Takan korvausilma (tai sen puute) uudehkossa talossa

Ongelma on seuraava. Uudehko talo ~2010, tiilistä paikalla muurattu takka-leivinuuni, 2krs ja täyden tiilen tiilipiippu, tiiviit seinät/ikkunat/ovet, eli ilmavuotoja ei juuri ole. IV kone Vallox 150, jossa takkakytkin, kun takkakytkin on päällä veto erinomainen, takkakytkimen loputtua veto loppuu ja takka saattaa jopa sammua, jos kuistilla oleva ikkunan tuloventtiili ja/tai sisällä oleva tuuletusikkuna ei ole raollaan. Probleema on nyt sitten 1) korvausilman saaminen takalle ja 2) sen puutteesta johtuva lievä savunhaju talon sisällä polton edetessä/loppuvaiheessa. Luukut eivät ole 100% tiiviit, joten takan luukun karmien tiivistämiselle voi jotain saavuttaa, mutta sekään ei ilmaa sisälle tuo. Takan luoma alipaine on erittäin huomattava, esim. ulko-ovea avattaessa huomaa kuinka sisällä on erittäin suuri alipaine ja ilma alkaa kohista kunnes ovi on avattu riittävästi. IV on ennen käyttöönottoa tasapainotettu lievään alipaineeseen, IV:ssä on lisäksi prosentuaalinen säätö tulo/poistopuhaltimille. Takkakytkin toimii katkaisemalla poiston, eli sitä ei voi polton ajan pitää päällä. OH:n tuuletusikkunan aukipitäminen ei taas kovin moderni ratkaisu ole ja tuottaa pakkasella vetoa, ei liene myös kovin lämpötaloudellinen ratkaisu pitää luukkua sepposen selällään.

Ideoita miten saada useamman tonnin tiilikasa sisustuselementistä savuttamattomaksi takkapuunmurskaajaksi? Talossa on betonilaatta joten tulokanava on lähestulkoon mahdoton tehdä jälkikäteen. Villi idea ollut jonkunlaisen tuloilmakanavan kyhääminen piipun sisälle, onko sallittu/mahdollinen ratkaisu, en tiedä, helppo ratkaisu moinen ei ainakaan ole, varsinkin kun matkalla on 2 peltiä. Eräs mahdollisuus olisi "osittainen" takkakytkin, eli iv loisi lievän ylipaineen, mutta pitäisi silti poistoa päällä, jolloin iv kenno ei jäädy, toisaalta esilämmitys saattaa joutua töihin, eli sähköllä lämmitetään ilmaa jotta takalla voidaan säästää kaukolämpöä. hmmm…

No vähän samanlainen ongelma on täälläkin havaittavissa. Unohtui sitten laittaa se takankorvausilmaputki lattiavaluun:(

Mulla on ilto x100 kone ja siinä on semmoinen mahdollisuus kuin alipaineenkompensointi. Pitää hommata erillinen alipaineanturi ja vetää piuhat koneelle, en ole satavarma mitä se tekee puhallinnopeuksille kun havaitsee alipainetta(on kokeiluasteella viellä)

Yksi vaihtoehto olisi porata kiviseinään reikä ja laittaa siihen ventiili, ulkopuolelle taloa tulisi reijänpäälle sellainen musta lämmönkeräin ja toive olisi että aurinko lämmittäisi keväällä sitä tulevaa ilmaa jonkinverran.

Meillä lattiavalussa 110mm korvausilmaputki ulkoota ja takka toimii kuin unelma. Ei sekoitu palo ja sisäilmat. Iv konekkin saa olla kokoajan samalla asetuksella. Oliko talossa säästetty iv suunnitteliassa?

Takalle aina korvausilma, eräs takkavalmistaja käyttää/valmistaa takkaan tiiviisti liitettävää korvausilmalaatikkoa, jolloin takka käyttää vain ulkoilmaa palamiseen ja sitä ulkoilmaa ei tiiviistä rakenteesta vuoda sisälle palamisen jälkeenkään. Hyötysuhde on huomattavasti parempi kun takka ei puhalla jo lämmitettyä sisäilmaa pihalle. Eräs savupiippuvalmistaja taasen myy piippua jossa on sisäänvalettu tuloilmakanava takalle.



Jälkikäteen suht mahdoton toteuttaa järkevästi.

