Olen ostamassa kerrostaloasuntoa jossa on wc ja vaatehuone vierekkäin. Minkälainen homma olisi tehdä sauna vaatehuoneeseen? Kun vessan ja vaatehuoneen välisellä seinällä, johon tulisi saunan ovi on pytty, lavuaari ja suihku. Eli joko lavuaari tai pytty pitäisi siirtää toiselle seinustalle. Pitäisikö piikata lattia auki ja siirtää viemäri ja/ tai vesiputket? Vai miten menee kerrostalossa/ onko mahdollista?
Ratkaise ensin mihin saunaan eli saumaan joudut ja sitten ihmettele. On kerrostalo! Sauna saattaa jäädä kuitenkin sitten vain haaveeksi! Niin on monelle käynyt ja käy vast’edeskin!
Piikkaa reikä lattiaan ja siirrä pytty siihen. Siinä se, helppoa kuin heinänteko!
Just just. Täältähän saa näköjään asiallisia ja tarpeellisia vastauksia.
Saan minä itsekkin nämä selvitettyä. Mutta ajattelin kysästä täältä, jos joku asiallinen kommentti olisi tullut.
Kyllä nuita ainakin aikanaan on tehty, luvat kuntoon taloyhtiöltä ja rakennusvalvonnasta ja ei kun valvotusti tekemään. Se on vaan valitettavasti niin että koko prosessissa lattian piikkailu ja vesijohtojen siirtäminen on niin pikkuriikkinen detaljiasia että kannattaa aloittaa yleensäkkin koko asian selvittäminen esim. taloyhtiönne isännöitsijän haastattelulla. Jos hän on ammatti-isännöitsijä niin hän ( toivottavasti ) pystyy osoittamaan sinulle tarvittavat alan ihmiset.
Kompataan ylläolevaa. Vaikeinta hitainta ja kalleinta prosessissa tulee olemaan lupien saaminen projektille. Viemärit saa kyllä siirrettyä, tavalla tai toisella.
Ja kaikkien suunnitelmien lupien ja muiden rahastusten jälkeen jos vielä saat saunan tekeille, ketään ei kiinnosta miten huonosti se siihen lopulta tehdään, kertonee taas siitä kenen etua tuo kaikki lupamenettely ajaa.
Niinpä niin, mutta se sauna on aina ja iankaikkisesti yksinomaan ko. huoneiston osakkeiden omistajan vastuulla.
Siis rautalankaa: se sauna ei koskaan siirry taloyhtiön vastuulle ellei yhtiöjärjestystä muuteta tältä osin, joka on taas lähes mahdoton tehtävä. Siis vielä: huoneiston osakkeiden omistaja vastaa kiinteistön rakenteille mahdollisesti tulevat/aiheutetut viat ja haitat hamaan tulevaisuuteen.
Tehkää saunoja, kun kantti kestää.
Hankalin asia tuntuu olevan erillisilmastoinnin järjestäminen = hallittu tulo- ja poistoilmajärjestelmä, joka ei vaikuta asunnon / muiden asuntojen ilmasvaihtoon, se ei rakenteellisesti ja etäisyyksien puolesta ole aina mahdollista toteuttaa ulkoseinään.
Saunan voi saada myös "kiertoteitse". Ensin hankitaan luvat pesuhuoneen laajentamiseen tuonne vaatehuoneeseen päin. Laajennettu pesuhuone on taloyhtiön vastuulla.
Sen jälkeen hankitaan tuohon laajennusosaan sopiva kylpyhuonesauna, joka ei vaadi mitään lupaa. Voidaan asentaa samaan tapaan kuin suihkukaappi eli ei tarvita edes ilmoitusta taloyhtiölle.
http://www.putkikauppa.com/ONNLINE-KYLPYHUONESAUNA-MONDO-SAUNAKAAPPI
"Just just. Täältähän saa näköjään asiallisia ja tarpeellisia vastauksia.
Saan minä itsekkin nämä selvitettyä."
Kysyjän on syytä katsoa peiliin. Miksi et sitten selvitä?
"Mutta ajattelin kysästä täältä,…"
Miksi vain ajattelit? Mikset tee itsekin
"jos joku asiallinen kommentti olisi tullut."
Onkohan itse kysyjän kommentti asiallinen?
"Piikkaa reikä lattiaan ja siirrä pytty siihen. Siinä se, helppoa kuin heinänteko! "
Kyllähän tuo vastaus on ihan p…stä. Ei siinä pitäisi olla mitään puolusteltavaa.
Mutta onneksi asiallisiakin vastauksia saa.
"Laajennettu pesuhuone on taloyhtiön vastuulla."
Ei ole niin helppoa kuin heinänteko! Ei ole!
Alkuperäiselle kysyjälle:
Harkitse nyt vielä tarkkaan. Jos haluat saunan, niin osta sellainen asunto missä se on valmiina, ja aivan alkuperäisenä varusteena.
Remppaa joudut varmaan jossakin vaiheessa silti tekemään, mutta ihan vaan turhaa stressiä välttääksesi, ohjeeni on tämä.
