Sädesieni - ISO ongelmako?

Omakotitalossa on todettu, että todennäköisesti suurin osa sisäseinien alajuoksupuista on kosteusvaurioitunut ja osin lahonnut ajan myötä.

Aluspuiden kosteus on tälläkin hetkellä osassa mitatuista kohdista yli 90 % RH. Muutama aluspuurakenteen mikrobimittaus osoitti sädesienipitoisuuden moninkertaiseksi raja-arvoon nähden (STM:n Opas 2003:1), mutta homeet ja bakteerit olivat kumma kyllä tavanomaiset, lahottajasieniä ei tutkittu (vielä). Syytä tähän kysyessäni, kerrottiin että ilmeisesti olosuhteet suosivat sädesieni (bakteeri) kasvua ja että yleensä kosteuden lisääntyessä ensin kasvavat homeet, sitten sädesienet ja sitten bakteerit. Siinä kaikki.

Terveydelliset seikat ovat varmasti oleellisimmat, mutta mitä ko. sädesienet tekevät rakennusmateriaaleille ja erityisesti puurakenteille ?  Mitä korjauksissa tulisi ottaan huomioon ?

 

Ja vaurion syy oli?

Ensin aiheuttaja on eliminoitava pois ja sen jälkeen vaurioituneet materiaalit vaihtoon.

Arvelinkin, että asia on vähän vaikea. Lisäinfoa asiaan on sen verran tullut, että rakennusteknisesti sädesieni itsessään ei ehkä ole merkittävä muutoin kuin osoittamaan pitkään jatkuneen kosteuden ja indikoimaan seuraavaksi vaiheeksi lahottajasienet.