Meillä on arkkitehti piirtänyt kohta luonnokset valmiiksi ja voimme alkaa kysellä (puu)talopaketeista tarjouksia. En oikein tunne alan käytäntöjä joten kyselenkin tässä niistä:
1) Ottaako talotehtaat vastaan suoraan tarjouspyyntöjä vai täytyykö minun käyttää talomyyjää välikätenä? Tuo välikäsi tuntuu vähän turhalta, koska kaikki suunnittelu ja ihmettely on jo tehty. Tuskin myyjä niitä materiaaleja itse kuitenkaan laskee.
2) Millaisia asioita kannattaa kirjata tarjouspyyntöön? Tarjoukset käymme kyllä ammattilaisen kanssa läpi, mutta varmaankin kannattaa rajata tarjouspyyntöä paljonkin?
Tarkoitus olisi ottaa säältä suojaan + vesikatto.
Itse kävin ostamassa talopaketin suoraan talotehtaalta ilman talokauppiaan välikättä.
Pilko tarjouspyyntö niin pieniin osiin, että pystyt sitä käsittelemään.
Esim. Pelkät elementit ilman ulkovuoria. Ulkovuori asennettuna,laudat pohjamaalattu/pintamaalattuna, räystäslaudat asennettuna/ilman asennusta,maalattuna.Vesikate asennettu/ilman asennusta.
Väliseinämateriaalit. Mitä materiaaleja sinulle jää kun asennusporukka poistuu. Tässä sinulle joitakin vinkkejä.
Äskeinen ohje ei kyllä johda siihen, että saat kovinkaan montaa tarjousta. Talomyyjät ovat sen verran kiireisiä, etteivät he monta eri tarjousta laske yhdestä talosta.
Itse pyysin tarjousta kaikilta talotehtailta joita netistä löysin. Taisi olla jotain 20 kpl. Jotain viisitoista tarjousta sain, muilta ei saanut vaikka perään soitteli ja meilasi. Huomioi, että hyvä tarjouskilpailu vie aikaa jopa kaksi kuukautta jos haluat odottaa kaikkia tarjouksia ja niiden täydennyksiä!
Tarjous kannattaa rajata siihen, mitä haluat! Jos et halua esim. ulkoa päin valmista älä pyydä turhia. Jos haluat ulkoverhoilun asennettuna (suosittelen) niin pyydä sitä. Vastuu on sitä suurempi talotehtaalla mitä pidemmälle toimitus on.
Vesikaton asentaminen maksaa 4-6 tuhatta euroa lisää, siis vain asennus, jos vähänkin lyhtyjä ja terassin kattoja. Jos asennat sen itse, älä pyydä asennuksesta tarjousta, mutta pyydä tiilet tai pelti tarvikkeena tarjouksessa, et siinä kuitenkaan voita mitään itse hankkimalla (rahdit ym. vaiva).
Talotehtaat kyllä toimivat pääsääntöisesti siten, että he eivät ohita myyjiään jos niitä on. Ei se homma niillä muuten toimisi. Pienillä joillain tehtailla ei ole myyjiä ja siksi voivat tarjota suoraan johdosta käsin. Säästöä noin 5-7%, mutta loppuhinta lopulta ratkaisee.
Suomessa on monia hyviä talotehtaita joista kannattaa tarkistaa pääosin se, että ne käyttävät suomalaisia rakennustarvikkeita (esim. jotkin viro villa-eristeet eivät toimi samoilla u-arvoilla kuin suomessa vaikka olisi sama nimi tai toimittavat viro ikkunoita ym.). Lisäksi jos näet lisäarvoa siinä, onko suomalaiset talopaketin pystyttäjät, se työllistää suomalaisia ja vähentää virolaisten osuutta.
Pyydä ulkoverhous paksuus esim. 170x28 mm, ohuempaa ei kannata laittaa, hintaero on vain satasia, mutta kestävämpi ja näyttävämpi leveenä.
Talopakettitoimituksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että haluatko myös 1,5 krs talossa toisen kerroksen pitkän sivun alaosan valmina tehtynä? Tämä täytyy tehdä kappaletavarasta työmaalla. Ei maksa paljoa, jos pyydät tarjousta tästä osuudesta myös asennettuna sisäkipsilevyyn saakka. Huomioi myös kattolyhtyjen sivut että on asennettu.
Toisen kerroksen välipohjan kaikkien palkkien asentaminen kannattaa sisällyttää urakkaan, kaikki eivät sitä tarjoa.
Tarjousten vertailu ON VAIKEAA JOS ET SAA SAMANLAISIA TARJOUKSIA! Tämän vuoksi on oltava tarkka mitä pyydät? Tarjoushintojen ero on myös huomattava. Minulla oli jopa yli 40.000 euroa kalliimpia tarjouksia kaksi kappaletta ja 10-30 tuhatta kalliimpia 6 kpl. Edullisimmista päästä olevia tarjouksia ei sitten oikeastaan ollut kuin kolme kappaletta joista valitsin (pääsuunnittelijan suositukseta) toiseksi edullisimman (eroa vain 2.000 e). http://www.kilpitalot.com/index.html
Vähän enemmän kannattaa maksaa esimerkiksi elementtitoimituksista, pre-cut ei ole enään sama asia, siitä voisi puhua taas pitkäänkin…
Kiinnitä tarjouksissa huomiota että saat lupakuvat, energiatodistuksen samaan hintaan. Eivät varsinkaan energiatodistusta ole halukkaita antamaan sillä se on taas toisten hyvää bisnestä ainakin täällä Etelä-Suomessa. Onnea kalasteluun…
Ai niin, Unohtui ihan sanoa, että muista tinkiä jos hinta tuntuu liian kovalta äläkä tyydy heti ensimmäiseen tarjoukseen! Paras on tinkiä joitain lisätoimituksia, kuten väliovia tai asennuksia. Niitä saa helpommin kuin tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja… Monesti myyjät jopa kysyvät minkä tarjouksen sait siltä toiselta tarjoajalta ja sitten joko selittelevät miksi “vain me osaamme rakentaa” tai rupeavat pudottamaan hintaansa…
Suurilta tehtailta on turha odottaa kovinkaan edullisia tarjouksia, joten jos haet rahallesi vastinetta säästät aikaa kun pyydät sieltä vain yhdeltä tarjouksen ja keskityt keskisuuriin ja pieniin toimittajiin. Isoilla on sanankin mukaan isot kulut…
Tarjouspyynnössä on se hyvä puoli, että heti alussa erottuu jyvät akanoista, mutta vain jos sisältö on samanlainen.
Miste kirjoitti
"Äskeinen ohje ei kyllä johda siihen, että saat kovinkaan montaa tarjousta. Talomyyjät ovat sen verran kiireisiä, etteivät he monta eri tarjousta laske yhdestä talosta".
Pilko tarjouspyyntö niin pieniin osiin, että pystyt sitä käsittelemään.
Miste kirjoitti hienosti tämän tarjousten pilkkomisen auki. Näistä kohdista pitää olla selkeät yksikköhinnat eri vaihtoehdoista. Monesti pystytysporukka tekee talon ulkopuolelta täysin valmiiksi jos olet ostanut materiaalit talotehtaalta.
Ulkovuorauksessa, mikäli tulee puusta, kannattaa miettiä onko laudat pinta- vain pohjamaalattuna. Huomattava hintaero. Ikkunoiden smyygit ja vesipellit
Elementteihin tulevat kojerasiat ja sähköputkitukset. Kannattaa asennuttaa 10 liikaa kuin yksi liian vähän. Montako rasiaa kuuluu tarjoukseen ja yksikköhinta ylimääräisille. Itselläni hintaan kuului 70 rasiaa putkituksineen.
Maksupostit ja niiden aikataulutus. Toisilla talotehtailla joudut maksamaan huomattavia ennakkoja ennen ensimäistäkään elementtitoimitusta.
Kuten kirjautuskuvastani näet niin minulla on 1½ kerroksinen talo.
