Mitä uusi sähköturvallisuuslaki määrää maakaapelin asennuksesta rivitalon päätyvalolle?
Vanha kaapeli on poikki ja valaisimeen ei tule sähköä. Eikö sitä vanhaa kaapelia pystyisi nykyaikaisilla tunnistuslaitteilla etsimään? Vanhan kaapelin päät on ilmeisesti jossakin maan sisällä ja mahdollisesti jännitteellinen, silloin kun myös muihin taloyhtiönkin valaisimiin tulee sähkö.
Uusi makaapelin kulkisi tien alta huoltorakennuksesta ja yksityisessä rivitalopihassa on myös kaksikin taloyhtiön likavesikaivoa eli viemäristö. Maakapeleistahan pitäisi olla piirrustukset jossakin , niistä vanhoista? Mistä uusi kaapeli pitäisii vetää ja miten?
Mitä sanoo nykyinen sähköturvallisuuslaki?
Asiallisesti hoidettuna varmaan sitä vanhaa kaapelia voi käyttää hyväksi mutta olisi ehkä viisainta soittaa sähköliikkeeseen ja pyytää sieltä asentaja selvittämään vanhan kaapelin kunto. Jos kaapeli on totaalisesti poikki kuten kerrot ja päät on maassa niin sinne on mennyt vettä jo monen metrin matkalle yms. esim onko vain yksi vaurio jne. Se sähkömies osaa sitten arvioida tilanteen ja ehkä ehdottaa jotain korvaavaa menettelyä maakaapeloinnin sijaan jos uuden kaapelin asentaminen on kohtuuttoman arvokasta. Joskus on helpompaa esim. asentaa oma hämäräkytkin sille seinässä olevalle valaisimelle ja ottaa sähkö sieltä ko. rakennuksesta, näin näkemättä on melko vaikea antaa tarkkoja ohjeita. Vanhan kaapelin saa kyllä korjata ja sähkäri saa varmistettua ettei jännitteellinen pää ole maassa. Jos on kovin vanha asennus niin maakaapeleiden piirustukset on enämpi viitteelliset yleensä.
"Mitä sanoo nykyinen sähköturvallisuuslaki?" Se sanoo (noin karkeasti tiivistettynä) että sähköasennukset täytyy tehdä niin ettei ne aiheuta hengen eikä omaisuuden vaaraa.
Voiko se kaapeli kulkea katon eli jonkilaisen puolivinttitilan kautta sinne valolle? Katolla on myös koneellinen ilmastointi eli imuilmasysteemi, jonne mitä todennäköisemmin kulkee piuhat? Kaapelin kaivaminen vaatii vähintäinkin 70cm syvän montun, kaapeli tulee suojata ja merkitä. Edellä mainitut määräykset löysin nykyisistä sähköturvallisuusmääräyksistä. Minkä tasoinen asentaja siihen työhön on oikeutettu ei selvinnyt. Taloyhtiön toisten rakennusten kaapelit ovat saman ikäisiä, jotka menevät ko. valoille aj toimivat hyvin. Kyseinen lamppu on irroitettu tahallaan koska sen lasikuvussa oli iso reikä ja valaisinta ei silloisten asukkaiden mielestä tarvittu, eikä kupua edes vaihtaa. Valaisin kivitettiin joskus, pojanvintiöiden toimesta. Kukaan ei vaan enää tiedä kuka sille menevän kaapelin on irroittanut, missä yhteydessä ja mistä kohden irroittaminen on tapahtunut. Taloyhtiössä on tehty betonisaumojen uusiminen kahdesti ja katto uusittu kerran jne.
Kyllä se nyt vaan olisi isännöitsijän karkaistava mielensä ja soitettava sinne sähköliikkeeseen. Tuskin se yhtiön talous siihen kaatuu jos kerran halutaan sähkövalojakin lisätä.
