Rakentamisen aikataulutus

Tervehdys!

Talopaketti pystyttäjineen on tulossa kesäkuun eka viikolla. Olen miettinyt pohjien teon vaatimaa aikatalua. Talomme on 1,5 kerroksinen ja alakerrassa on kerrosala 120 m2. Eri perustusvaihtoehtoina harkkoperustus tai soklex valmismuotit. Minkälaiset aikamenekit noille perustamistavoille on varattava. Käytettävissä on yksi rivakka timpuri hieman juoppo muurari sekä omat narut jotka olkapäistä riippuu.

 

Tuollehan ei aikataulua voi kukaan sanoa/ennustaa, mutta lopputulos vaikuttaa suden suuntaan.

Perustusten tekohan ja sen aikatauluttaminen ei ole yksistään omissa käsissä. Kannatta aloittaa siitä, että ottaa yhteyttä vesilaitokseen (vesi+viemäri) ja sähköyhtiöön. Myös maanrakennushommat pitää aikatauluttaa ja kuinka hyvin he kerkeävät toimittaa murskeet ja hiekat.

Näin jälkikäteen muisteltuna, niin omassa projektissani meni maatöihin noin 1vko, jolloin vedettiin myös vedet ja sähköt. Yksi viikko meni anturan ja sokelin teossa. Tässä 3 hlöä oli just passeli. Minä kannoin ja leikkasin harkot jalaitoin harjateräkset, isä sekoitti laastit ja muurari tietenkin muuras. Tähän vielä 1vko lisää täyttöihin (anutra+ympäristö+ routaeristeet). Eli sanoisin, että jos kaikki menee “nappiin”, niin kome viikkoa riittää. Tämä oma projketi meni kans smanmoisella miehityksellä eli minä (oli lomaa tuolloin), isäni ja muurari.

Ihan varma en ole menikö siihen just toi 3vko vai vähä yli, mutta tuosta saat suuntaa kuinka paljon eri vaiheisiin pitää varata aikaa (noin).

Ok. Mikäli kelit sallii aloitetaan Huhtikuun puolivälissä. Maanrakennuksen osalta aikataulutus ja resurssit löytyy.

Niin, mutta se heikoin lenkki lopputuloksen ja aikataulunkin osalta on se "hieman juoppo muurari".

Riippuu perustuksen monimuotoisuudesta myös.



Meillä tuli kahteen tasoon eli 500mm pudotuksella niin se teetti töitä. Kaikki kun itse tehtiin ja alotettiin 10.3. niin jos olis paketti tullu niin nippa nappa kesäkuun alussa olis pystyttämään päässy.



Nimittäin tehtiin perustukset täysin valmiiksi asti. Eli sokkelin rappauksia myöten ja lattia valettiin. Ei huvittanut enää persus pystyssä kykkiä maassa kun se rappauskin saatiin melkeen seisaalteen tehdä ennen maatäyttöjä.

Helpottaa muuten todella paljon kun on tukeva lattia alla kun sitä pystytystä ja sisähommia tehdään.

Kyllä siinä hommansa on kun kaikki tekee. Vetää putket, viemärit, eristää, jyrää ja taas eristää, verkottaa ym ym.



Elä laske mitään päivä-aikataulua vaan minimissään viikon tarkkuudella. Jos joku menee persiilleen niin viikko on raksalla kun päivä arkielämässä.

Lattian valaminen ei onnistu kaikissa paketeissa etukäteen. Esim meillä Jetta-paktin kanssa on pakko odottaa, niin että on seinät ympärillä, koska lattia valetaan ulkoseiniä vasten eli lattian pinta on ylempän kuin elementin alareuna.

"lattia valetaan ulkoseiniä vasten eli lattian pinta on ylempän kuin elementin alareuna."

Kyllä voidaan valaa tietyin ehdoin ennen seiniä, mutta se on toisaalta arveluttavaa, koska lattiavalu jää alttiiksi sateelle.

