi halunnut tehdä sen on aivan käsittämättömiä. Kerron niistä myöhemmin, jos saan tähän kommentteja.
Nyt toinen kysymys on, jos hän todellakin on ollut niin paljon rakennuksilla, kun väittää. Onko rakennus kulttuuri tosiaankin näin huono vai kohdistuuko tämä vain minuun?
Vaikuttaako hänen oma historiansa tähän välinpitämättömyyteen, jaa asenteisiin? Myös hyvin yleinen kommentti on ollut, että ei koulussa mitään opi vaan rakennuksilta sen tiedon saa. Lisäksi usein myös kommentti ei rakennusmestari mitään tiedä!
Kyllähän työssäoppiminen ammattilaisen kaverina opettaa yleensä enemmän kuin (usein huonosti käyty) koulu. Nuorilla ei ole tarpeeksi kokemusta ja vanhat toteaa usein että “aina on näin tehty” vaikka on voitu tehdä väärin vuosikymmeniä. Jos ala todella kiinnostaa niin parin vuoden kokemuksella yleensä tulee jo ammattilaiseksi.