Se ensimmäinen neuvo on ihan kiitettävän väärtti, jos vaan on toteutuskelpoinen, eli että sähkö otettaisiin kysyeistä rakennuksesta, kun kerran talossa on ilmastointikin sähköllä toimiva luulisi johtoja ja jakorasioita löytyvän ja valaisimelle oma hämäräkytkin. Saattaa olla, että se kaapeli valolle ei ole alkuaankaan ollut maakaapeli, vaan talon elementtien sisällä kulkeva kaapeli, joko väliseinäelementissä tai katolla.
Tilanne on kyllä sellainen, että sähkömies ja taloyhtiön “Jokapaikan Jantunen” ovat jo yhdessä asiaa pohtineet ja ovat sitä kaapelin kaivuuta suunnittelemassa, mutta kun jokin siinä itseäni arveluttaa entisenä tekniikan ja sähköalankin ammttilaisena, vaikka alaa vaihdoinkin, (en siksi vaihtanut että ymmärrys olisi puuttunut). Suunnitteluun osallistui myös urakoitsija, jonka johdolla suoritettiin taloyhtiön julkisivuremontti ja hän on myös tavallaan työstä ja lupauksista vastuussa. Valaisimen laitto piti olla pikkujuttu, vaan eipä ollutkaan. Sähkömies meni lupaamaan että valo saadaan lamppuun, vaikka aiemmin alan ammattilaiset olivat ko. työtä pitäneet liian hankalana, kun lamppua aiemin piti korjata muutama vuosi sitten.
Kaivuutyöt vaan vaativat piha-aidankin rikkomisen ym. istutuksia.
Lamppu haluttiin korjata samalla kun ovivalotkin vaihdettiin ja talon muut numerovalot. Lampussa ei ole numeroa eikä muutenkaan edes tarpeellinen ko. paikassa. Sähkömies ei minun saamani käsityksen mukaan tiedä missä se vanha kaapeli kulkee tai mitä kautta pitäisi kulkea ja miehet kimpassa päättivät kaivaa ja asentaa uuden kaapelin, kun lupaus on lupaus. Se kaapeli vie vaan minun kohdallani pihan pilalle ja ko. lamppu ei ole ollut käytössä 25 vuoteen eikä se sisällä osoiteinformaatiota. Luin myös uudesta osoitelaista ja numerokilpilaista, että ko. informaatio vaatisi taloyhtiössä uudistuksia, jotka pitäsi ensin suunnitella ja niiden valaiseminen. Taloyhtiössämme talot ovat kolmen eri kadun varrella ja osa osoitteista
ja kilvistä ei ole uuden lain mukaisia enää.
Nämä asiat ovat taloyhtiön vastuulla olevia asioita. Oli kaapeli sitten katkennut jonkin asteisen rakennustyön yhteydessä tai “omia-aikojaan”, niin taloyhtiön (käytännössä isännöitsijä) olisi tullut huolehtia että kaapeli korjataan kuntoon tai uusitaan välittömästi ja jos aiheuttaja tiedossa niin tietenkin tämän toimesta/kustannuksella.
Sähköisten vermeiden vetäminen ei ole yleensäkään pääsääntöisesti kovin ongelmallista (vrt. iv-, putki- yms. vermeet), jos ei siitä tehdä sellaista; nyt kyllä näyttäisi käyneen näin; isännöitsijä ei näyttäisi olevan oikein tehtäviensä tasalla!
Enpä tiedä, kenelle enää ko. vastuun lykkäisi, kun ko. valaisin on ollut rikkinäinen 25 vuotta 3:n eri isännöitsijän ja kymmenien eri hallituksien hallinta-aikana eikä kukaan ole aiemmin korviaan kropauttanut. Nykyisin isännöitsijältä on otettu melkoisesti valtaa pois ja taloyhtiöstämme on sitä kautta tullut “hallinnollisesti koditon”, kun nykyinen hallitus tekee usein omavaltaisia päätöksiä,kuulematta sen paremmin isännöitsijää kuin asukkaitakaan, asioista, joiden päätäntävalta kuuluisi isännöitsijälle tai asukkaille itselleen.
Toisaalta kuuluu kenelle tahansa, niin koulutukseni pohjalta ymmärrän ainakin melko hyvin mistä on kyse ja ainakin turvallisuusnäkökohdista asian ja minä jään todennäköisemmin jännitteelliseen johtoon kiinni, jos sellainen löytyy epätoivotulla tavalla.
