Saunan ja kylpyhuoneen remontointi, mitä tulisi ottaa huomioon

Alkuun anteeksi pyyntö, jos on väärä osasto, mutta kun ''Kylpyhuone ja sauna'' alle ei voi enää perustaa uusia aiheita.

Kiikarissa on 1979 valmistunut kerrostalo huoneisto. Kylppäri ja sauna ovat alkuperäiset.

Sauna : 122cm * 173cm ja korkeus noin 220cm

Kylppäri : 165cm * 210cm ja korkeus noin 225cm (ilmeisesti on laskettu katto kun huonekorkeus on 260cm)

Ilmeisesti tuohon ajankohtaan ei ole tehty vesieristyksiä tai ainakin eri tavalla kuin nykyjään tehdään.

Tarkoituksena on rempata tilat kokonaan, mutta kiinnostaisi noin kustannusarvio (varmaankin työn osalta koska materiaali valinnoillahan hinnan saa nostettua vaikka miksi) tai mitä vaiheita rempassa on ja niihin kuluvan ajan noin arvioita.

  1. vanhojen kalusteiden purku (kaapit ja saunasta lauteet)
  2. kylppärin pintavesiputki asennusten purkaminen, patteri irti, vesikiertoinen pyyhekuivausteline irti
  3. kylppärin laattojen piikkaus (seinä ja lattia)
  4. saunan lattian laattojen piikkaus
  5. vanha kiuas mäkeen
  6. saunan patteri mäkeen
  7. saunan paneleiden purkaminen
  8. ilmeisesti lattiakaivo pitää piikata irti ja laittaa uusi muovinen
  9. pintojen putsaus, hiominen (tasoitukset)
  10. lattialämmitys, ilmeisesti sähköinen kylppäriin ja saunan lattiaan (vai kannattaako saunassa olla?)
  11. mömmöt lattialämmityskaapeleiden / maton päälle
  12. vesieristys
  13. uudet kaakelit
  14. uudet paneelit saunaan
  15. tarvittavat pistorasiat, kiukaan liittäminen (sähkäri)
  16. putkimies vetää pinnassa vesiputket (pesukoneen likavesi ilmeisesti pesualtaan hajulukkoon tai sitten vanhaa putkea pitkin suoraan lattiakaivoon?)
  17. kalusteiden etc asentaminen ja eikun saunann ja suihkuun

Mitä asioita unohdin listasta?

Mitä yllättäviä asioita voi tulla vastaan (siis tarkoitan sellaisia mitä tuon ikäkauden talossa vastaan tulee usein remontin yhteydessä) ?

Ilmeisesti se betonilaatta(?) kaakeleiden alla saattaa olla märkä ja sitä joutuu kuivaamaan ? (Millainen noin kustannus?)

Nyt kun tekee remonttia, niin voiko tehdä jotain niin, että kun jos putkiremppa tulee vaikka kymmenen vuoden päästä niin pakosti ei tarvitse avata kylppärin seiniä ja lattioita, siis voiko tässä yhteydessä korvata jotain putken pätkää niin, että putkirempassa pääsee helpommalla ?

Tarviiko lattialämmitys kaverikseen tuon patterin kylpyhuoneessa?

Lähinnä haen arviota, että paljonko pitää varata rahaa tuohon remppaan. Materiaalien noin hinnat pystyn itse selvittämään, mutta en osaa ollenkaan arvioida kuluvaa aikaa noihin eri vaiheisiin jonka perusteella pystyisin laskemaan itselleni kustannusarvion (ja sitten kysyä remppa firmoilta tarjouksia ja katsoa kuinka paljon mua pissitään linssiin).

Sori, tuli paljon tekstiä, mutta olisin kiitollinen jos joku osaa antaa edes osaan asioista arvioita.

Ai niin, unohtu myös vaihtoehto B. Eli vetäisi nurin nykyisen seinän saunan ja pesuhuoneen välistä, niin saisi isomman tilan johon voisi järkevämmin asettaa saunan ja suihkun, mutta ongelmaksi voi muodostua se lattiakaivon paikka. Koska ilmeisesti se kaivo kannattaa nyt joka tapauksessa vaihtaa, niin sen siirto varmaan onnistuu samalla vai onko kuinka vaikea / hintava operaatio ?

Karkea suuntaa antava arvio on alkaen 12.000,- ja ylöspäin.

Yllätyksiä tuskin kukaan näkemättä pystyy yksilöimään tai ennustamaan.

