Syynä on se, että ikkunan sisäpinta on liian kylmä. Ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy siihen. Kokeilkaa tiivistää ikkunat. Millaiset ikkunat teillä muuten on?
Aivan samaan ilmiöön minä olen törmännyt mummolassa, joka on vuonna 1946 valmistunut omakotitalo, ja edelleen alkuperäisillä ikkunoilla. Tiivistäminen auttaa vähän, mutta ei ole poistanut ongelmia kokonaan. Toivottavasti teiltä poistaa
kannattaisikohan sittenkin laajentaa ongelmanrajausta ilmanvaihdonkin suuntaan?..
eli saako ko. huone/huoneisto korvausilmaa lainkaan tai edes tarpeeksi?
jos korvausilmaa ei ole tarpeeksi niin tiivistyksen lisääminen vain pahentaa asiaa!!!
Korvausilma ja ikkunoiden tiivistäminen ovat kaksi eri asiaa. Ei kai kukaan ota korvausilmaa ikkunoitten raoista?
Onko siinä ikkunoiden alla patterilämmitystä, vai onko huoneen lämpötila, niin alhainen että vesi tiivistyy ikkunapinnoille.Tämä ilmiö varmaankin teidän tapauksessa toistuu,kun ulkoilman lämpötila on pakkasen puolella.Vai miten se olikaan.
Ikkunoiden lämmömeristyskyky on heikko (esim 2- lasiset), huoneistonne lämpötila alhainen, ilmastointi (esim. painovoimainen) ei ole riittävä sekä onko lämpöpatteri ikkunan alla (hoidettu uunilämmityksellä). Nämä ovat todella merkityksellisiä ja pääsyyllisiä asiassa.
Muutamia juttuja…
Lämpimän sisäilman kosteus tiivistyy kylmään lasipintaan.
Kylmä ilman kosteus ei tiivisty viileänkään talon sisällä olevaan lasipintaan. Kylmän ulkoilman kosteuskapasiteetti on pieni ja jos se vähänkin lämpiää sisään tullessaan sen suhteellinen kosteus pienenee. Eli ikkunan sisäpinnan läpötila pitää olla kylmenpi kuin ulkolämpötila ennekuin ulkoilman kosteus tiivistyy, jos tiivistyy…
"Kylmän ulkoilman kosteuskapasiteetti on pieni ja jos se vähänkin lämpiää sisään tullessaan sen suhteellinen kosteus pienenee. Eli ikkunan sisäpinnan läpötila pitää olla kylmenpi kuin ulkolämpötila ennekuin ulkoilman kosteus tiivistyy, jos tiivistyy.... "
Tuo on varmaan suoraan tohtorin vätöskirjasta (ei: kenenkään väitöskirjasta).
Jätetään nuo Montan jutut omaan arvoonsa…
" Eli ikkunan sisäpinnan läpötila pitää olla kylmenpi kuin ulkolämpötila ennekuin ulkoilman kosteus tiivistyy, jos tiivistyy...."
Milloinkahan tuokin tilanne on? Ilmeisesti kesäkuumalla, kun sisällä viilennys? Silloinhan ne ikkunat huurtuvat eli "tiivistyy, jos tiivistyy..." "
Niinhän vai?
Eiköhän se tiivistyminen tapahtu ikkunan sisäpinnalle, ainakin siitä alkuperäisestä ikkunoiden,joka päiväisestä pyyhkimisestä päätellen, varmaankin näin kelien kylmetessä, se on hyvinkin todennäköistä. Ikkunat, ovat varmaankin huonokuntoiset tai seinäeristeet, ovat huonot, kun tuollaista pääsee tapahtumaan. AnnetAAN,jokaisen kirjoittelulle sille kuuluva arvonsa, eikä lähdetä sorsimaan toisten arvailuja/ehdotuksia ko. tapauksessa.
Yksi hyvä keino on uusia sisäpokat ja laittaa lämpölasit.