Suunnittelija Helsingistä vanhan omakotitalon (rv-35) kellarin täysremonttiin

Moi

Eli nyt tarvitaan apuja! Olemme ostaneet vanhan, 1935 rakennetun omakotitalon. Tässä on kellari kylmää tilaa, osin maan alla. Toiveena olisi saada tilasta lämmin ja käyttökelpoinen. Nyt pitäisi vaan löytää suunnittelija, joka osaisi laittaa projektia alkuun (tai ylipäätään kertoa onko se mahdollista/järkevää). Eli osaisiko joku heittää nimiä henkilöistä, jotka tietävät vanhoista taloista?  Jonkun sortin rakenneinsinööriä vissiin tarvitaan ensimmäisenä? 

Ja vielä, paikkakunta on siis Helsinki

Mitään en suosittele kun ketään en sieltä tunne. Muttamuutaman perusasian opettelulla voi hiukan haarukoida itsekin noiden ymmärrystä vanhojen talojen osalta.



Yksi knoppi on siinä, että jos suunnittelija ei tiedä, mikä on sisäänpäin kuivuva rakenne, niin vahvuudet viittaavat muualle. Toinen on se, kun kysyy lämpimäksi muutettavan tilan eristyksestä. Jos suunnittelija laittaisi eristeet kaikki perusmuurin sisäpuolelle, kannattaa epäillä muutakin asiantuntemusta.



Tuollaisia indikaattoreita on muitakin, muttasiinä pari esimerkkiä. Paljon on myös väkeä jotka kertovat “erikoistuneensa” vanhoihin taloihin, mutta eivät silti hallitse asiaa, eli jotenkin nuo tarttis pystyä seulomaan…

Hei kiitos noista vinkeistä! Soitin nyt yhdelle suunnittelijalle ja hän veloittaa katselmuksesta 80€/tunti (onkohan ihan normiliksa, varmaan?) mutta toivotaan että on hintansa väärti. Ainakin nuo asiat häneltä kysyn :wink:

Mää olisin ajatellut, että soitellessa koittaa jo päästä jyvälle asiantuntijan aivoituksista. En maksais tuommosta hintaa ehdokkaiden seulomisesta. Soittele noita läpi ja jokaisen jälkeen hiukan analysoit esitettyjä totuuksia, niin alkaa homma avautua. Oikein hyvä kontakti tarkoittaa sitä, että sulla on sen jälkeen enemmän kysymyksiä kuin ennen. Mutta se oikea tyyppi osaa antaa sulle ne oikeat kysymykset, eli kertoo mitä sun täytyy tietää.



Tiedustelut on erikseen ja laskutus alkaa sitten kun on jotain laskutettavaa. “katselmus”, hmmm…

Kiitos kommenteista!

Jotenkin tuntuu vaan hankalalta alkaa puhelimessa tenttaamaan kun kohdetta ei olla nähty. Kun ei itsekään tiedä mitä kysyä... Täytyy ehkä soittaa nyt vielä parille suunnittelijalle ja yrittää haastatella jo puhelimessa. Uskon vaan, ettei moni suostu puhelimessa sen enempää alkaa arpomaan ja paikalle meneminen maksaa aina. Eikä siinä, hyvästä suunnittelijasta maksaa mielellään (huono kun voi tulla kalliiksi), mutta ongelmana onkin sen hyvän löytyminen.

Kannattaneeko tuohon mitään erityisen suunnittelijan / konsultin palkkoja tuhlata. Epäilisin pahasti että tuostakin hommasta tulee ajateltua isompi, jos se meinataan kunnolla tehdä, enkä usko että siitä omalla porukalla selvitään ! Ensimmäisenä kaivetaan ympärykset auki, pannaan viemärit uusiksi ja eristellään, ja sitten sisäpuolelta viimeistellään. Ottaisin suoraan yhteyttä muutamaan tunnettuun alan urakoitsijaan, niitä pitäisi Helsingin alueelta löytyä kohtuudella...? Tulevat ja tutkivat ja tarjoavat ! Tarjouksia yleensä jätetään ilmaiseksi ! Ja jäähän siihen paljon semmoista mitä voi itsekkin tehdä, annettujen ohjeitten mukaan, aivan miten sovitaan.