Ja lisäyllätyksiä välttääksesi omalta osaltasi, jätä ne materialihankinnat urakoitsijan hommaksi. Nimeät vain tuotteet.



Ainakin tiedät mitä olet kaavaillut tehtäväksi, joten juttele ensin asiasta taloyhtiön isännöitsijän kanssa. = Nro.1



Tämän jälkeen hanki ammattitaitoinen KÄYTÄNNÖN osaaja, jonka kanssa laaditte tarkan työtapaselostuksen projektille.(maksaa, mutta kannattaa maksaa).



Tähän työselitykseen pohjautuen pyydä tarjoukset eri ammattikunnilta (tai alista koko homma yhden pääurakoitsijan vastuulle)= suosittelen).



Valitset urakoitsijan, ja teet kirjallisen tarkan sopimuksen, mielellään sen työselityksen laatijan kanssa, joka toivottavasti jatkossa toimisi koko projektin valvojana. (sinun etua valvomassa).



Ja sitten hommat käyntiin, -ja pitkää pinnaa varmuudeksi mukaan.

Tuo viimeisin lisäys mutkistaa asioita. Vaatii taloyhtiön luvan (yhtiökokous?), sekä rakenne-, ja lvi-suunnitelmat, ja ehkä myös sähköt. Näiden juttujen kanssa sitten hakemaan rakennuslupaa. (hakijana taloyhtiö).



Ja kustannustaso, sekä aikataulut muuttuvat vastaavasti. (ei kevyempään suuntaan).



Muista että kaikki muutokst ja yllätykset maksavat, ja mitä myöhemmässä vaiheessa niitä tulee, sitä enemmän.

^-- vaihtoehtoja, toi B suunnitelma oli tiedossa, että olisi kustannuksiltaan isompi, mutta veikkaa, että se jää toteuttamatta ihan vaativuutensa takia / hallituskin saattaa torpata sen. Emme siis vielä omista kohdetta. Noitten lisäksi menee myös pieni wc ja keittiö uusiksi ja se kannattanee teetättää samalla urakoitsijalla kuin tuo sauna- ja kylpyhuone, niin ei joudu tekijät odottelemaan asioiden kuivumista etc vaan voi tehdä keittiötä ja pikku vessaa samalla.

Kyllä -79 oli muoviset lattiakaivot. Kannattaisi laittaa takaisin yhtiön vesikiertoiset patterit,säästää lattialämmityssähköä.

Jos se suunnitelma B jää toteuttamatta, karkea kustannusarvio (mikäli siihen tukea haet) löytyy ensimmäisestä kommentistani. (sisältää materialit). Suunnitelmat ja valvontatyö erikseen, jotka kannattaa tehdä / teettää kokonaisvaltaisesti koko remonttina.

Kiitoksia vastauksista.



Mistähän pääkaupunkiseudulla sellaisen hyvän käytännönosaajan löytää, ettei tule otettua Ranea tai Reiskaa ja sutta tulee pestin osalta? Kyllähän keltsistä noita firmoja löytyy (joo, tiedetään, että hankala mainostaa jotain tiettyä jamppaa tai firmaa)…

Jos kallistusvalu on märkä, se kannattaa poistaa kokonaan eikä kuivattaa ollenkaan. Meillä vm.-72 valmistunut talo, jossa käyttövesiputket olivat kallistusvalussa. Kaikki lattiassa ja seinien sisällä kulkevat putket poistettiin, ja katkaistiin hormin sisälle. Siitä ne otettiin keittiön puolelle ulos ja tehtiin huoltoluukku. Keittiöstä yläkautta kylpyhuoneeseen.



Lattiakaivossa saa olla tarkkana. Olisin myös halunnut siirtää sitä, ja hankkia uudenlaisen kulmaan asennettavan Unidrain-kaivon. Kaivon siirto ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska valunvahvuus oli sellainen, että olisi ollut suurena vaarana mennä lattiasta läpi. Ja näin tapahtuikin vanhaa kaivoa irroittaessa, mutta onneksi reikä oli sormenpään kokoinen, ja alakerran kylpyhuoneessa oli alaslaskettu paneloitu katto, jolloin vahinko oli helposti korjattavissa. Eli lattiakaivon alla oli betonia vain n. 15 mm.

Asbestia saattaa löytyä tuon ikäluokan talosta. Putki ja paloeristeet pahimmasta päästä. Tasotteissa ja laasteissakin voi esiintyä.