Parempi olisi ollut napata koko tarpeeton lamppu pois. Toisaalta johdot ovat silti jossakin ja tulevaisuudessa saattaa löytyä valaisimelle pakollistakin käyttöä.
Pieni askel ihmiselle, liian suuri isännöitsjijälle. Eipä ehkä kannatais syöttöä lähteä hakemaan sieltä ullakkotilasta, joutuisi muutoksen merkkaamaan taloyhtiön sähkökuviin, joita paljon monessa paikassa. Luvan omaava sähkäri paikalle, syöttö omasta, merkintä omaan ryhnätauluun ja asiallista olisi ilmoittaa sille isännöitsijälle, että näin toimitaan.
Ei missään nimessä omaan ryhmätauluun. Ulkovalot kuuluvat taloyhtiölle ja sillä siisti. Missään nimessä ei pidä sotkea taloyhtiön ja osakkaan asioita keskenään. Ei muuta kuin jokaisessa taloyhtiön kokouksessa vain “ränkättää” asiaa niin kyllä lopulta isännöitsijä hermostuu ja laittaa asian kuntoon…
Muuten hyvä vinkki ja sekin on yksi mahdollisuus, että valo on jo aikojen alussa saanut sähkönsä minun mittarini kautta( tai seinäntakanaapurini). Pulma onkin siinä, että en tarvitse ko. valoa, eikä katumerkintä tarvitse, koska Osoitteet ovat talon toisen pään ja siellä kulkevan kadun mukaan jaettu asukkaille. Toinen pulma on, että päädyn toisella puolella asuu neljä perhettä, joiden osoite ei ole nykylain mukainen, eikä vastaa
kulkureittiä sinne. Siellä ei myöskään ole edes pihavaloja, eli valotolppia kuten muilla taloyhtiön asukkailla. Heille tarvitsisi turvallisuussyistä kehitellä pikaisesti jotakin. Heille kulku on joko
tästä kyseisestä päädystä, mutta toiselta puolen tai kolmannen eli kokonaan eri nimisen kadun varrelta. Kolmen kadun numeroa ei valaisimeen voi tai saa laittaa. Toisaalta laittaa siihen minkä numeron tahansa, joku asukasryhmä jää outoon paikkaan informatioon verrattuna tai katunumerot ei vastaa kaupungin määräyksiä ja harhauttaa jotakin muuta taloa etsivää.
Pihassa oleskelun takia ei valolla ole kenellekkään merkitystä. Pihaa hoitaa kaksi päädyssä asuvaa eli minä ja seinäntakanaapurini. Lähellä on katuvalo ja piha ei ole olopiha eikä sillä ole pimeän aikaan käyttöä.
Kaapelikaivuut joutuisi vetämään minun yksityispihani ja sitä suojaavan orapihlaja-aitaistutusten,muiden puiden ja pensaiden ja yleisen ajoväylän lävitse sekä kahden lähekkäin sijaitsevan likakaivon putkineen, jotka sijaitsevat yksityispihani puolella.(kannet nähtävissä, putkien kulusta en tiedä) Lisäksi on sateinen syksy ja talomme sokkeli hyvin matalalla, joskus vesiä on tullut asuntojen sisälle alakautta, joten jos yksin saisin päättää en kaivauttaisi ko. kaapelia kenellekkään toisellekkaan tässä tilanteessa. Lisäksi betonisauma, jonka keskellä valaisin on, on kesällä saumattu ja talo juuri maalattu, jatkuva valaisimen repiminen ja tutkiminen sauman päällä saatta rikkoa muutenkin hataran saumauksen ja kuluttaa juuri maalattua seinää.
Valaisimelle tuleva virta olisi ehdottomasti pitänyt tutkia jo ennen
kaikkia muita julkisivutöitä, koska se ja sen palamattomuus oli hyvin tiedossa. Kaikki muut pihavalot (numerovalot) on upotettu talon seinään, eivätkä ole siis saumauksen raossa. Sekin kertoo hieman, että ko. valopiste saattaa olla jo alkuaan ihan eri kautta kytketty.