Onpa tosiaan tosi järkevää. Siinä kun muottis pikkasen antaa periksi, niin ei muuta kun piikkaamaan, jotta saat elementit paikalleen tai jos jää vajaaksi, niin siinähän sitten pruittailet vaahtoa joka väliin. Ja milläs ne poijat niitä sinne sokkeliin kiinnittelee, kun on jo lattiavalu edessä ja toisella puolella verhous. Tuo lattiavalun sateelle altiiksi jääminen nyt on pienin murhe. Joudutaanahan sitä betonia liian lämpimällä kastelemaankin.

Kuten Monta mainitsi, niin voi valaa ennen pakettia. Tai ainakin jukka-talo ja heidän pystytysporukka antoi luvan, kun kysyttiin. Lankut vaan harkon päälle naulaten betonin tueksi. Yhdessä päädyssä timpuri jätti liian vähän tilaa betonin ja elementin väliin, niin joutui ohuen soiron leikkaamaan rälläkällä ja timanttilaikalla 9 metrin matkalta :) Saihan siihen pari tuntia menemään. No hyvähän se oli, että sai riittävästi urtsia lattia/seinäliitoksen väliin.

Itse tein yksin maatyöt, salaojat, raadonputket, viemäriputkiasennukset, muurarin aputyöt ja eristetyöt. Aikaa meni ekasta kauhanupotuksesta valuun 1kk ja 3päivää. 141m2 yksikerroksisen maanvaraisen laatan pohjiin. Toki siinä välissä ehti kaivella sähköyhtiön puolesta kaapelit 130metrin päästä tontille ja tien tekemään yms pientä.. Ihan rauhassa tehtiin ja sattui hyvät kelit koko ajalle. Paitsi valu oli haastava helteen takia.

Soraa meni 750tn. Loivarinne ja savimaa. Kaivoin joka kantilta reilusti, niin sai savella oikoa takapihan ja talon ympärille hyvät sorat viereiseltä sorakuopalta edullisesti näin maalla. Tiehen upposi kanssa aika paljon tuosta määrästä.

Tuo viimeinen lause, “Joudutaanahan sitä betonia liian lämpimällä kastelemaankin.”, antaa aihetta kommenttiin:



Ei jouduta, eikä saa kastella! (siinä aikataulut pettää jo kättelyssä, -kokonaisaikataulussa.)

"Ei jouduta, eikä saa kastella! (siinä aikataulut pettää jo kättelyssä, -kokonaisaikataulussa.)" "

Meillä oli 25 lämmintä valupäivänä ja sen jälkeen ja tuuli pirusti aukealla paikalla. Lattiamies sanoi, että pitää kastella ja suojata.. tiedä häntä.

Ainakin mittaukset näytti kuivaa, kun pinnoitettiin.

Valun jälkihoito hoidetaan muilla menetelmillä, - ei kastelulla.

Ennen kasteltiin lähes poikkeuksetta, mutta nykyään (jo kauan) tuo menetelmä ei ole suositeltava.

Se betoni ei kaipaa yhtään enempää vettä, mitä siihen sen valmistuksessa on tarvittu laittaa. (Se on sitä ylimääräistä.)

nupaha hyvänen aika! Vertaapa tätä
"Onpa tosiaan tosi järkevää. Siinä kun muottis pikkasen antaa periksi"
tuohon mottoosi ja tee johtopäätöksiä! Ja kaiken kukkuraksi muotithan ovat sinun eikä minun.

Meillä voitiin lattia valaa koska ei tullut pien- eikä suurelementtiä. Lattian pinta tuli sokkelin pinnan kanssa tasoihin.

Ja kun sisäpuolen 50mm lisäkoolaus nostettiin n. 30mm irti lattiasta, saatiin uretaani ruutattua sokkelin sisäpuolen eristeen jatkeeksi eikä kyllä sukat jaloissa pyöri.