Tarkistuspala vedeneristyksestä

Ohje kolmion muotoisen näytepalan leikkaamisesta vedeneristeestä on jälleen osoitus YLI-viranomaisten hölmöydestä. Tuota polmiopalaa tulisi mitata mikrometriruuvilla tai tsiikata sen paksuutta -luupilla.  Onpa todella ihan pöhköä ohjetta ja puuhaa !   Ensinnäkin, jos joku on edes joskus ollut telaamassa vedeneristettä lattiaan, niin tietää takuuvarmasti ettei vedeneristeen kerrospaksuus ole lähestulkoonkaan sama joka paikassa.  Siinä mihin tela osuu ekaksi tulee paksumpi kerros ja jo hiemankin kuivemmalla telalla pyörittely pinnoilla tuottaa paljon ohuemman kerroksen.  Näytepala voi olla ohuempi tai paksumpi joten sen paksuuden perusteella ei voi päätellä mitään varmasti lattian koko alueen vedeneristyksen paksuudesta.  Joten: ihan turhaa puuhaa, ja ikävää jälkien paikkailua.  Saahan tuolla toki jonkinlaisen YLEISkäsityksen vedeneristeen paksuudesta, mutta täyttä höpö-höpöä silti koko touhu.  Noita näytepalojahan pitäisi ottaa kymmenkunta jo muutaman neliömetrin kokoisesta kylppärin lattiasta varmistuakseen että vedeneristeen kalvonpaksuus on kaikissa paikoissa riittävä.  Kun valmistajan vedeneristysohje kertoo, että tietty kg-määrä massaa tietylle m2 pinta-alalle antaa tietyn mm-kalvopaksuuden, niin kyllä se tieto riittää ilman tuon idioottimaisen ja turhan kolmionäytepalan leikkaustakin.  Telaat sitten varmuuden vuoksi 1-2 kertaa vielä ylimääräisenkin kerroksen vedeneristettä, niin jopa on jokaisessa paikassa takuuvarmasti jo tarpeeksi paksu kalvo.  Säästät mattoleikkurin teriä ja saat mielenrauhaa, eikä vesi turmele rakenteita.  Eikä myöskään tarvitse - toisen täysin idioottimaisen ohjeen mukaan - alkaa kumilastalla vielä lattiaakin pyyhkimään kuivaksi jokaisen aamusuihkuttelun jälkeenkään (- edellyttäen siis että kaato on JOKA paikassa lattiakaivoonpäin, eikä siis vain pääosin).  Viitsiikö joku tosiaan suihkuttelun jälkeen alkaa puhtaana ja suihkunraikkaana vielä kylppärin lattiaakin siivoilemaan.  Siinähän voi tulla uusi hiki pintaan jolloin koko suihkuttelu on menettänyt kokonaan merkityksensä.  Millä noiden viranomaisten päähän saisi taottua edes vähän sitä ns. maalaisjärkeä.

Ne ohjeethan on tarkoitettu YLI-hyville ja YLI-järkeville kissalan henkilöille kissatarhoissa käytettäväksi.
Ei normaali vaivaudu edes lukemaan niitä, sillä normaali epäselvissä asioissa kyselee täältä neuvoa.

Miksi pitää purnata ohjeista ja määräyksistä? Ne on tarkoitettu parantamaan rakentamista, ei missään nimessä haittaamaan.
 

Määräys on määräys. Koepalat seinästä ja lattiasta on otettava. Mä mittaan ne mikrometrillä. Mitä tulee siihen, että telataan varmuuden vuoksi paksumpi kerros niin siitä on vain haittaa. Lisää voi lukea vedeneristysohjeista. (Vanha viisaus: Luottamus hyvä, kontrolli paras.)

Tottahan se on, että määräyksiä on vähintään noudatettava olivatpa ne jonkun mielestä kuinka höhliä tahansa, mutta ohjeita ei tarvitse noudattaa, kunhan tekee paremmin. Määräykset ovat pääsääntöisesti se alin suoritustaso eli aravaa, mutta kannattaa aina tehdä parempaa. Ohjeet ovat ensikertalaisia ja muita amatöörejä varten. Osaaja osaa tehdä riittävän hyvää ilman ohjeitakin. 

Mistähän niitä osaajia löytää? Tänäkin päivänä valmistuu hometaloja…

Kuin neuloja heinäsuovasta!

Tuossahan tuo on taitaja heti ensimmäisenä sivulla: “miukumauku”! Lupasi muistellakseni jossain työlleen; ja jopa toisten tekemille tuotteille 50 v takuun ?
Se on kovaa tekstiä; liekkö sitten tuommonen takuu sellainen aspekti, että voi maksua ottaessa “pistää senverran lisää, että itseäkin alkaa hävettää; ja sitten se vielä tuplaten”?