Ongelmanana kenellekkään ei todellakaan ole ko. valaisimen palaminen tai pitäisi ainakaan olla.
Me kahden eri asunnon asukkat, joiden pihapiirissä ko. valopiste on, emme sitä kaipaa ja kun ko. valaisin on ollut rikkinäinen 25 vuotta, kenenkään sitä pahemmin surematta (paitsi minä joskus vuosia sitten), se voineen olla pimeä seuraavat 25 vuottakin. Onhan se ainakin ehjä ja siisti nyt kun 25 vuotta sai katsella rikkinäistä valaisinta.
Toisaalta se betonisauma, jossa valaisin sijaitsee oli täysin auki koko ko. seinän painepesun ajan eli saumaamatta. Ko. saumassa ja ko. betonielementissä saattaa olla melkoinen määrä kosteuttakin vielä. Itse en sinne saumaan asentaisi sähkölaitteita.
Asia olisi ollut toinen, jos ko. valaisimeen olisi voinut laittaa
talomme käyttämän osoitteen numeron, mutta se ei ole “juridisesti” mahdollista ilman osoitteenmuutoksia. Ko. asiat vaativat enemmän suunnittelua, samoin talon toisen puolen asukkaiden turvallisuus valojen suhteen, eikä kuulune tämän urakan yhteyteen. Urakkasopimukseen liittyvä sähkömies harhautti hieman väittämällä minulle ja muille läsnäoleville alkutarkastuksessa, tutkiessaan sähköjohtoja ja sähkökeskusta eli huoltopistettä, että kyllä siihenkin lamppuun valo saadaan. ( ei mainintaa mistään isommista ongelmista) ja nyt sitä valoa sitten halutaan väkisin vaikka kaivamalla kaapeleita.
Taloyhtiön sähköasioita on aiemmin hoitanut kaiketi eri firma ja he ovat ilmoittaneet vuosia sitten, että lampun saaminen valaisevaksi on hankalaa.
Lisäisin vielä, että taloyhtiön sähköä ei kulje lainkaan mitään kautta
saman talon toiselle puolelle neljälle perheelle. Eli he ovat ilman pihavaloja kokonaan. Nyt kun julkisivuremonttin yhteydessä kaikki saivat liiketunnistimella toimivat ovivalot, asuntojen “numerot” jäivät niistä pois. Numerot tai meillä kirjaimet sijaitsevat ainoastaan asuntojen vajojen päädyissä ja ne eivät näy pimeän aikaan lainkaan.koska siellä ei ole edes niitä pihavaloja. Myös sinne kulku on hyvin mutkikas. Ei ole mitään mieltä vetää nyt yksittäistä kapelia sen talon päätyvalolle, jota kukaan ei tarvitse ja josta ei ole sisäänkäyntiä, kun talon toinen puoli on kokonaan ilman valoja ja sinne on vaikeasti löydettävissä osoitteen perusteella.
Tuli nyt liiankin yksityiskohtaisesti selvitettyä tilanne, mutta
aina ei kestä “jääräpäitä”. Itse toimin mielestäni tai haluan toimia järkipohjalta ja todellisen tarpeellisuuden pohjalta asettaen tutvallisuusnäkökohdat ensisijalle.
