Lattian rakenne oli seuraavanlainen alhaalta päin lueteltuna:
-50mm kovavillalevy (keltainen lasivilla?) niskojen alapuolella (lisäeristys, lisätty joskus)
-Niskojen välissä tuumanen pehmyt villa.
-muhalaudotus ja niitä pitävät rimat.
-Pikipaperi joka meni myös niskojen päältä (osassa kohdin lattiaa) Noin 2m leveästi päästä päähän, yhdellä talon sivulla. Muualla oli muhalautojen päällä villapakettien papereita ja jotain normi pahvia.
-Niskojen verran (n.20cm) muhia niin ja viel 5cm muhia kun niskojen päällä oli 5cm kilpurat ja niiden päällä kakkosnelosesta tehty ristikoolaus.
-Ristikoolaus välit oli suurimmaksi osaksi villotettu (10cm) sekasin kivi ja lasivilloilla. Osin oli myös pelkkää muhaa ylös asti.
-Sitten suurimmassa osassa lattiaa seuraava tulee 22mm pontattu lattialauta. Hyvin pienellä osalla oli lattialautaa vasten jotain pahvia.
Hometta ei löytynyt. Kaiken varulta lattiarakenteet käsitellään boracol rh10:llä.
Nyt ois tarkoitus laittaa lattialautaa vasten 100mm vuorivilla levy ja sitten se noin 30cm puhallettuna samaa tuotetta (ammattilaisen toimesta). Niskojen alapintaan 25mm 1200x2500mm tuulen suojalevy. Saumoihin laudat ja tuet 40cm välein.
Sitten se kysymys.. Kuuluisiko johonki väliin laittaa paperi??? Ja miltä tuo remontti muuten vaikuttaa?? Menenkö syteen vai saveen?? Pikaisia vastauksi toivoen Markku
Niin ja ryömintä tila on noin 110cm korkea ja sen pohjalla nyt hiekka. Lisätään sepeliä(8-16mm) noin 20cm. Olisiko sepelin ja hiekan väliin hyvä laittaa suodatinkangas?
Alkukesästä talon ympärille tehtiin salaojat ja sadevesilinjat. Sokkelin ulkopuolelle pilareiden väliin laitettiin vyörysuoja pellit ja 2x50mm styrox kiertää ympäri talon ja sen päällä muovi.
Mikä on vyörysuojapellitys?
Pilariperustuksen pilareiden välissä oleva pelti mikä estää maan vyörymisen ryömintä tilaan.
Kovin vaikeaa on arvailla mitään vastauksia taaskaan, ainakaan mulle ei ole tässä kaikki ihan avautunut. Alkaen tuosta että missä kohden taloa on sokkeli ja missä pilarit. Ja mitkä pilarit, kiviä päällisin vaiko betonitolpat? Samoin jäi tuolla lattiarakenneselvityksellä vähän eli paljon auki siitä, miten se kaikki työ tehdään alakautta…
Mut jos salaojituksen yhteydessä ei ole ymmärretty madaltaa piha-aluetta ulkopuolelta, vaan on laitettu jotain ihme vyörysuojia älvsby-tyyliin, niin aikalailla outoa. Samoin kuin joku muovin käyttö routasuojien päällä. Kuten koko routasuojaus ulkopuolella(?), jolla altistetaan pilarit(?) kaatumaan ulospäin hitaasti mutta varmasti.
Mut kuten sanottu, ei ole oikein täsmällistä tietoa arvailujen pohjaksi.
Tekstin perusteella vaikuttaa olevan ns maakuoppa-alapohja!
Kuinka paljon kuopan pohja on alempana ympäröivää maanpintaa?
Se on noin 40-60cm alempana.
Sokkeli on on talon ulkoreunoilla, ulkoseinien alapuolella ja pilarit sokkelin alapuolella. pilarit ja sokkeli betonia.
Kaikki työ tehdään alakautta lähinnä kontallaan.
Maan pintaa jos ois lähetty madaltaan talon ulkopuolelta niin ois tullu kyllä makia vallihauta. maan pintaa sen sijaan hieman nostettiin että saatiin kaadot talosta poispäin.