Tuo muuten voisi olla aika järkevä keksintö, siis tuo korvausilmakanava piipussa. Saa sitäkin hukkalämpöä aikashyvin talteen.

No itse olisin sen putken kyllä laittanut, mutta suunnittelija onnistui puhumaan ympäri että ei sitä tarvi, kylmä talvella etc. Olisi pitänyt pitää vain oma pää. Sinällään tuloilmaa saa kyllä tuuletusluukun kautta, semmoinen erikoisuus tuli laitettua, mutta ei tuo nyt niin käytännöllinen ole, pakkasilmaa suoraan sisäilmaan ja sitten lämmintä sisäilmaa takan kautta pihalle. Ei huoneessa kylmä tule kun takka hohkaa, mutta vetoa siitä tulee väistämättä. Ja ei taida tuuletusluukun suodatus olla ihan eu7 tasoa, vaikka suodatin siihen onkin jo ostettuna.



Sinällään täydenkiven tiilipiippu on hyvin tilava, joten kanava sitä pitkin sisälle ei vielä täysin mahdoton ajatus ole, mutta kiertely takan kanavissa alkaa mennä jo vähän hankalammaksi. Pitäs varmaan aukasta reikä tuhkapesään, josta ilma sitten tulisi katolta suoraan, piippua pitkin. Tietenkin tässä kanavassa olisi hyvä olla läppäpelti jossain välissä ettei ala väärinpäin ilma kiertämään, samoin “pelti” jotta saa tuloilmakanavan suljettua silloin kun takkaa ei lämmitetä.



Onkos tuollaisessa virityksessä esteitä viranomaispuolen taholta? Ehkä realistisin voisi kuitenkin olla joko erillinen suljettava tuloilmaventtiili tuuletusluukkuun (helppo laittaa) ja/tai valloxiin säädettävä alipainetunnistin tai “jatkuva takkamoodi” jossa poisto olisi myös päällä mutta iv loisi poikkeuksellisesti pienen ylipaineen. Onko tietoa pystyykö moisia tuohon koneeseen toteuttamaan?

Meillä takassa kaasutiivis luukku ja ulkoisen ilmanoton tiivis kytkentä. Takassa myös ilmanoton sulkuvipu ja sitten kun laittaa vielä pellin kiinni niin ei siellä paljoa ainakaan ilma virtaa.

Takkaimuri käynyt mielessä myös vaihtoehtona. Se loisi alipaineen niin että takan luukut eivät sitten valskaa, samoin iv:n luoma alipainevaikutus tulisi kumottua. Huono puoli tietenkin että tarvii “rautaa rajalle” ja toisaalta sisällä alkaa olemaan jo melko suuri alipaine siinä vaiheessa.

JTProlle!



Sulla on Valloxin kone. Itse kokeilin seuraavaa: Tiputin poistopuolen moottorin tehoa uunin lämmittämisen ajaksi 80%. Takkakytkin mulla myös on mutta siinä mielessä tuo takkakytkin huono että poistoilma ei silloin lämmitä tuloilmaa vaan alkaa työntämään ulkoilmaa raakana sisään… ja takkakytkin toiminto kestää sen 12min. Itsellä pari kertaa kokeiltu juttu ja hyvin tuntuu toimivan. Ja Valloxin käyttöpaneelissa vielä se hyvä juttu että se jättää edellisen toiminnon näyttöön näkymään eli ohikulkiessa muistuu mieleen että nostaa poistoilmamoottorin tehot takaisin 100%…

jep pitääpä kokeilla tuota ja etsiä se raja missä menee alipaine vs ylipaine raja.

Halpakorjaus olisi tuoda yläpohjasta 50 mm putkella korvausilmaa uunin takakulmaan, jos sieltä on mahdollisuus viedä sitten putki tuhkapesään. Ratkaisu saattaa olla melko näkymätönkin. Sulkuventtiili tarvitaan yläpäähän. Eristettä putken ympärillä ei tarvita koska kondenssikosteus haihtunee huoneilmaan.

