Hei!
Törmäsin jossain toisessa keskusteluketjussa epäilyyn, että talon LTO-järjestelmä olisi asennettu jotenkin väärin “ristiin”. Yleensähän perustason LTO-koneissa taitaa olla neljä yhdettä IV-kanaville.
Yhteen tulee raitisilma pihalta.
Toisesta lähtee (LTO-kennon läpi virrattuaan) em. raitis/uusi ilma asuntoon.
Kolmannesta tulee asunnoista poistettava ilma koneeseen.
Neljännestä lähtee (LTO-kennon läpi virrattuaan) jäteilma pihalle.
Voiko kanaviston kytkeä jotenkin niin pieleen, ettei sitä muka helposti huomaisi? Tuloventtiileistä pitäisi kuitenkin tulla kaikista raitista ilmaa asuntoon ja poistoventtiileistä imeytyä poistettava ilma poistokanavistoon ja edelleen jäteilmakanavaan.
Tulopuolen karkeasuodattimeen jää yleensä paljon hyönteisiä ja siitepölyä. Poistopuolen suodattimessa on puolestaan yleensä lähinnä hienojakoista huonepölyä.
Ymmärrän kyllä jos poistoventtiileistä virtaisi raitista ilmaa asuntoon ja tuloventtiileistä poistuisi ilmaa, niin tällöin olisi IV-asentajalle käynyt kömmähdys, mutta sehän olisi todella helppo ihan aistinvaraisestikin huomata ilman IV-asentajan koulutusta. Joku muunlainen viritys tullut jollakin vastaan, jonka havaitseminen olisi hankalampaa? Muistaakseni tuossa keskustelussa, jossa epäiltiin kanaviston ristiinkytkentää, neuvottiin menemään ullakolle ja tarkastamaan kanavien veto puhallusvillan seasta.
Voihan ne kytkeä väärin. Kaksi lähtöä puhaltaa koneesta ulos ja kaksi imee sisäänpäin. Yksi oikea kombinaatio ja kolme mahdollista väärää, niin että ilman virtaussuunta on vielä venttiileiltä oikein.