Asumme uudehkossa omakotitalossa rinnetontilla. Toisella puolella rinne laskee alas, toisella puolella nousee ylös. Nyt olen huomannut, että nousevan rinteen puoleisella seinustalla sokkeli on kostunut, ja on sitä ympäri vuoden. Rakentajan mukaan talon ympärillä ei ole salaojia lainkaan, koska talo on kallion päällä joka puolelta. Pihan toisella puolella, rinteen juuressa on salaoja estämässä rinteen valumavesien tuleminen pihaan.
Kyseessä on sepelipatjan päälle valettu laatta ja harkkosokkeli. Rakentaja aikoo ratkaista ongelman vetämällä uuden salaojan metsin päähän sokkelista noin puolen metrin syvyyteen. Onko syvyys oikea vai pitäisikö laittaa kallioon asti? Pitäisikö salaojien puuttumisesta huolestua? Onko kokemusta vastaavasta ongelmasta?
Onko antura valettu kallioon kiinni, vai onko sekin sepelipatjan päällä?
Jos antura on kiinni kalliossa ja kallion pinta rinteen tavoin viettää rakennusta kohden, on kyseessä ikuinen vesiautomaatti.
Ei ole tietoa onko antura kalliossa kiinni. Laitoin isoja kiviä sokkelin viereen jotta murskeeseen tulisi enemmän etäisyyttä ja sokkeli pääsisi tuulettumaan suuremmalta matkalla. Nyt syysaamuina kostea kohta on kuitenkin korkeammalla kuin koskaan ja enää muutaman sentin päässä alimmasta hirsikerrasta.
Moi, 35 vuotta on asuttu rinteen juurella ja todettu, että ainoa mahdollisuus on järjestää veden kulku sokkelin läpi siten, ettei se pääse patoamaan yhtään mihinkään. Eli tulopuolelle selvät reiät, mihin vesi on ohjattu ja siitä läpi talon miten vaan on mahdollista. Yrittäkää käyttää ihan maalaisjarkeä, se vesi ei haihdu mihinkään, ja jos tarvitsee, niin kaivakaa suurempi kuoppa ja pumpatkaa vesi eteenpääin, pumput käynnistyskoholla varustettuna ovat halpoja. Tärkeintä on nimenomaan se että ette ihmettele vaan toimitte. Yleensä niihin löytyy ihan simppeli ratkaisu kunhan te tai kaverinne hiukan ajattelette, koska kyseessä ei todellakaan ole mikään atomitiede, ja jos eteen tulee kuoppia niin ne puhdistettuna täytetään betonilla. Rohkeutta ja ajatusta, niin kyllä se hoituu.
Ei missään nimessä vettä talon alle!!! Jos anturat ovat sepelipatjan päällä pääsee vesi normaaalisti virtaamaan patjan alla, jos taas anturat ovat kiinni kalliossa on Peten kommentti ok.
Kosteutta sokkeliin voi siirtyä sokkelin vierustäytöstä, jos sokkelilevyä ei ole asennettu. Tai sitten vettä patoutuu jostain syystä sokkelin vierustalle eikä mene sepelipatjan läpi.
Salaojan saa tentyä jos sepelipatja on rakennettu. Salaoja ylimmästä kohtaa -100 mm anturan alapuolelle ja siitä kaato 1 cm metrille. Salaoja on rakennettava anturan läheisyyteen ei pellolle…
Jos alustasepeli on likaista, eli mukana kivituhkaa, voi vesi nousta sokkeliin kapilaarisesti. Sepeli pitää olla pestyä!
Vaihtoehtoja on monia kosteuden nousulle…
”Yleensä niihin löytyy ihan simppeli ratkaisu kunhan te tai kaverinne hiukan ajattelette, koska kyseessä ei todellakaan ole mikään atomitiede,”
Kyllä se on atomitiedettä, mutta sehän on taas kyllä simppeliä.
” -100 mm anturan alapuolelle ja siitä kaato 1 cm metrille."
Tuossa on hyvin epäselvä ohje, varsinkin kysyjän tapauksessa, joten maallikko/kysyjä saattaa tehdä täysin sutta, kun ei osaa tulkita sitä oikein. Mihinkähän ohjeeseen tai määräykseen tuo perustuu.
"Ei missään nimessä vettä talon alle!!! Jos anturat ovat sepelipatjan päällä pääsee vesi normaaalisti virtaamaan patjan alla,…"
Mitenkähän taas tuo on selitettävissä, että "Ei missään nimessä vettä talon alle!!!"
Ennen vanhaan hyvään aikaan oli katekismuksessakin ensin se ohje ja sitä seurasi se selitysosa eli "Mitä se on?" juuri siksi, kun ohjeen antaja osasi ohjeensa, mutta mitenhän on nykyisin? - Sitä ei ole! Päätelkää itse!