Helsingissä on kohde ja tekeillä kellarikerrokseen käyttötarkoituksen muutos, näinköhän tuollainen tehdään ilman suunnitelmia ja lupia…(?)



Ja minkä perusteella urakoitsija tarjouksen laskee, ja minkä mukaan urakkaa valvotaan, jollei suunnitelmia ole? Eipä ainakaan mitään vertailukelpoisia laskelmia tuolla tavoin saa.



Urakoitsijoiden suhteen pätee muuten ihan sama haarukointi, kuin edellä olen suunnittelijoista tuonut esille. Osa osaa, suurin osa on osaavinaan, kun vanhoja korjataan.

Ilman muuta suunnittelija tarvitaan! Ei voi alkaa tekemään ilman rakennesuunnittelijan tekemiä suunnitelmia, jo ihan putkarien/sähkärien takia, luvista puhumattakaan. Ei kukaan lähde kaivamaan -35 rakennettua puutaloa, mistä ei ole olemassa minkäänlaisia rakennepiirrustuksia ilman kunnollista suunnitelmaa. Siinä voi mennä mökki alta jos ryhtyy vaan toimeen. Mutta juurikin se osaavan henkilön löytäminen tuntuu tosi vaikealta ja varsinkin tuo hinnoittelu kun ei tiedä onko se suunnitelma kuinka kattava vai tarvitseeko vielä useamman suunnitelman.

Ihme sitkeässä on vieläkin käsitys, että kun omaansa reeraa niin ei tarvi mitään lupia ja suunnnitelmia…

Ja urakoitsijat ei tartte mitään kuvia…



Joo, onnistuu ehkä harvaan asutulla seudulla, mut kaupunkiseutu on hiukan eri lajia :wink:



Mut tuo osaavan suunnittelijan löytäminen, edelleen ajattelisin että otat vaan kontakteja ja haarukoit noita. Pikkuhiljaa keskusteluissa tulee esiin uutta asiaa ja saat kiinni niistä oikeista kysymyksistä. Jos suunnittelijaa ei tällainen keskustelu kiinnosta (toisaalta ymmärrettävää), hän saattaa olla painottunut enempi uudisrakentamisen puolelle. Rajattomasti ilmaista puhelinneuvontaa ei keneltäkään tietenkään voi edellyttää.



Erilaisia verkostojakin tietty löytyy, missä on alan osaajien kontakteja.






Tottakai niitä lupia sun muita tarvitaan, mutta ei kai tuo nyt liene ensimmäinen vanha talo Helsingissäkään mitä korjataan ? Luulisi sieltä alalla olevan rakennusliikkeen puolesta löytyvän kaikki tarpeelliset mestarit, ja heidän tietävän mitä tarvitaan ! Sitähän voi puhelimessa ensin kysellä että mistä niitä suosituksia haetaan...? 

Suunnitelmat ja luvat nyt vaan tarttis olla jo siinä kohden valmiina, kun urakoitsijaa vaivataan ja tarjousta pyydetään. Tarkoitushan on nimenomaan löytää vanhoihin kohteisiin perehtynyt henkilö suunnittelupuolelle ja varmistaa sitä kautta asiallinen toteutus.



Mitenkäs tätä pyrkimystä palvelisi, jos ottaa summissa jonkun rakennusliikkeen ja heidän mestarinsa “kertomaan” mitä tehdään? Avoin valtakirja pukille kaalimaassa ja silleen…



Onkos siitä talosta minkälaisia dokumentteja olemassa? lähinnä tuota perusmuurin rakennetta ja perustustapaa kannattaisi selvittää etukäteen. Onko siis maaperä minkälaista, löytyykö anturaa vai onko perusmuuri valettu maan tai kivien päälle? Onko sisäpuolella rivinteerausmuurausta jossain? Lattiapinnan korkeusasema perusmuurin alapintaan tai anturaan verrattuna? Perusmuurin kunto, eli onko liikkunut / katkeillut, kiinnostaa myös suunnittelijaa. Tontin pinnanmuodot, onko rinteessä vai tasamaalla? Onko kuisti, ja jos, niin onko sen perustukset matalampia kuin talon?



