Sisäkatto, vesivahinko, mikrobikasvusto ja korjaus

-70-luvun betonirakenteisessa tiiliverhoillussa paritalossa on vettä tullut tasakaton läpi. Tämä huomattiin katon tummentumina 3:ssa eri paikassa. Katto paikattiin ulkoa eli siltä osin asian pitäisi olla kunnossa. Raksystems tutki katon sisältä ja kertoi kosteutta olevan edelleen ja villat tarkastuskohdassa haisivat homeelle. Puurakenteet olivat kunnossa.

Onko kellään kokemuksia miten tällainen tulisi korjata ja kenties suosituksia osaavasta korjauksia tekevästä yrityksestä pääkaupunkiseudulla? Pitäisikö mikrobikasvusta "huolestua"?

Kyllähän Raksystemsin lausunnossa pitäisi olla myöskin toimenpide-ehdotukset!Yläpohjan eristeissähän saattaa aivan yleisesti esiintyä mikrobikasvustoa,ratkaisevaa in voiko se siirtyä esim ilmanvaihdon mukana asuintilaan.Tarkistas lausunto.Eristeet normaalisti kuivuvat hyvällä tuuletuksella,ei aihetta paniikkiin.

Niin, Kuntotarkastaja ei koskaan anna määräystä, esim. tämä paikka on korjattava, vaan suosittelee paikan tutkimista. Tarkastuspöytäkirjassa voi olla seuraava teksti :

- Seinärakenteen sisällä on kohonnutta kosteutta. Kun puurakenteen suhteellinen kosteus on pitkäaikaisesti yli esim. 70 %, on materiaalin mikrobivaurioituminen mahdollista. Suositellaan varautumista tilan remontointiin. Rakenteita tulee avata, jotta vaurioiden laajuudesta ja vakavuudesta voidaan varmistua. Remontin yhteydessä suositelaan myös maanpaineseinän avaamista ja tarkastamista, sillä se on riskirakenne.--------

Tämä teksti on Raksystems:n kynästä lähtöisin. Tässä on toteunut juuri se mitä HTT mainitsi, jos sen Luukku ohjelman kuntotarkastajan paperissa olisi ollut edes tämäkin maininta. Raksystems :n kirjoituksen perässä oli - Mittaustulokset - Seinärakenne : 70 %RH, + 15,8 C, 9,5 g/ m. - Sisäilma : 28 %RH, + 22,8 C, 5,7 g/ m

Näinkin se voi tehdä, vaikka Montalle tämä on myrkkyä.