Niinkuin Miste kirjoitti, kolmioiden kattolyhtyjen ja pitkien sivujen osuus kannattaa miettiä tosi tarkasti. Minulla oli huomattava hintaero tässä kohdassa
Kerro hieman lisää projektistasi, niin saat varmasti lisää vinkkejä palstalaisilta.
Mikäli sinulle tulee 1½ kerroksinen talo niin tämän osalta tarinaa ja vaihtoehtoja riittää.
Konsultille projektikuvaus: Suunnitelmissa on puurunkoinen puuverhoiltu 1½ kerroksinen talo. Noin 150 huoneistoneliötä, paljon korkeita, lattiasta asti ikkunoita, jaettu pulpettikatto. Korkea olohuone jossa takkaleivinuuni. Pohjaltaan Herrala-talojen Aulis on aika lähellä, mutta saunatilat käännetty toiselle puolelle taloa ja katto on erilainen. Talo tulee Pohjois-Kirkkonummelle.
Itselläni yksi kynnyskysymys oli yläkerran sivujen seinäkorkeus 130 cm. Jollakin talotehtaalla ei ollut ohjelmassa ristikoita tälle korkeudelle. Joku talotehdas tarjosi kahdella tukilinjalla yläkertaa. Joku ainoastaan putkiullakkoa ristikkoväli k120. Lattia olisi pitänyt rakentaa erikseen tukilaudoituksen avulla. Lopullinen ratkaisu oli ristikot k90 joiden väliin kantavat palkit k45. Lattia voitiin tehdä suoraan tähän pintaan.
Hyviä ohjeita konsultilta… Jatkan vielä siitä, että ei muuten ole mikään itsestään selvyys, että talotehtaan toimitusta pitää maksaa jopa 60-70% ennen kuin se on tontilla. Mikäli toimitukset menee pitkälle, ei kannata parin kolmen tonnin käsirahaa suurempaa summaa maksaa alkuun, se riittää.
Yleensä talopakettiyritykset haluavat 2 ja 3. erän ennen toimitusta, MUTTA vaihtoehtoisesti voit myös tarjota sinä pankkisi antamaa vakuutta siitä, että raha talopaketin maksamiseen on olemassa ja sitä tulee kun tuote on tontilla. Näin toimien et toimi rakentajan pankkina, ja tuote on sinulla ennen maksua.
No, tämä oli tällainen, mutta mahdollinen vaihtoehto.
"Itselläni yksi kynnyskysymys oli yläkerran sivujen seinäkorkeus 130 cm. Jollakin talotehtaalla ei ollut ohjelmassa ristikoita tälle korkeudelle."
Mikäs kynnyskysymys se on? Silloin on osattava itse!
Mikäs ongelma tuo "yläkerran sivujen seinäkorkeus 130 cm".
Se on silloin vain ongelma, kun kaava rajoittaa. Yläkertakin saadaan täysin "avaraksi" riippuen tietenkin reunaehdoista eli alakerran ratkaisuista, jolloin kokonaisuudella sokkelin pohjasta katon kurkihirteen on oltava "selvät sävelet".
Talon rakentamisen on itsekin syytä hallita siten, että saa sen minkä haluaa eli tarvitaan vain tervettä järkeä. Ei ole syytä heittäytyä vain tumput suorina odottamaan mitä talopaketti tarjoaa.
"On se vaan tyhmää maksaa yhtään mitään" siitä mitä ei halua, mutta toimitetaan kuitenkin.
Ristikot tilataan ristikkovalmistajilta...tarvii olla riskikoista kuvat ennen kuin tilaa.
Jämerältä tulee muuten sitten Pientaloteollisuuden ja kuluttajaviranomaiset vesikattovalmis toimitukset eriteltynä joka ruuvin tarkkuudella ( edustalle ).
Kannattanee kysellä sieltä edustajalta niitä hintoja ja turha yrittää ohittaa "virallista" jälleenmyyjäorganisaatiota..se ei palvele kenenkään etua.
Aolin,
Muista että Jämerätalon U-arvo 0,12 voi ollajopa 0,11 jos laita siihen puuvuorauksen ! Useimmilla kaava-alueilla puuvuorattu kivitalo on paras ja huokein vaihtoehto, jos sen suunnittelee oikein.