Olen kirjoitellut asiasta ja tilanteesta isännöitsijälle ja myös Suomi 24 palstalla, jossa on yksityiskohtaisempi selvitys tilanteesta. Ehkä siksi tässä kirjoittelussa ei oikein selviä koko todellinen ongelma. Pikkupojat aikoinaan rikkoivat sen valaisimen kuvun. Taloyhtiön remontteja on ollut lukuisia 25 vuoden aikana, jotka ovat voineet kaapelin katkaista. Kun kyselin kaapelia, en silti sen kaivuutöitä kaipaa, mutta olisihan valo saanut palaa jos kytkentä helposti olisi onnistunut. Totuushan on, että kaapeli on nykytekniikan avulla täysin jäljitettävissä, onhan sen toinen pää tiedossa, mutta se on voinut saada sähkönsä alkuaan melkein mistä vaan muuta kauttakin, kuin maakaapelin. Valaisin poikkeaa muutenkin asennuksen suhteen talojen muista päätyvaloista esim. juuri siinä, että se sijaitsee saumauksen keskellä, kun muut ovat kuten kuuluukin ehjän betonin sisään tehdyssä valaisimen kokoisessa kolossa. Jos se kaapeli ei helposti löydy, ei kaapelia kannata kaivaa. Uuden kaapelin asentaminen rikkoo todennäköisesti juuri laitetun uuden betonisaumauksenkin ja sokkelin suojauksen. Juuri sokkelin suojaus ja kaivauksetkin ovat voineet rikkoa kaapelin. ( Sokkelin vierustat piti kaivaa syvältä ja täyttää soralla). Itse uskon, että kun valoa pidettiin rikkinäisenä vuosia, joku huollosta vastaava on katkaissut sen sähkön, jotta se ei ole suotta jännitteellinen. Taloyhtiöstä on lähtenyt pois useampikin sen historian aikana. Kuvatkin pitäisi jostakin löytyä. Ainakin kun itse toimin vielä sähköalalla, asennuskuvat ja sähköpiirustukset tehtiin kaikista sähkötöistä rakennuksien pohjakuvien päälle ja pihaan kaapeli ja sähkön syötöstä (liitännästä) kaaviot. Teen tutkimustyötä kotona ihan eri aiheesta ja haluaisin jo todella mielelläni keksittyä siihen.
Pyydä sähköurakoitsijaa mittaamaan kaapelinhakulaitteella vikakohta.
Päätöksen korjaamisesta ja tavasta voi tehdä sen jälkeen.
Kuvista ei ole mitään hyötyä tässä asiassa, eivätkä ne kuitenkaan anna kuin summittaisen suunnan kaapeleiden sijainnista.
Ei tarkkaa sijaintia, mutta pitäisi niistä mielestäni selvitä mitä kautta sähkö on suunniteltu kulkevaksi valaisimelle. Tosin kuvat ja työtkään eivät aina täsmää. Eli tuleeko virta talon toisesta päädystä samanlaiselta valaisimelta, toiselta talolta huoltopisteestä tai huoltopisteen vieressä olevalta sähkövalaisinpylväältä, joka on lähin sähkölaite (vanhanaikainen korkea ja teholtaan suuri pylväsvalaisin). Tietysti mittaamalla pitäisi päästä jäljille ainakin löytyy suunta.
Ehkä julkisivutyöhön palkatulla urakoitsijalla ei ole ko. mittalaitteita ja kokemuksta. Hänenhän urakkaan kuului valaisimien vaihto eli uusiminen, joita yhtiössä oli 36 huoneistokohtaista +8 talovaloa. Minä en pysty sitä vaatimaan, ihmettelemään vaan vieressä.
Voi olla niinkin, että ko. valaisimelle ei ole koskaan tullut virta.
Se on erilaisesti asennettu ja ehkä lisätty jälkeen päin ja huomattu ,
että virran saanti onkin hankalaa.
En malta olla kommentoimatta. Aivan ennen näkemättömän “pehmosta” touhua taloyhtiön hallinnolta ja isännöitsijältä. Ei tämä voi olla noin vaikeeta tai tekemätön paikka eikä kustannuksiakaan vaativa. Sähkäri paikalle hän kyllä katsoo onko “vanha” kaapeli käyttökelpoinen, pitääkö vetää uusi syöttö (tietää kyllä mistä), jne…
Kannattaa kyllä “muistuttaa” isännöitsijää mahdollisesta sähköiskun vaarasta ja kysyä, että onko hänellä vastuuvakuutukset (laiminlyöntinsä johdosta) kunnossa. Sama pätee talyhtiön hallinnon suuntaan; jos ei auta niin katsoisin, että vaihtoon molemmat tahot ja siihen on teillä osakkeenomistajilla mahdollisuus vaikutta. Näitä asioita ei kannata suomi24-palstalla tms. pyöritellä vaan toimia asian vaatimalla vakavuudella.