Saneerauskohteeseen takka, kokemuksia takkamalleista, ohjeita. KAIKKEA KAIVATAAN!

Meille on olohuoneremontin yhteydessä EHKÄ tulossa jonkinlainen tulisija. Lattia on 70-luvun "siporexia" (ontelolaatan tyylistä) ja päällä n 7-8cm pintavalu. Alapuolella autotalli/varasto. Tänne saa siis vahviketta tarvittaessa. Takka olisi tarkoitus laittaa autotallin/varaston jakavan keskiseinän kohdalle.

Olohuone n 30m2 ja koneellinen imu toisessa päässä taloa eli jonkin verran lämpö saattaisi levitä muualleki...? Ei siis tarvitse olla mikään ensisijainen lämmönlähde =)


Suunnitelmissa olisi kevyehkö takka n 300-400 kg. Yksivaihtoehto olisi sellainen jossa valkoinen peltinen ulkokuori kivisydämen ympärillä (esim uunisepät), tai pieni täyskivinen rapatulla pinnalla. Puulämmitteinen kuitenkin ei siis pellettitakkaa. Onko kokemuksia hyvistä malleista ??? (Mustaa ei missään tapauksessa) Mielellään ei kauhean korkea, siis n 150cm max ja n 60-80cm leveä/syvä

Onko jotain erityistä mitä pitäisi ottaa huomioon tällaista tehdessä ? Rakennuslupaa moiselle ei varmaan tässä vaiheessa haeta ja piippukin tehtäisiin (ehkä elementtinä) vasta ensi kesänä...

Lastulevyseinät mahdollisen takan kohdassa vaihdetaan seinän siirron takia kipsilevyyn, mutta lastulevyäkin saattaa lähettyville jäädä, onko onglema? Tiedän kyllä uusiakin taloja jossa 50mm turvaetäisyydellä on lastulevyseinät... Lattiaan tulee parketti ja tietysti takan ympärille pelti/laatoitus.

Entäs HORMI ?

Onko tuon peltisen valmispiipun hinta-arvio 300e/m oikeilla jäljillä, siis kokonaiskuntannus asennettuna. Katto on pulpetti/pelti. Yläpohjaan ei pääsyä ja muuraus ei siksi onnistu. Arvioimme tarvittavaksi pituudeksi n 3-4m.


Josko joku osaisi johonkin jotain kommentoida, niin olisin kiitollinen =)

Ensin kannattaa kaivaa esille talon vanhat rakennesuunnitelmat, mikäli sellaiset on jossain olemassa ja tallella. Kannattaa nimittäin aloittaa projekti selvittämällä minkälaisen kuorman nykyiset rakenteet kantavat.

Tähän luonnollisesti tarvitaan ammattiapuakin.



Jos tyydytte niin kevyeen takkaan, että nykyiset rakenteet sen kantavat, on projekti tietenkin helpompi ja halvempi. Toisaalta tuollainen takka ei vielä toimi juuri millään lailla varaavana ja sen merkitys on suurempi tunnelman luojana kuin lämmityksessä. Jos takan koko kasvaa ja kuorma lisääntyy, niin rakenteiden vahvistaminen muuttuu aina vaativammaksi. Mahdotontahan ei ole juuri mikään, mutta vaikeusaste näkyy melko suoraan hinnassa.



Jos olette tekemässä remonttia joka tapauksessa, niin helpompaa ja halvempaa on tehdä tuo takkahommakin samalla kertaa, kuin myöhemmin erillisenä työnä.