Onpas Jämerä taas mainostamassa! Niihän sitä on todettu, että pask…pitää kaikin tavoin mainostaa, jos ei rahat riitä ja kun kauppa ei käy, niin ilmaispalstoilla.
Missäs ne valvojat luuraavat?!
Hahah..sulla on oma mainos joka threadissä melkein ( 3002 viestiä ) ..tai ainkain melko MONTA ! Minä liityin juuri tunti sitten tänne.
Suomessa on 200 talotoimittajaa, mutta vain yksi höyrykarkaistu kevytbetoni...harmittaako ?
Voin kyllä lopettaa informoinninkin jos enemmistö haluaa ?! Harmitti van niin vietävästi kun luin halveksivia kommentteja talomme kivestä..enkä edes ihan muutamaa.
Miksi pitää haukkua muiden tuotteita..eikä kaikki muovipullorakennuksetkin ole ihan ok ? Ilmanvaihtohan nimittäin pitää olla melkein joka tönössä nykyään.
Montan ohje kertarakentajalle.
"Silloin on osattava itse!"
Mikähän oppilaitos kouluttaa kertarakentaja arkkitehtejä? Monta taruolentona vermaankin kertoo vastauksen tähänkin mieltä askarruttavaan kusymykseen.
Mikä on kertarakentaja arkkitehti....eikö "konsultti" voisi itse selittaa selkokielelle omia arvailujaan ?
Mielestäni on hyvä, että edes yksi toimija toimii Pientaloteollisuuden yläkäsitteistöllä ja kuluttajaviranomaiseten vaatimalla tavalla.
"Talon rakentamisen on itsekin syytä hallita siten, että saa sen minkä haluaa eli tarvitaan vain tervettä järkeä. Ei ole syytä heittäytyä vain tumput suorina odottamaan mitä talopaketti tarjoaa."
Kertarakentaja arkkitehti on henkilö joka Montan mielestä hallitsee talon rakentamisen jokaisen osa-alueen suunittelusta lopputarkastukseen. Kysymyksenihän koski, missä oppilaitoksessa näitä taruolentoja koulutetaan? Normaali rakentajahan käyttää asiantuntijoita projektissaan, sillä kukaan ei voi hallita kaikkia talonrakentamisessa tarvittavia tietoja/taitoja, paitsi ehkä Monta.
"Suomessa on 200 talotoimittajaa"
Enpä saa enkä huoli %:ttajakaan em. taholta enkä muultakaan rakmateriaaleja tekeviltä tahoilta, jolloin on täysin vapaa sanomaan mielipiteensä.
"Kertarakentaja arkkitehti on henkilö joka Montan mielestä hallitsee talon rakentamisen jokaisen osa-alueen suunittelusta lopputarkastukseen. Kysymyksenihän koski, missä oppilaitoksessa näitä taruolentoja koulutetaan?"
Happamia ovat nuo pihlajan marjat, sanoi kettu.
"Normaali rakentajahan käyttää asiantuntijoita projektissaan"
Niinhän se on, että välttää sen mustan haisevan mönjänkin sillä kulkutiellään.
" kukaan ei voi hallita kaikkia talonrakentamisessa tarvittavia tietoja/taitoja"
Noinhan se taitaa olla, mutta jonkun ei tarvitse projekteihinsa välttämättä hankkia noita tietäviä, ei edes bulvaaniksi.
Saahan kaikki sanoa oman mielipiteensä vaikka saisivat palkkaakin. Tämä on vapaa maa.
Hyvä, että Montalle ja Konsultille on kehittynyt täällä herkkä symbioottinen suhde. Panee pisaran silmäkulmaan..on tää niin herkkää.
Talon rakentaminenhan ei ole mitään rakettitiedettä. Niinpä jopa Montakin on voinut mm. toimia vastaavana mestarina.
Joissakin kunnissahan vastaavaksi hyväksytään kokenut timpuri.Pahin vaihtoehto on ottaa vastaavaksi kaikkitietävä,toisia kuuntelematon suunnittelija.Suunnittelijat yleensä tietävät teorian,käytäntö onkin sitten toinen juttu.