Säädettävä ulko-oven sarana haussa

Kuvan mukaisen saranan säätöruuvit (muoviset) menivät käyttökelvottomaksi kun olivat jumittuneet ajan saatossa. Alkuperäiset ovat vuodelta 1983 Enso-Talo LT119 paketissa tulleita. Uudempi vastaava malli voisi tulla kysymykseen jos sopii entisten paikalle, mutta metallisella M5 kuusiokolo säätöruuvilla kutennäyttävät nykyisin olevan. Kiireesti tietoja odottaen, koska ovi on nyt pois paikalta ja sisäovella lukittu.

Miksi et laita uusia säätöruuveja?

Laittaisin jos jostain löytyisi. Ratkaisu olisi silti vain väliaikainen, kunnes löydän sopivat saranat.

Ilmeisesi saranasta saat pois koko "helahoitotapin", jolloin saat siihen vastaavasti jonkun tapin tilapäisesti.

Esimerkiksi tuolta… http://www.ruuvihankinta.fi   muitakin alan liikkeitä toki löytyy

Kiitos vinkeistä, ratkaisuja on tietenkin monenlaisia. Ellei Abloy ja Hokola Oy Helsingissä tärppää huomenna (laitoin eilen sähköpostia molemmille), pitää mennä ruuvikauppaan. Lähettyvillä on erittäin hyvin varustettu sellainen. Kierre tuntuu vain olevan niin eksoottinen, että kovin helpolla ei varmaan sellaista löydy ja sitten vielä se materiaalikysymys. Jos messinkiruuvi löytyisi se kävisi mielestäni parhaiten, koska ruuvin päässä on halkaisijaltaan 7,5 mm ja 10 mm syvä kolo joka toimii sekä laakerina, että topparina. En varmaan ole ainoa tämän kohtalon kokenut, talotehdas lopettanut ja ovitehdaskin ilmeisesti myös.

Säätöruuvin kierre on mittausteni mukaan M11x1,0 löytynee erikoisruuvivalikoimasta ellei muuta valmista ratkaisua ilmaannu. Siihen sitten 7,5 mm reikä päähän ja toiseen päähän ura, eiköhän sitten pelaa.

>huomenna pitää mennä ruuvikauppaan. Lähettyvillä on erittäin hyvin varustettu sellainen<  

Tulihan se odotettu viesti Abloy Oy:ltä, tässä muillekin samassa pulassa oleville:

Terve,

kuvassa olevan saranan ongelma on ollut muoviset korkeudensäätöruuvit, jotka eivät kestä säätämistä ja riikkoontuvat vuosien saatossa.

Saranan valmistaja on norjalainen yhtiö Grorud, jota ei ole enää olemassa.

Abloylta kysytään noita säätöruuveja muutamia kertoja vuodessa.

 

Lähinnä vastaava ABLOY sarana olisi 110x36KSS, jonka säätöruuvit ovat terästä (M10x12 kuusiokolo AV5). Linkki ohessa.

http://www.abloysaranat.fi/index.php?id=46&product=618

 

Vastaava sarana löytyy  myös Suomen Helakeskukselta ja Multihela Oy:ltä.

Koska pienin toimituserä Abloy-lukkoliikkeisiin on 10 kpl, saa 2…4 saranaa helpoten varmaan Suomen helakeskukselta tilaamalla.

http://www.helakeskus.fi/yhteystiedot.html

 

Terveisin,

 

Jukka Salomaa |tuoteryhmäpäällikkö

p. +385 400 161575 | jukka.salomaa@abloy.com

 

Abloy Oy Björkbodan tehdas

Konttoritie 2 | 25860 Björkboda | Finland

p. +358 20 599 4402 | faksi +358 20 599 4249 | www.abloy.com


Kiitos keskusteluun osallistuneille


Rafu

Ongelma ratkesi kun tein oheisen kuvan mukaisen säätöruuvin mallin mukaan. 12mm nailontanko, pienoissorvi ja T-30 torx kolo kuumentamalla. Eiköhän sarana pelaa ainakin 30 vuotta lisää tällä itse tehdyllä varaosalla.

Yksi varoitus. Nylon on mitoitukseltaan haasteellinen työstettävä, kun se muuttaa mittaansa, “turpoaa” perästäpäin. Itsellä tuo tullut esille kaikenlaisten puslien yhteydessä, kun reiät alkavat purra akseleihin kiinni. Tilanne ei ole sikäli verrattavissa, kun puslat tietenkin hiukan lämpeävät käytössä, mutta normaalista kappaleen lämpölaajenemisesta poiketen nylonpuslan reikä ei suurene, vaan alkaa ahdistaa. Eli nylon kannattaa työstää ulkopinnalta hieman alikokoon ja sisäpinnastaan ylikokoon.

Seuraillaan, akselin ja laakeroinnin väljyys on 0,5 mm halkaisijoista laskettuna.
Kierre on mitä on koska se on tehty uudella kierrepakalla M11 x 1.0
Torx T-30 kolon sain kakkoskappaleessa vähän syvemmäksi kun porasin ensin 3,5 mm terällä 4 mm syvän alkukolon. Kuuma torx upposi paremmin sorvissa ohjattuna tuolla tavalla.
Mielenkiintoista tämä nippelihomma on kun saa käsin tehdä jotain hyödyllistä, aikaa siinä kyllä menee.

Juu eikä tässä mitään väärinsammutettu-kommenttia pitänytkään luoda, kunhan koitin varauttaa sinua siihen, jos tulee jotain järkeenmahtumattomia jumituksia. Itse kun opettelin nuo kantapään kautta ja työmaalla rotanhännällä fiilailin akselipulttiinsa jumittavia kuljettimen puslia. Niin johan jälestäpäin kysymällä tietoa löytyi toisiltakin…