Minulla on puolitoista kerroksisen talon seinässä kiinni 400w monimetallihehkullinen valonheitin, Nyt aloin nostamaan sitä korkeammalle tasaisemman valonjaon toivossa ja huomasin, että seinästä tuleva johdin on 1.5mm johdinta. Valaisimen kytkentä ohjeessa käsketään käyttää 2.5mm johdinta.
Kun sähkömies veti johdon hän tiesi millainen valaisin oli tulossa ja hän itse myös osti ja asensi sen, joten hän varmaan tiesi, ettei 1.5mm johtimen käytöstä ole haittaa, mutta jos täällä on sähkötöistä tietäviä, niin haluaisin vaan varmistua, että onko ohjetta ohuemman johtimen käyttö OK ?
400w ei lampun tehona ole tietenkään hirveän paljon, mutta monimetallilamput ottavat sytytysvaiheessa kovan jännitteen. Siksi varmaan ohje 2.5mm johdosta. Lamppu on ollut toiminnassa reilun vuoden ja johtimen eristeet kyllä olivat ehjät, mutta yksi kuparijohto hieman mustennut. En tiedä onko se normaalia, kun en sähkötöistä ymmärrä.
Onhan se vastoin lampun kytkentä ohjetta.
On joo vastoin ohjetta. Minua vaan alkoi hiukan huolettamaan voiko se aiheuttaa jotain vaaraa, esim. palovaaraa jos tulee oikosulkua väärän johdotuksen seurauksena. Katselin, että jopa 1500w halogeenivalaisimen saa kytkeä vaikka 1mm johtoon, mutta nämä monimetallilamput sytytys yksikköineen näemmä toista maata.
Jos ko. kaapeli on 10 amppeerin sulakkeen takana sulake toimii jos tulee oikosulku.
Sulake on J O H D O N S U O J A K A T K A I S I J A !
Sulake määrittelee johdon koon ei valaisin ko. tapuksessa. Jos ja kun siinä samassa ryhmässä on muita kulutuskohteita, jotka ovat 1,5 mm johdolla ei ko. valaisimelle tarvitse laittaa eri paksuista 2,5 mm johdinta.Asia muttuu, jo sulake on 16 A Johtimet pitää, olla 2,5 mm kaikille kulutus kohteille.
Kylläpäs siellä ohjeistetaan paksuja johtoja, kai teeseminäitse-miehiä. Joku otta vielä todesta.
myös johtimen pituus vaikuttaa,voi olla että sen lampun sytytysvirta ei riitä jos sen tökkää 100metrisen 1.5mm piuhan perään.
En pysty nyt sata varmasti sanomaan onko 10A vai 16A sulakkeen päässä, koska lamppu tosiaan nyt pois paikaltaan ja en tiedä minkä muun ryhmän kanssa kytketty samaan sulakkeeseen.
Katselin netistä muiden vastaavien valaisimien kytkentä ohjeita ja kyllä ne kaikki on tarkoitettu 2,5 neliömillin johtimeen jopa pienimmästä 70 wattisesta lähtien. Varmaan tälle joku peruste sitten on. Yli 600 wattiset tarvitsevat sitten jo voimavirran.
Lisäksi tuo ohje on, että 5x2,5mm johdinta käytettävä. Mikä se tällainen johdin ? Eikö normaali 230 volttia ole aina 3 johtoinen ?
Tuosta Larmatinin kommentista: Juu tuossa vielä minulla jännäämistä. Talosta on tosiaan vedetty 80m maakaapeli, joka myös 1,5 mm. Tarkoitus kytkeä siihen 2 samanlaista 400w monimetallihehkulla varustettua valaisinta. Valaisimet jo hankittu, mutta tolppa ei vielä pystyssä, joten valot ei vielä kytkettynä. Saapa nähdä onnistuuko.
Kiitos kommenteista ja lisääkin saa laittaa.
Kannattaa nyt vetää syvään henkeä ja ihan oikeasti tarkistaa minkä kokoisen sulakkeen perästä tuon valaisimen syöttö tulee. Jos siellä on 10 A tulppasulake, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä tuo kaapeli on aivan sopiva tarkoitukseensa.
Valaisimen tyypin voisi muuten kertoa, jotta voisi tutkia asiaa näin etänä. Hyvinkin on mahdollista, että tuo 2,5 neliön kaapeli on suurin mahdollinen, jonka valaisimeen voi liittää ja sama koskee myös tuota 5x kaapelia. Eli valaisin olisi kenties sopiva kolmivaiheketjutukseen.
eikös se oo joku wattimäärä mikä on maksimi millekkin sulakekoolle… 10A muistaakseni maks 2300w tai jotain sinnepäin… tietenkään ei kannata laittaa ihan maksimiin sitä kokonaiswattimäärää vaan käsittääkseni kannattaa jättää jokusata wattia alle… joku sähkäri oikoo jos mäni metsään;)
new link
Eli 5 piuhanen on siis ketjutukseen. OK selkis ja thanks.