Jos kokemuksesta vähän. Jos vähänkin epäilet itse tehdä, tekijöitä on kahdenlaisia, on venttiviillejä ja ammattitekijöitä. Näitä viimemainittuja harvemmassa, kysele, se ei ole maksullista. Muutama vihje
tähän voisi antaa. Mitään lattialämmitystä ei kannata laitaa, molemmin puolin on lämmäntila. Ilmanvaihto on kerrostalossa a ja o, jos se ei pelaa se on pullo. Laita ehdottomasti ulkoa 100 mm. torvella raitista ilmaa kiukaan päälle, pieni lekti lähtöpäähän, sen katkaisija sauna ulkopuolelle. Meillä on 6 m. sitä torvea koteloituna ja eristytnä koko matkan jos ei muuten saa ulkoilmaa, sahaa tuuletusikkunasta pätkä pois ja se lekti siihen tilaan, se kotelo lähtee siitä katon rajaa. Ota se raitin ilma mistä lyhin matka, lauteen alla lattia 45 astee kaltevaksi, on hyvä siivota ja lämmitystila pienenee. Poisto ilma täytyy tietysti on hoidettava. Saunan katon pudota 25.30 cm. alas, eristeet ja torvet sinne väliin. Muista sana osalle ilmarako, alimmainen vuorilauta 5 cm. irti lattiasta ja lattialinkkerin nostat seinälle, se vuori taakse.
Sen lauteen tyhjän tilan käytät, eteisen puolelle luukku, sinne voit laittaa vaikka eukon jos oikein riehaantuu.
Jos nyt aivan ensimmäiseksi otat yhteyttä
- taloyhtiöön, sitten
- paikalliseen rakennusvalvontaan ja selvität kunnalliset määrykset,
- sen jälkeen suunnittelijaan (joka osaa asiansa),
- suunnitelmien valmistumisen jälkeen käyt vielä kerran rakennusvalvonnassa näyttämässä sen ja sitten
- haet lupaa taloyhtiöltä ja jos kaikki tähän asti on ok,
- haet rakennusluvan kunnalta ja kun sen olet saanut
- alat miettiä panelien ja laattojen väriä ja mallia…
Käytän vielä leikkaa-liimaa menetelmää, jotta varmasti menee perille ylimieliselle "Saan minä itsekkin nämä selvitettyä"-kysyjälle:
Siis:
Niinpä niin, mutta se sauna on aina ja iankaikkisesti yksinomaan ko. huoneiston osakkeiden omistajan vastuulla.
Siis rautalankaa: se sauna ei koskaan siirry taloyhtiön vastuulle ellei yhtiöjärjestystä muuteta tältä osin, joka on taas lähes mahdoton tehtävä. Siis vielä: huoneiston osakkeiden omistaja vastaa kiinteistön rakenteille mahdollisesti tulevat/aiheutetut viat ja haitat hamaan tulevaisuuteen.
Jatketaan vielä, että millään HarakiriHalvalla se ei siirry taloyhtiölle muuten kuin holmössä yhtiössä.
"Jatketaan vielä, että millään HarakiriHalvalla se ei siirry taloyhtiölle muuten kuin holmössä yhtiössä."
Vakiintunut käytäntö on että vastuu laajennetusta pesuhuoneesta on yhtiöllä. Lupaa ei voida antaakaan ilman tätä oletusta. Vai onko jossain niin hölmö taloyhtiö että pesuhuoneen seinistä 70% on taloyhtiöllä, 30 % osakkaan vastuulla?
Johan tuollaiselle harakatkin nauraisivat.
Tällaiseen laajennettuun pesuhuoneeseen voi sijoittaa ns. pesuhuonesaunan jollaiseen viittasin.
http://www.putkikauppa.com/ONNLINE-KYLPYHUONESAUNA-MONDO-SAUNAKAAPPI
Tuossapa on taas halpaharakirimainosta ja muuta humbuugia.
"Vakiintunut käytäntö on että vastuu laajennetusta pesuhuoneesta on yhtiöllä."
Onpahan taas suorastaan halpatapainen tyhjä väite. Pitäähän sitä näyttää kuinka ei mitään tiedä, sillä
"Lupaa ei voida antaakaan ilman tätä oletusta."
Hohhoijaa! Oletuksillako niitä lupia annetaan.
"Johan tuollaiselle harakatkin nauraisivat."
Nehän ovat noille jutuille nauraneet jo pitkään:
"Vai onko jossain niin hölmö taloyhtiö että pesuhuoneen seinistä 70% on taloyhtiöllä, 30 % osakkaan vastuulla? "
Tuossahan satuilija lankeaa omaan ansaansa.
Kun taloyhtiö tekee laajennettuun pesuhuoneeseen märkätilasaneerauksen, taloyhtiö vastaa (= maksaa) koko pesuhuoneen vedeneristeen ja laatoituksen, myös sen laajennusosan. Vastuu laajennetusta pesuhuoneesta on taloyhtiöllä.
Taloyhtiö asettaa ehdot ja hyväksyy suunnitelmat, joita on noudatettava korjauksessa, mutta korjauksen jälkeen taloyhtiön vastuunjaossa tila on kokonaisuudessaan samanlaista märkätilaa kuin talon alkuperäiset pesutilat tai ne alkuperäiset pesutilat joihin osakas itse on tehnyt pesuhuoneremontin.
Tuo edelleen samaa hölmöilevää tekstiä: Se on dorka taloyhtiö, joka alkaa tuota tekemään.
Mites se olikaan, kuka vaikenee ja/tai väistää? Minä vaikenen ja väistän tässä asiassa.