Talopaketti omista suunnitelmista

Kertokaa kokemuksianne, miten talotehtaat suhtautuvat elementtitoimituksiin, jotka tehdään asiakkaan omien (arkkitehdin piirtämien) piirustusten mukaan. Onko helppo kilpailuttaa tehtaita valmiilla piirustuksilla ja ovatko tehtaat innokkaita tarjoamaan? Räätälöivätkö mielellään toimitussisältöä?

Suunnitelmissa on vanhaan (1910-1940) rakennuskantaan hyvin sopiva 1,5-kerroksinen puutalo. Sopivaa ei tunnu valmiista paketeista löytyvän ja toisaalta tiedossa olisi osaava ja alueen ominaispiirteet tunteva arkkitehti. Pitäisi vain saada runko pystyyn ja katto päälle. Sisätöitä tekisin mahdollisimman paljon itse.

Vai onko mielestänne parasta teettää runko pitkästä tavarasta timpuriporukalla?

Ei ole kokemuksia, eikä varmaan kovin monella muullakaan; mutta luulen vaan että ennenkuin olet nuo kuvitelmat ja kilpailutukset saanut tyytyväisenä satamaan, niin se runko ja vähän muutakin on jo reippaasti pystyssä! Tuo viimeinen lause oli ytimekäs!

Uskoisin, että talopakettitoimittajien mallikirjat ovat enemmän ideakuvastoja ja että harva toimitettu talo on suoraan poimittu kirjasta. Jokaisella tehtaalla saattaa olla omia rajoittavia tekijöitä esim. valmiiden elementtien koossa mutta sanoisin, että “jokainen” talopakettiyritys tekee sinulle sellaisen talon kun tahdot. Tai ainakin niin he sanovat.

Kysymällä tekijöiltä tämä selviää, kannattaa kyllä kysyä vaihtoehtoinen tarjous myös paikallarakennetusta talosta.

Ideakuvastojahan ne mallikirjat ovat- jotain rakennuttajaa jää viehättämään jokin yksityiskohta ja sitten sen talotoimittajan juttusille omine toiveineen. Talopakettien suosion kasvu perustuu osaltaan siihen, että niiden on pakko osata soveltaa (ylipuhua?) ostajan toiveet toimitukseensa sopiviksi. Kilpailuttaminen on helppoa, mutta tarjousten vertailu ei sitä ole - missään eri toimitusmuodoissa. Teetä luonnokset, tarvitset ne toteutustavastasi riippumatta. 
Laita kyselyt ainakin viidelle talotoimittajalla, saanet 3 käyttökelp.vastausta.Jotain hintaindikaatiota saat niidenkin perusteella - mahdollisesti jatkokelpoisen ehdotuksenkin. Pakettitoimitusten yhteydessä ostaja usein hämääntyy toimituksen laajuuden ja asennusnopeuden suhteen. "Melkein koko talohan on valmis viikossa…" Paketin osuus on kuitenkin vain keskim 1/3 kokonaiskustannuksista. (Valmiiksikalustetut viipalejutut erikseen). Paikallatehtyjen osuus on vähentynyt osaavien rakentajien vähentyessä ja todellaosaavilla on töitä aina 1 vuosi eteenpäin. Perusvaikeus on haluamasi 1910…1940-luvun tyyliin toteutus nykyisillä eristemääräyksillä. Haluamaasi siroutta ei ole helppo toteuttaa: elementeillä, eikä paikallatehden. 
Yritä ensisijaisesti kuitenkin löytää hyvä timpuriporukka, jos se vaikka innostuisi haasteena suunnitelmiisi.

Tässä aivan muutama päivä sitten luin lehdestä että täällä on muutamat talotehtaat jostakin syystä siirtyneet uusille urille! Tekevät talon aivan niinkuin haluat; paikan päällä, lauta laudalta, siis aivan niinkuin mikä timpuriporukka tahansa!

Pakettien kysyntä on ostajien yleisen varovaisuuden ja uusien energiamääräysten mukana laantunut.Erikoiselta tuntuu Suomessa talotehtaiden tehdasosaamisen äkillinen yritys siirtyä työmailla toteutettajiksi.Toisaalta: tämä mallihan toimi aikoinaan- hieman eri tarpeista lähtöisenä Ruotsissakin.Talotehtailla on osaamista ja hankintavolyymiä, jota voi hyödyntää työmaatoteutuksessakin. 
Eli ehdottomasti kannattaa kysyjän pommittaa talotehtaita omilla piirustuksillaan!

Talotehdas on se yhden timpurin porukkakin naulareppuineen. Miksei olisi?

