Rintamamiestalon sokkelin ympärys

Talo on 30-luvun puolessa välissä rakennettu, korkealla sokkelilla varustettu hirsirunkoinen rintamamiestalo. Kellari on alkuperäiskunnossaan, eikä ole mitään suunnitelmia sen muuttamisessa asuinkäyttöön; sauna, pesuhuone, 2*varasto, puuvarasto, kaikki kylmiä tiloja siis. Kellarin perimmäisissä nurkissa on hieman kosteutta näkyvissä, mutta muuten kaikki on kuivaa ja esim. puurakenteet ovat terveen tuntuisia ja näköisiä. Talo sijaitsee mäkisellä alueella, eikä salaojituksen kunnosta (jos on lainkaan) ole ollut vuosiin mitään tietoa. En näe tarpeelliseksi alkaa itsekkään tekemään sen suurempaa remonttia. Sokkelin reunusta on kuitenkin inhoittavasti nurmen valtaama, ja haluaisin ihan esteettisistäkin syistä poistaa maa-aineksen sokkelin ympäriltä, ja laittaa tilalle jotain soraa/kiveä. Kysymys kuuluukin siis, että kuinka syvälle sokkelin ympärystä voi kaivaa ennenkuin tulee muuttaneeksi maan "rakennetta"? Olen ymmärtänyt, että varsinkin vanhoissa taloissa, liika kaivaminen saattaa aiheuttaa rasitusta perustuksille, jopa mahdollisesti liikehdintää, mutta samalla kai kuitenkin mahdollisimman syvälle yltävä sora, samalla kuivattaisi rakennetta myös ulospäin? Kaivanko siis syvemmän kuopan, tai mitä täytyisi ottaa huomioon kaivaessa, vai kaivanko 20cm jolloin kyseessä on vain sokkelin somistus.

-Ålavi

Jos et kerran salaojittaa halua, kaiva nurmikon juuriston syvyydeltä ja täytä “oja” haluamallasi kiviaineksella. Kosteuden saa estettyä kaivamalla vierustat auki anturasta vielä parikymmentä senttiä alemmas ja salaojittamalla. Kaivannon täyttö sitten kapillaarittomalla soralla.

Lapiolla tehden et maapohjaa häiriintymään saa, kunhan et kaiva maata anturan alta. Maanrakentajat osaavat kyllä koneillaan kaivaa niin, ettei rakennukselle vahinkoa synny.

Kun kaivat vierustan auki niin siinä selvinnee, että mitä matskua siinä on. Mikäli siellä on sellainen savipatja pinnan alla ja vaihdat sen soraan tms. niin silloin perusmuuriin ja anturaan kohdistuu suurempi kosteusrasitus kuin aiemmin koska nyt maa läpäisee vettä paljon paremmin. Useasti näkee sen sorastuksen torpan vierustoilla joka on vain ulkonäön vuoksi siihen laitettu, alta löytyy sitten hienoa hiekkaa. Tämä ei sinänsä ole ongelma jos perusmuurissa on jonkinlainen vedeneristys. Mikäli kaivelet vain pintoja niin huolehdit ettet poista sitä mahdollista savipatjaa ja että se maa viettää torpasta pois päin. Kaivelet hieman ja kattelet sen mukaan tilannetta.



Kellarin ilmanvaihdosta on syytä huolehtia niin, että se on riittävä, kuljettaa siis ylimääräisen kosteuden ja epäpuhtaudet ulos. Kellarista ei tulisi myöskään päästä hallitsemattomia ilmavirtauksia ylöspäin, se kellarin ilma kun ei ole yleensä siitä parhaimmasta päästä. Jos ja kun se kellari on talvisin hyvin kylmä ja välipohjassa on purua yms. eristeenä voi siellä mahdollisesti olla jonkinmoista kasvustoa, taas jos ilmavirtauksia ei välipohjan läpi pääse ylemmäs tapahtumaan ei tilanne ole katastrofi, mikäli siellä ei siis mitään laajempia vaurioita ole.