Mitä lupa-asiaan tulee, niin yleensä tuollainen vaatii toimenpideluvan aina kun asennetaan uusi hormi ja tulisija paikkaan, jossa sellaista ei ole ennen ollut. Oman paikkakuntasi rakennusvalvonnasta saat selville millaisia suunnitelmia ja muita asiakirjoja luvan yhteydessä vaaditaan. Lupa kannattaa hakea heti siinä vaiheessa kun lopullisesti päätätte, että takka hankitaan ja tiedätte millaisen valitsette ja mihin se asennetaan. Jos lupaprosessin yhteydessä tulee esille joitakin erityisiä vaatimuksia suunnitelmien tai rakenteiden kantavuuden, paloasioiden, yms. suhteen, on nämä asiat sitä helpommin huomioitavissa mitä aiemmin ne tulevat tietoon. Asiaan liittyviä neuvoja saa myös paikallisilta paloviranomaisilta, sekä esim. hormeihin liittyen tuotevalmistajilta (mm. tyyppihyväksyntäpäätökset/mallisuunnitelmat).

Olen nähnyt viideon jossa rivariasuntoon laitettiin vuolukivitakka ja asennussedät tekivät piipun sitten samalla. Pikkuisen hirvitti kun tekivät reikää kattoon/hin mutta lopputulos oli oikein hieno.

Tuo nykyinen rakenne ei varmaankaan hirveitä painoja kestä, mutta kuten sanoin alakerrassa on varastotilaa johon saa lisävahviketta. Ja jos tuo takka asennetaan väliseinän kohdalle (muurattu harkoista),niin kai sekin jotain kannattelee…



Onko kellään kokemusta noista lupa-asioista. Eli paljonko mahdollisesti maksaisi rakennesuunnittelija+ piirustukset sekä kunnan maksu ? Tarvitaanko silloinkin joku vastaava ? Vähän hirvittää tuo vaihtoehto, kun meillä on tehty aika isoja remppoja ilman lupia. Usein vaativat sitten koko talon pohjapiirustuksen ym:n noihin lupiin. Toisaalta julkisivuremppa on tulossa ensi kesällä, eli siihen tarvitsisi varmaan piirustukset ja jos noi voisi yhdistää.

Jos alakertaan lisätään “lisävahvikkeita” niin olennaistahan on, että kuormat viedään perustuksille ja niiden kautta kantavalle maapohjalle. Silloin täytyy siis tarkastella nykyisten perustusten/maapohjan kapasiteettia jo olemassa oleviin kuormiin nähden. Ja jos tuolle harkkoseinälle tuodaan kuormaa, niin ensin on varmistettava että se on kantava, sen jälkeen katsotaan itse seinän ja seinän perustusten kapasiteetti. Eli kyllä siinä on ihan tosissaan mietittäviä asioita. Ammattiapua kannattaa käyttää. Halvemmaksi tulee suunnitella ja tehdä huolella kuin korjailla jälkeenpäin.



Ja lupa-asiatkaan eivät ole niin pahoja kun ne kunnolla hoidetaan. Lupamaksujen hinnat näet todennäköisesti oman kuntasi/kaupunkisi nettisivuilta ja siellä voi olla luvanhakumenettelyistä muutakin ohjeistusta. On aika isojakin paikkakuntakohtaisia eroja siinä, minkälaajuiset suunnitelmat tuosta toimenpiteestä vaaditaan, eli niihin ei varmaa vastausta saa kuin omasta rakennusvalvonnasta. Samalla selviää tuo vast. työnjohtajan tarve. Ammattilaisten käyttö tietysti maksaa, mutta halpaa ei ole sekään, kun talo aikanaan vaihtaa omistajaa ja luvattomat toimenpiteet tulevat jälkeenpäin esille ja niitä puidaan käräjillä saakka. Valitettavan usein näinkin on käynyt. Ja toisaalta kun tulen kanssa ollaan tekemisissä niin palovakuutusten voimassaolokaan ei ole ihan itsestään selvyys ilman lupia rakennettujen hormien/tulisijojen kohdalla.



Ja mitä paremmat suunnitelmat eri toimenpiteistä tekee, sen helpompaa on sitten tulevaisuudessa seuraavien muutosten teko. Ihan samoin kuin nytkin nykyisten rakenteiden kantavuus on helpompi määrittää jos alkuperäiset rakennesuunnitelmat ovat hyvin tehdyt ja tallessa.