Rintamamiestaloni nykyinen seinärakenne on sisältä ulospäin seuraavanlainen: kipsilevy - 50mm mineraalivilla - vinolaudoitus - purueriste - vinolaudoitus - paperi - ilmarako - lappeelleen muurattu tiili (jossa ei ole minkäänlaisia ilmarakoja missään) - rappaus
Kipsilevyn ja villan välissä ei ole muovia, joten rakenne lienee nykytietojen mukaan virheellinen. Toisaalta mitään ongelmia ei sisäilman kanssa ole ollut, painovoimainen ilmanvaihto on ollut toimiva ja riittävä ja rakenteet muutamissa tarkistuskohdissa ovat olleet kuivia.
Nyt menee tuo ulkoverhous uusiksi ja tilalle on tulossa pystyrimalaudoitus (145mm lauta 40mm rimat). Kun vanha rapattu tiili otetaan pois, on ulkopuolen vinolaudoituksen ja perustuksen ulkopinnan välillä n. 13cm väliä käytettävissä uudelle ulkoverhoukselle (ja tuon verran itse asiassa pitäisikin käyttää, jotta perustukset ei olisi talon kuorta ulompana).
Tämän hetkisen näkemyksen mukaan uusi ulkovuoraus toteutettaisiin siten, että vinolaudoituksen päälle tulee 22mm huokolevy, 25mm tuulensuojalevy, ristiinkoolaus 2" pystyyn + lauta vaakaan ja tuohon sitten ulkovuoraus päälle.
1. Toimiikohan uusi ulkoseinärakenne noin vai onko olemassa jokin edullisempi/parempi/oikeampi ratkaisumalli?
2. Pitäisikö varautua joskus tulevaisuudessa tekemään myös sisäpuolelle jotain muutosta kun siellä ei niitä muoveja sen kipsilevyn ja mineraalivillan välissä ole?
Sisäpuoliseen remonttiin en mielelläni tietenkään ryhtyisi kun pinnat ovat kaikki siistejä ja mitään muutostarvetta ei ole ilmaantunut, mutta miten tuo seinän rakenteen muutos vaikuttaa olemassa olevaan rakenteeseen?
Oi suuret gurut vastatkaa epätietoiselle...