Kävin pari talopakettitarjousta läpi ja vertaamalla rautakaupan listahintoihinkin totesin että katteet talopaketeissa on kovat. Taidan lähteä tekemään talon ns. pitkästä tavarasta.
Vaihtoehtona olla laiska ja hankkia runkotavara rautakaupasta (esim taloon.com) tai sitten kuntoilla pari talviviikonloppua ja sahata materiaali velipojan metsästä.
Kuinkahan pk-seudun rakennusvalvonta suhtautuu omakotitalon rungon rakentamiseen omasta tavarasta? Käykö rakennusvalvonta läpi kaikki runkopuut ja tarkastaa että tavara on lujuusluokiteltua ja leimattua? Riittäkö että vastaava mestari kuittaa rungon asiallisesti tehdyksi? Pitääkö hankkia joku leimaaja visuaalisesti tarkastamaan runkotavara vai riittääkö että 40v metsää kasvattanut ja kaikki rakennuksensa omista puista tehnyt velipoika valkkaa ne oksaisimmat pois? Tekeekö kukaan enää pk-seudulla talojaan oman metsän puista vai ostaako kaikki nykyisin talopaketteja/pre-cuttia etelässä?
Hintaa tulee oman metsän puillekkin, eivätkä tosiaan ole leimattua puuta.En usko,että saat ketään sinne työmaalle leimaamaan niitä sinun puitasi.
Itse asiassa asia selvisikin parilla puhelinsoitolla. Lujuuslajitteluyhdistyksestä löytyi kaveri joka muutamalla satasella lupasi tulla leimaamaan runkopuut työmaalle.
Eivät ne omatkaan puut tosiaan ilmaiseksi tule. Kantohinta + sahurin korvaukset tekevät nopeasti laskettuna noin 0,50€ esim 2x6 metrihinnaksi. Mutta toki tämäkin on jonkin verran (75%) halvempaa kuin rautakaupan hinnat. Eikä tarvitse kalliilla kuntosalilla vetelehtiä viikonloppujaan vaan saa nauttia raikkaasta kevätilmasta
Ehkä korvaamalla kertopuupalkkeja massiivipuulla (65x225?) pääsee jo jonkinlaiseen tuntipalkkaankin?
Mä jättäsin sen alkuvaiheen kuntoilun vähemmälle.Sitä kuntoilua on tiedossa ihan riittävästi ennenkun talo on valmis.Varsinkin jos ihan “omalla vasaralla” sen tekee.
Mitä säästöihin tulee niin pelkkä rungon kustannus on minimaalinen koko hoitoon verrattuna. Ison säästön saa siitä, kun tekee sopivan kokoisen, ja hyvin suunnitellun talon. 200m2 sijasta kun tekee 120m2 säästää liki 100 000€.
Toki joku nyt miettii siellä että kannattaa siis tehdä yhden neliön talo, siinä vasta säästääkin! No kyllä vaan, ymmärsit asian. Jos yhden neliön koti riittää, niin ei isompaa kannata tehdä.
Yhden harkkotalon rakentaneena tiedän että kuntoilua ja kiirettä tulee riittämään varsinkin loppuvaiheessa. Tässä lupakuvia odotellessa ei vaan malta olla tekemättä mitään mielestään hyödyllistä. Keittiönmallistoja on jo plarattu parikuukautta joten välistä voisi tehdä jotain muutakin… Valitettavasti aikaa ei voi siirtää sinne loppuprojektiin jossa sitä kuntoilua tarvittaisiin enemmän kuin on aikaa.
Loputon suunnittelu pöydän ääressäkään ei ole kovin tuottoisaa. Viime projektissakin taloa suunniteltiin kuin iisakin kirkkoa. Silti toteutusvaiheessa paskapöntön paikkaa siirrettiin kolme kertaa kun ei se persus enää siihen vessapaperirullan viereen sopinutkaan niin kuin suunnittelupöydän ääressä olin mitannut.
Runko ei tosiaan ole kuin se kolmasosa koko roskasta. Mutta jos taas alkaa ajattelamaan että eihän tuostakaan saa kuin tonnin säästön niin ei niitä säästöjä tahdo tulla mistään.
Talon kokoa rajoittaa tehokkaasti rakennusoikeus. 5-henkinen perhe pitäisi sovittaa 119 kerrosneliöön joten ei ole vaarana että tulisi rakennettua liian iso kämppä.
Siinä on sitten vintti notkollaan jos niitä kertopuupalkkeja korvaillaan tollasilla massiivipuilla…
Pitää pyytää rakennesuunnittelijaa mitoittamaan välipohjan rakenteet niin ettei jää notkolleen. Eikös noita välipohjia ole ennenkin tehty massiivipuusta?