Minulla on ok-talossa vanha kotilämpö, joka on toiminut 25 vuotta moitteettomasti ja edelleen käytössä. Takalle ja kiukaan alle tulee korvausilma 110 viemäriputkella ja takan alla on läppäsulku,sekä kiukaan alla vain tulppa. Kun sytytetään leivinuuni niin poistetaan KL-koneesta poistopuhaltimen sulake (voi laittaa sähkökytkimen). Takan kanssa ei tarvita pois ottaa sulaketta. Huoneeseen tulee ylipaine, joka estää savun hajun tulemisen savupeltien kautta ja vetoa voi säädellä liesikuvun potikasta. Toimii kuin unelma joka kelillä ja puut palaa märemmätkin. Takassa voi vielä tuhkaluukun ritilän kautta lisätä sisäilmaa alkuvaiheessa. Maanalla oleva korvausilmaputki tuo vähän lämmitettyä ulkoilmaa ja paremmin, jos putken takan puoli on ylempänä, ei eristettä putkelle. Mitä pitempi putki sitä lämpimämpi korvausilma. Takka ei rappeudu, kun puuta poltetaan että noki palaa pois ja uunin tehot säilyy. Ikkunat eivät ole korvausilmaa varten ja nekin kärsii siitä.

Itselläni kävi sama virhe, eli takan korvausilmaputki unohtui. kyllä saa*ana harmitti, talon olin muuten tehnyt ihan viimeisen päälle (Kröhöm, mm. vuoden paras tiiveysmittaustulos, joka ylitti roimasti talopakettivalmistajan arviot ) :D

Illan itsesäälissä piehtaroituani aloin miettiin korjausliikettä, takkaa ei pystynyt polttamaan kuin takkakytkimen ollessa päällä, mikä oli ilmastointikoneessa toteutettu valmistajan (onninen) ohjeiden mukaan, eli takkakytkin katkaisi kokonaan poistopuhalluksen.

Tämä taas aiheutti sen että kylmä ilma alkoi virtaamaan joka huoneeseen jossa poistokanava oli, lisäksi alkoivat kevyet kondessi ongelmat. 

Ratkaisin tilanteen pelkästään muuttamalla kytkentää ilmastointikoneessa, eli nyt takkakytkin ei katkaisekkaan poistoa, vaan  poistomoottori jää normaalitilanteen mukaan puhallustehonsäätimen taakse ja tulopuhallin saakin säädetyn jännitteen sijasta kytkimeltä täyden tehon, eli seinässä oleva tavallinen katkaisija päästää joko säätimen takaa, tai suoraan vaiheesta L1 jännitteen TULO puhaltimelle.

Jatkuva ulos virtaus poistopuolella estää kylmän laskeutumisen poistokanaviin, ja takka saa tarvittavan korvausilman- Toimii ainakin itsellä täydellisesti, ei tarvittu lattiaan mitään kanavia ja täysin ilmainen korjausliike :D

Itselläni tosiaan sähkön koulutus ja vähintäänkin sähkön ymmärtämistä suosittelen jos joku koittaa, riskinähän on tosiaan väärässä kytkennässä se että suora säätämätön L1 vaihe pääsisi yhteen säätimen säädettyyn vaiheeseen- eli tosiaan tuo takkakytkin täytyy olla tavallinen vaihtokytkin NO-NC.

Olkaapa hyvät :)

Moi!

Erittäin hyvä korjausliike tuo tulopuolen puhaltimen täysille säätö kytkin... Minunkin mielestä tuo takkakytkin toiminto on aivan turha keksintö juuri sen takia kun silloin raaka ulkoilma tulee asuntoon koska se poistoilma ei lämmitä konetta ja samalla viilentää asuntoa...

Vielä tuohon Vallox koneiden säätöihin. Kannattaa vaihtaa ainakin lämmityksen ajaksi asetuksista tulopuhallin seis 0, ja etulämmitys 3. Mulla normaalisti tulopuhallin seis 3 ja etulämmitys 0. Eli kone katkoo tulopuhallinta kun alkaa jäätymään ja sulattaa poistoilmalla. Kovemmilla pakkasilla -20 asteen tuntumassa etulämmitys 5 lämmityksen ajaksi. Ei kehtaa sähköllä sulatella konetta. (pihi kun oon :) ) Ja nykyisin olen tiputtanut dc puh poiston 60%:iin lämmityksen ajaksi. Näyttää toimivan hyvin, ei karkaa savut sisälle...

Oon seurannut ilmanvaihtokoneen sähkön kulutusta ja meillä se pyörii n. 1kW/vrk keskiarvolla läpi vuoden eli vuoden kulutus 365kW suunnilleen.