Salaojituksen tekojärjestys

Kahta ilmaa: asentaisiko salaojat vasta kun on anturat tehty ja ehkä harkkoakin maanpintatasoon, vai jo heti ennen anturoita sorapetin teon yhteydessä. Jälkimmäistäkin mulle ehdotettiin.

Aivan sama,kunhan tulevat sopivalle korkeudelle ja hyvin suojatuksi jos laitat ennen anturoiden tekoa.

Samalla, kun kuoppa on auki, ne salaojat paikoilleen. Sitten täyttöä anturan alapintaan asti, eikä tarvi enää rakenteiden alapuolelle mennä sorkkimaan. Jos anturanteossa on salaojien vahingoittuminen vaarana, niin joku on mitannut jotain väärin.



Minun työmailleni ei betonia tilata ollenkaan ennen, kuin salaojat ja purkulinja on tehty. Tulee paljon halvemmaksikin tehdä työ oikeassa järjestyksessä.

Joskushan tilanne on sellainen,että anturoiden alle tulee täyttöä esim 100 cm (tien korkeuden tms takia) ,silloin ainakin kannattaa harkita missä vaiheessa salaojat laittaa.Kuoppahommissa tietenkin asia on selvempi!

Omassa talossa salaojat tehtiin vasta kun antura ja sokkeli oli valmiina. Periaatteessa sala-ojat on helpompi asennella ennen anturan tekoa, mutta tyylejä on monia ja niistä on helppo valita.



Kaivinkonetunnin hintaa kannattaa laskea tässä tilanteessa eli kauanko kone pyörii tontilla, jos yksin teet tuota hommaa.



Aina muuten on sellainen tilanne että anturan alle tulee routimatonta maa-ainesta, joka tärytetään tiiviiksi. Muussa tapauksessa maa-aines on lähtettävä tutkittavaksi, näin minulle on kerrottu.

Laitetaan yleensä anturien valumuotien poiston jälkeen. Olen,joskus laittanut salaojat, myös harkkomuurauksien jälkeen.Tässä tapauksessa se oli paras ratkaisu, koska harkkoja tuli n. 2,4 m korkeudelle ja täyttö myös sitä myöten.Koska soran ajo (täyttö) ja (sala-oja) sora tuli samoihin aikohin, kuin myös kone joka suoritti lapioinnin.Eli paljon riippuu mitenkä on kone saatavilla, kun tahtovat ottaa, myös siirrosta maksua.Oli ainakin minusta ne siirto kustannukset hyvin varteen ottettavia, siinä kokonaisuudessa. Otin yleensä sorakuormia varastoon, kun kone tuli töihin lapiomaan soraa ja yleensä, myös sora-auto tuli samoihin aikoihin tuomaaan lisää soraa. Näin meillä takapajulassa.

Ei tuota koneen hintaa ja saatavuutta tarvitse enää miettiä, kun teettää ne putket sinne ajallaan, eli silloin kun kaivanto on pohjia myöten auki. Sitten, kun anturanaluset on tehty ja valut käynnistetty, on kaikki anturan alapuoliset kaivuut turhaa ja kustannuksia lisäävää toimintaa.



Alhaalta aloitetaan, eikös juu?



Toivottavasti kukaan ei sentään ole näitä salaojiaan tehnyt anturoiden rinnalle…

Kyllä ne putket on paras laittaa ennen mitään laudotuksia. Silloin on tilaa kääntää ja vääntää ja heilua koneella/lapparilla. Putket ei ole anturan tiellä, mutta antura on kyllä putkien asennuksen tiellä. Eri juttu on, jos tekee liian ison kaivannon. Silloin tulee salaojille aikamoinen hinta.

Salaojat tehdään sepelipetiin eli ennen mitään betonikokkareita tontilla. Siis jos se oikeaoppisesti tehdään eli tarpeeksi anturan alapinnan alapuolelle. Kuitenkin sen verran etäälle oletetusta anturasta että voidaan kunnolla täryttää anturan alusta. Tuo etäisyys oli meillä n. 20 - 40 cm riippuen paikasta.

Matalaperustus

Kun alue on avattu - sehän avataan kerralla routaeristyksien tilan vaatiman verran - voidaan asentaan salaojat, oli antura valettu tai ei.

Kestääkö nuo salaojaputket ajaa täryllä sorapetiä tiukaksi jos putket laittaa ennen anturan valua?!

Kestää hyvinkin, kun tekijä on järjissään ja salaojat oikeassa korossa. Ja jos epäilyttää, niin täyttöä voi aina tehdä anturanvierustalle vähän enemmän.



Jos anturan alla on vaadittu kapillaarikatkokerros ja kaivuupohja viettää oikein ulospäin, ja salaoja kulkee siellä alimpana kerätäkseen sekä ulko- että jostain syystä sisäpuolelta valuvat vedet, niin sen salaojaputken selän ja anturapohjan tason välillä on aina tärytyksen sietävä kerros.

Salaojat oletetusta anturan reunasta 200-400mm etäämmälle.

Ja anturan alapinnan alapuolelle eli sepelipetiä tehdessä.



Sadevesiputket voi sitten roiskaista siihen anturan viereen routaeristeen alle.