Niinpä niin ! Oliskohan tämänkin keskustelun perusteella syytä kuitenkin jättää ne sähköhommat ammattilaisille. Jos on tarvetta selvittää kalluppien avulla valaistuksen johtopaksuuksia niin pitäis ymmärtää olla erossa niistä johdoista. On se omituinen juttu että kaikki tajuaa että esim. linja-autoa ei voi ajaa jos ei ole asianmukaista lisenssiä vaikka kuinka osais mutta sähkötöitä voi mielestään jokainen tehdä.
Tuota, jos lukisit jutun alusta asti, ymmärtäisit, miksi kysyjä on huolissaan ammattilaisen tekemästä työstä…
Ruopsa on oikeassa, sähköasentaja vastaa työstään ja kertoo kysyjälle mitävarten näin on tehty ja mitä eroa on virralla ja jännitteellä…
Kysyjä >kun en sähkötöistä ymmärrä<
Käsittääkseni kysyjä ei ollut sähköhommiin ryhtymässä. Toki, hyvä olisi kysyä suoraan tekijältä, mutta ei suinkaan ole väärin kysyä asiasta vaikka täällä. Parempi se, kuin jättää kysymättä. Ainahan on mahdollista, että se sähkärikin on tehnyt virheen.
"Nyt aloin nostamaan sitä korkeammalle tasaisemman valonjaon toivossa ja huomasin, että seinästä tuleva johdin on 1.5mm johdinta. Valaisimen kytkentä ohjeessa käsketään käyttää 2.5mm johdinta. "
Tuosta saa helposti käsityksen että jotain on tehty, jos ei ole niin sitten hyvä. Kysyminen on aina hyvästä. Päivittäin tuolla "ulkona" kuitenkin näkee että suinkaan aina se ei jää kysymisen asteelle vaan niitä ohjeita jotka kyselykallupeissa saavat eniten pisteitä aletaan myös soveltaa käytäntöön. Ko. valaisimenkin ohje antaa mahdollisuuden läpimenevään 2,5 neliön johdotukseen mutta ei se käske mitään , sen pystyy lukemaan kohdasta "kytkentä". Johtopaksuudet määräytyvät ihan muilla kriteereillä kuten tässä jo aiemmin on kerrottukin. Pikkusen vielä jäi epäilyttämään tuo "OK selkis ja thanks" että onkohan se kuitenkaan ihan OK selkis .
Jos valaisimen mukana tulee valmistajan ohje jossa lukee 2,5 mm2, on sitä noudatettava. Monesti ylikuormitus- ja oikosulkusuojana toimivan sulakkeen tai johdonsuoja-automaatin koko on mainittu ohjeessa.
On turha laskea johtimien kokoja, kun noudattaa annettuja ohjeita, ne on joku miettinyt valmiiksi.
Toimitusjohtaja: Asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Asennusohjeessa ei voida käytännössä tietää kaapelin asennusolosuhteita, joten kaapeli on aina mitoitettava erikseen. Esimerkiksi tämän kyseisen valaisimen asennusohjeessa on pelkästään maininta 5x2,5 kaapelin ketjutusmahdollisuudesta, eikä ohje ota millään tavalla kantaa mitoitusasioihin.
Tarkoitinkin sitä, että vaikka laskennallisesti riittäisi 1,5 mm2 johto, pitää 2,5mm2 johto asentaa jos asennusohjeessa niin vaaditaan.
Minä tosiaan mielellään jätän ammattilaisille aina sellaiset hommat joita en osaa tehdä ja monesti myös sellaiset joita osaisin, mutta en viitsi, jaksa tai kerkeä Yksimielisyyttä tähän kysymääni asiaan ei nyt täällä näyttänyt syntyvän, mutta jätän nyt kuitenkin laskematta äänet, että mikä kanta voitti
Kyllähän ammattilaisen pitäisi tietenkin aina vastata työstään ja asennuksistaan, sekä pystyä perustelemaan valittu työtapa. Olen kuitenkin huomannut muissa yhteyksissä, että helposti aletaan ainoastaan "puolustamaan selustaa", vaikka itsekin todennäköisesti tiedetään olevansa väärässä, mutta ei haluta myöntää, että on erehdytty. En väitä, että niin olisi tässä kyseisessä tapauksessa.