-78 valmistuneessa rivitaloyhtiössä on tehty salaojitus 2000-luvun alkupuolella. Nyt huoneistomme kohdalla tiiliverhoilu kostunut. Maassa on sammalta heti kivijalan vieressä. Ilmeisesti salaoja on tukossa ja maasta nousee kosteutta? Meillä on tapana tehdä taloyhtiön huollot/remontit itse, jos vain niihin pystymme. Miten salaojitus korjataan?
Yleensä ei pitäisi ruveta osakkaan tekemään taloyhtiölle kuuluvia töitä.
Jos näin on sovittu jossakin taloyhtiössä pitää siitä olla merkintä yhtiöjärjestyksessä.
Jos näin ei ole älkää tehkö mitään vaan vaatikaa taloyhtiötä korjaamaan. Tietenkin kaikki maksavat rempan korjausvastikkeissa, mutta korjausvastuu jää taloyhtiölle eikä osakkaalle.
Tämä on pieni yhtiö ja olemme sopineet ja yhtiöjärjestykseen on merkitty, että huollot ja remontit tehdään talkootyönä, jos vain osataan.
Ilmeisesti meidän kannattaa kaivaa liitoskohtaan asti salaojat esiin ja poistaa mahdollinen tukkeuma tai vaihtaa putki uuteen jos viallinen?
Jos salaoja on tukossa, se aukeaa, kun puutarhaletku työnnetään sopivalla päällä varustettuna lähimmästä kaivosta kohti tukosta. Vesi tietysti on päällä koko ajan. Salaojan huuhtelupään voit ostaa lähimmästä maatalouskaupasta. Jos aiheuttajana on muta tai hiekka, saat työnnettyä letkua useita kymmeniä metrejä, ja putki puhdistuu sitämukaa. Jos taas tukoksen aiheuttaa juuret, joudut kaivamaan auki, mutta letkun ansiosta tiedät tarkan paikan.
Mistä arvelette, että salaoja on tukossa? Onko tiiliverhouksen kostuminen ainoa syy vai oletteko todenneet tarkastuskaivoja käyttämällä, että salaojat ovat tukossa? Rakennuksen nurkissa pitäisi 2000 tehdyn remontin seurauksena olla tarkastuskaivot, joiden avulla tällaiset asiat selvitetään. Tarkastuskaivojen kansi saattaa olla maanpinnan alapuolella.
Älkää kaivako turhaan mitään auki. Selvittäkää asia kunnolla ensin. Maassa ei pitäisi olla sammalta kivijalan vieressä. Saatta olla, että kosteusrasitus tulee roiskevedestä tms.
No, ihan miten vaan....
Salaojien korjaaminen ei ole helppo juttu. Ensinnäkin pitä tarkastaa ovatko ne oikeassa korossa.
Salaojan korkein kohta on -100 anturan alapinnasta. Sitten mihin laskuputki on johdettu, sv-viemäriin, avo-ojaan tai muualle? Maahan imeytys ei yleensä toimi. Käsityönä hankala ja vaikea tehdä, koneita tarvitaan jne.....
Jos tiiliverhous on märkä!!! On mahdollista, että myös seinärakenne on märkä. Kannattaa tutkia.
Salaoja on niin yksinkertainen laite, ettei siinä voi olla juuri muuta vikaa, kuin tekovikaa. Jos muutama vuotta sitten on remontti tehty kunnolla, niin ei siellä mitään tukoksia pitäisi olla, paitsi jos puita / pensaita kasvaa liian lähellä. Selvittäkää nyt tosiaan ensin kaikki tarkastuskaivot ja purkupaikka. Näistä pitäisi jo jotain nähdä.
Jos taas putket on tehty miten sattuu, voi niitä tukoksiakin löytyä, mutta näitäkin aletaan jahdata sieltä tarkastuskaivoista lähtien. Jos taas tarkastuskaivoja ei ole, tai ne on haudattu maan alle, voidaan olettaa, että homma on alkujaankin tehty “ryssiksi”. Oli miten oli, jos tuonikäiset ojat eivät toimi, ei se ongelma välttämättä rajoitu yhteen kohtaan.
Ihan ensin, tappakaa ja ainiaaksi myrkyttäkää joka ikinen pensas, puu, tai muu syväjuurinen kasvi 3 metrin etäisyydeltä seinästä. Näillä saadaan salaojista sellaisia, jotka toimivat vain, kun puissa / pensaissa on lehdet.
Jos välttämättä haluat kaivaa, niin kaiva se salaoja esiin siitä kohdasta, mistä arvelet vettä nousevan. Sitten vaan tarkkailet, näkyykö vettä, Jos ei ala jouluun mennessä näkymään niin peitä kuoppa ja nuku yösi rauhassa.