Kuntotarkastuksessa oli merkintä että sieltä sellaiset vyörysuojat sieltä puuttuu. Ja tarkasti oli vahvasti sitä mieltä että sellaiset sinne olisi hyvä laittaa..
Mitä haittaa niistä siellä on kun siihen puututtiin??
Salaojituksen yhteydessä joka paikassa sanottiin että sinne se routa suojaus pitäisi laittaa. ja sen päälle muovi jottei styrox ime pintavesiä itseensä.
Alue missä talo sijaitsee on vanhaa "järven" pohjaa.
Pitää huomenna mitata tarkemmin korkeudet. Pilarit olivat kuitenkin 130cm sokkelin alapinnasta. Meinaatko oikeesti että tuon routaeristyksen takia pilarit kaatuvat??
Osaako joku sanoa vastausta tuohon paperi asiaan??
Tero esitä mulle tarvittavat kysymykset niin ei tarvitse arvailla. Itse kun en ole mikään pro niin en osaa automaattisesti välttämättä sinulle antaa oikeita tietoja oikeallalailla ilman että sitä kysytään. Enkä välttämättä sittenkään mutta yritän parhaani.
Voin vielä yrittää selittää lattian rakennetta..
Alhaalta päin lueteltuna: Niskat poikittain verrattuna katon harjaan ovat noin kakkos seiskaa, niitten päällä kilpurat joilla ilmeisesti se on koolattu suoraan. Sen jälkeen kakkosnelosesta tehty ristikoolaus ja niitten päällä lattialauta 22mm.
Suunnitelmissa nyt laittaa bitumipaperi lattialautoja vasten ja hieman taittaa reunoista alaspäin. sitten 100mm paroc extra palavilla. Niskojen alapintaan bitumipaperi ja sen päälle 25mm tuulensuoja levy. Ja väliin puhallusvilla paroc. Menekkinä x2 verrattuna yläpohjaan.
Miten olette ajatelleet alapohjan tuuletusta? Sehän pitäisi saada kuivaksi kaikkina vuodenaikoina?
Minkä ikäinen talo tuossa on kyseessä? Kun tuntuu ihan mielenkiintoiselta yhdistelmältä eri aikakausien toteutuksia ja materiaaleja?
Tuo alapohjan eristäminen alapuolelta laillensa on kyllä melkoinen haaste. Varsinkin se ontelopuhallus. Kaiken lisäksi rakenne, eli eristemateriaali vaatii höyrysulun, jota et voi alakautta toteuttaa.
Minkä päällä ne pilarit ovat (laatta, antura tms.), ja onko sokkelipalkit valettu ja raudoitettu niihin pilareihin kiinni?
Tuuletus reikiä oli ennen 2x 10x20cm länsiseinällä ja itä seinällä 10x10 ja 10x20cm kaikki meinasin isontaa 20x20 kokosiksi. Nyt kun salaojat on ollu kesän toiminnassa huomaa sen aika selvästi talon alla olevasta maasta. Lisäksi oli tarkoutus laittaa sepeliä n.20cm kerros estämään mahdollista kosteuden nousua.
1962 on vuosimalli. Ei siellä oo tähänkään asti ollu höyry sulkua ja ihan kuiva oli kuitenki. Ontelo puhallus on pienin murheista, sen hoitaa ammattilainen joka on tarkastanut paikan. Ja on tehnyt vastaavanlaisen homman ennenkin. Pilarien alla oli jotkin valetut anturan tekeleet. Sokkeli ja pilarit näyttäisivät siltä että ovat naitettu yhteen
Minkämoinen se höyrysulku kuuluisi olla??
No muhistahan sinä kerroit, että se siitä, nehän eivät höyrysulkua vaadi. Mut nyt aiot laittaa sinne mineraalivillat koko paksuudelta, mikä ei onnistu ilman höyrysulkua. Joka sitten taas ei onnistu aikomallasi tavalla.
Sen ammattilaisen ammattilaisuus on sitten aika köykäiseksi havaittu, jos se aikoo tuon työn tehdä kertomatta (ymmärtämättä?) näitä. Rahat taskuun ja heippa...