Sopimuskumppanina pakettitoimituksessa tilaajalla on talotehdas, joka vastaa sekä toimittamistaan elementeistä, että niiden asennuksesta. Asennusta varten talotehtailla on auditoidut porukat, jotka osaavat ko talotehtaan toimituksiin liittyvät jipot. Talotehtaan mukaantulo paikallarakentamiseen on mielenkiintoinen piirre.  Tiedetään, että osaava timpuri on parempikin, kuin talotehdas. Sopimusasiat yksityisen timpurin kanssa: oma lukunsa. Mistäs niitä osaajia  tarpeentullen joka lähtöön löydät?

Talohankkeeni ollessa aivan alkuvaiheessa toivoisin, että noiden värikkäiden ja kalliille paperille painettujen ideakuvastojen sijasta talotehtaat esittelisivät nykyistä tarkemmin talonsa rakenteen, erityisesti seinien osalta, ja mitä vaihtoehtoja niissä on tarjolla. Mm matalaenergiatalojen eristeratkaisuthan ovat melko kriittisiä, ja talopaketin ostajillakin on omat toiveensa mm seinän paksuuden suhteen.



Olen aika turhautunut, koska talopakettien nettisivuiltakaan eivät nuo oleellisen tärkeät asiat tahdo selvitä. Ideakuvastoista ei paljoa tietoa irtoa, joten olen joutunut lähettämään sähköpostia ja soittelemaan muutamalle talotehtaalle. Muutamien talotehtaiden puhelimiin ei edes vastata. Ei siinä silloin ne ideakuvastot paljoa auta, vaan eräät “passiiviitalotehtaat” karsiutuvat jo passiivisuutensa perusteella.

Talotehtaitten rakenneratkaisut ovat luonnollisestikin varsin pitkälle vakioituja. Tarjouspyynnössään kukin voi tietenkin kertoa, mitä täsmällisiä tietoja haluaa jo tarjouksesta selviävän. Se tosin voi rajoittaa saatavien tarjousten määrää rakentamisen vilkkaudesta riippuen. Yleisesti ottaen rakenteista ja niiden yksityiskohdista saa parhaiten selkoa vasta vaiheesa, jossa hankintasopimuksesta aletaan neuvotella.

Tehtaitten mallistoista täysin poikkeavia rakennuksia heiltä tuskin kannattaa kysellä, vaikka omat suunnitelmat olisivat rakennepiirustuksia myöten valmita.

Ne ovat mielestäni rakennusliikkeiden ja timpuriporukoiden alaa ja sopimusasiat sitä myötä oma lukunsa, kuten edellä jo mainittiinkin.

Kiitos tähänastisista kommenteista!
Kyselykierroksen perusteella useat talotehtaat vakuuttavat pystyvänsä toteuttamaan elementtejä asiakkaan kuvien perusteella. Meidän projektimme siirtyy nyt siihen vaiheeseen, että arkkitehti laatii luonnokset meidän toiveidemme pohjalta. Niiden luonnoskuvien perusteella päästään sitten toivottavasti kilpailuttamaan tehtaita.
Vaikuttaa siltä, että tehtaat haluavat itse tehdä rakennepiirustukset, mikä sopii minulle. Mitäs olette mieltä, missä vaiheessa mukaan hankkeeseen pitää ottaa vastaava mestari? Sellaista ei ole vielä valittu eikä edes kysytty, mutta muutamia nimiä on suositeltu.

Tarjousten vertailussa ja toimitussisällön tutkimisessa sekä lopullisen sopimuksen teossa vasttaavasta mestarista on paljonkin hyötyä.


Talotehtaan kuuluukin laatia toimitustaan koskevin osin rakennepiirustukset ja antaa niiden mukaan perustusten
suunnittelijan tarvitsemat kuormitusarvot. Harvemmin talotehdas suunnittelee perustuksia.Tai jos antaakin jotkut tyyppikuvat anturaleikkauksista, eivät osaa ottaa kantaa salaojituksista yms.
Rakennushankkeen toteuttajana Sinulla pitää olla pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Yleensä arkkitehti toimii pääsuunnittelijana. Googleta molempien lakisääteiset tehtävät ja mahdollisesti heiltä haluamasi muut palvelut.
Tehtävälistoja löytyy mallina netistä, kaavakkeet sopimukseen pitää lunastaa.
Vertailussa elementtitoimitusten välillä / paikallarakennettu: tarvitset ainakin sen hyvän vastaavan apua.
(Vastaava mestari = vastaava työnjohtaja, kun Googletat nimikkeitä…)