Maanpäällisten kerrosten rakenne tietenkin on olennainen asia, että onko hirttä vai tolpparunkoa vaiko tiilimuuria. Kalliota jos esiintyy tontilla, niin sekin kertoo jotain. Onko vanhoista salaojista tietoa ja jos tällaiset on, niin mihin purkavat…



Ja se itse muutostyö, mitä toimintoja kellariin on tarkoitus sijoittaa? Tuleeko koko alasta lämmintä tilaa (minkä kokoinen talo) ja joudutaanko vapaata korkeutta kasvattamaan?



Tuossa muutama perusasia mietittäväksi. Jos suinkin lapio kädessä pysyy, niin kannattaisi parista kohtaa kaivaa seinänvierus auki perustusten pohjia myöden ja vähän allekin ja dokumentoida mitä löytyy. Pitää ottaa myös huomioon, että kun tuollainen kylmä kellari muutetaan asuintiloiksi, niin se edellyttää aina toimenpiteitä myös ulkopuolella, kuten kuivatuksen tehostamista ja lämmöneristeitä.

Semmonenkin vielä, kellarin uuteen käyttötarkoitukseen liittyen. Onko sinne tarkoitus tehdä viemäröityjä tiloja? Siinä tapauksessa päästään laskemaan padotuskorkeuksiakin, jos kiinteistö kuuluu kunnalliseen viemäriverkkoon. Joka tapauksessa salaojitus ja sadevesien johtaminen tulee selvittää, mutta tuo viemärin nykykorkeuden riittävyys täytyy myös tarkistaa.


Mitäpä tuosta senkummemmin kiistelemään, mutta kuten huomaatte, niin sitä ajateltavaa on aika paljon...? Kummalliselta vaan tuntuu jos ei Hesasta löydy semmoista firmaa, jolla on senverran dokumentteja ja suosituksia näyttää että voi kerrasta luottaa, ja joka hoitelisi tuon homman alusta loppuun. Ehkä saattaisi se työkin sitten jossain mielessä sujua mutkattomammin, kun olisi se suunnittelija samasta paikasta kuin tekijätkin. Sanankulkukin voisi olla nopeampaa jossakin suhteessa, eikä tarttis niitä kaikenmaailman tarkastuksiakaan aina odotella ehkä niin pitkään ? Ja laskukin vain yhdestä firmasta...! Eikä nyt tietenkään sitä ensimmäistä parasta "pukkia"! "Referenssiä, referenssiä"...

Vaan kun sokkona lähtee pääkaupunkiseudulla tuohon leikkiin ja sitouttaa itsensä siihen yhteen toimijaan, niin taatusti pääsee sitä pukkia tarhaamaan. Itsekään en suostu koplaamaan suunnittelua ja toteutusta toisiinsa, suunnitteluvaiheen jälkeen tilaajalla tulee olla vapaat kädet valita urakoitsija haluamallaan tavalla.



Aloittajalla on ihan oikea lähestymistapa asiaan. Parasta mitä täältä käsin voi hänen hyväkseen tehdä on juuri tuo, että annetaan niitä oikeita kysymyksiä.



Mullakin on asiaa koskien tietynlaista opetusmateriaalia tekeillä, ensimmäinen osa on valmis ja julkaistaan tuossa piakkoin eräässä alan painotuotteessa, mut se keskittyy lähinnä vielä vanhempiin rakenteisiin ja niiden vaatimiin toimenpiteisiin. Toinen osa käsittelee paljolti juuri tämänkaltaisia kohteita, mutta se on työn alla ja pahasti vaiheessa. Aineisto ja tiedot tietenkin on olemassa mut se ymmärrettävään asuun työstäminen…