Edit:
Oli tullut uusi kysymys kun omaani naputtelin. Höyrysulun vaatimus on yksinkertaisimmillaan se, että se voi jatkua yhtenäisenä koko rakennuksen vaipan alalla, minkään rakenteen sitä katkaisematta. Tuossa lattiarakenteessa se ei onnistu muuten, kuin yläkautta. Sulku (=muovi) tulee siis eristeen sisäpintaan.
Miten tuo homma tulisi sinun mielestä toteuttaa? Millä eristeillä ja rakenteella?? Että se olisi oikein tehty...
Ensinnäkin tuuletus on järjestettävä niin, ettei katveita jää alapohjaan.
Nämä ns maakuoppa-alapohjat ovat erittäin hankalia siksi, että niiden kosteustuotto on valtavaa verrattuna normaaliin tuulettuvaan alapohjaaan, jossa alapohja on maanpinnan tasossa tai hieman sen yläpuolella.
Kesäaika on em pohjilla ongelmallinen kondenssin takia ja jäähdyttäminen talvella aiheuttaa routimisriskiä.
Kosteuden nousu maasta luultavasti vähenee tulevan sepeli (8-16mm) n.20cm johdosta. Tämän hetkisellä reiityksellä ei pitäs katveita olla. 52 vuotta tuo tönö tos on ollu tuon kuopan kans eikä oo routa sitä siirrelly…
Pete
Kun sä haluasit tuonne hengittävään lattia rakenteeseen laittaa sen muovikalvon yläpintaan niin mahtaskohan siihen kalvon jommallekummalle puolelle muodostua kastepiste?
Kysymyksiä jonossa, hmm. Että mistä alottais…
Jos aloitetaan viimeisestä, niin minä en sinne höyrysulkua halua vaan sinä, koska olet vaihtamassa eristemateriaalin sellaiseen joka sitä vaatii. Ehdottamasi rakenne ei missään tapauksessa ole hengittävä. Toin vain esille, että ei onnistu, kun et voi sitä sulkua tuolla tavoin oikein eli ehjänä toteuttaa.(Kysymyspalstalla kyllä syyntakeeton insinööri senkin tapansa mukaan hyväksyi, teipatkoon mieluummin näppiksensä…)
Oletko selvittänyt, mitä seinärakenteet pitävät sisällään, entä yläpohja? Jos nyt alat vaihtamaan lattian eristemateriaalia hygroskooppisesta (“hengittävästä”) mineraalivillaan, tämä vaatii höyrysulkua. Sulun tulisi olla tosiaan yhtenäinen, mikä edellyttää sisälattiapinnan purkamista. Lisäksi se pitää saada liitettyä yhtenäisenä seinän mahdolliseen höyrysulkuun.
Kun tällaista ei seinässä todennäköisimmin ole, niin olet tekemässä melkoista sekarakennetta nyt. Eli jos lattiapintojen purkaminen on poissuljettu vaihtoehto, niin ei tuosta hyvää tule. Hygroskooppinen eriste pelastaisi siltä höyrysulun vaatimukselta, mutta alakautta ontelopuhallettuna tulee painuessaan jättämään vaakasuuntaisen tyhjän tilan yläpintaansa. Jos tähän tilaan pääsee vähänkään ilmavuotoja seinän ja lattian rajapinnasta, on lattia juuri niin kylmä, kuin kakkosnelosten väliin tungettu eristelevy sallii. Ja painuu muuten se puhallettu vuorivillakin, jopa hullummin.
Sanon vaan, että alakautta et saa tuota kunnolla tehtyä. Ja sitä ammattilaista ei lopputulos tunnu edes kiinnostavan. Nyt tarttis ottaa pieni tuumaustauko, ennen kuin aloitat koko hommaa.
http://www.finnfoam.fi/kayttokohteet/alapohja/tuulettuva-alapohja/
Monta vaaraa vaanimassa noin mutkikkaassa rakenteessa. Yllä oleva levyeriste voidaan asentaa yläkautta eikä tarvitse kontata alapohjassa. Vaatii tietysti mittatarkan koolauksen ja on jonkin verran kalliimpi kuin suunniteltu. Säästöä tulee siitä että tuon voi tehdä itse (ei-ammattilainen) melko helposti ja on sitä kautta halpakorjaus.