Tarviiko arkkitehdille maksaa työstä jota ei toteuteta huonojen ideoiden takia?

Suullisesti sovitusta toimeksiannosta sisätilojen suunnittelusta ei jäänyt mitään käteen.
Yhtään ideaa ei hyväksytty. Tästä kuitenkin tipahti postilaatikosta järkyttävä lasku suunnittelutunneista. En saanut haluamaani joten pitääkö tälläisesta silloin edes maksaa vai miten tämän kanssa kannattaisi toimia?

Eikai nyt kukaan lämpimikseen sinulle niitä koevedoksia suunnittele… Suullinen sopimus tosin antaa vedätysvaraa molempiin suuntiin, mutta tällöin tulee varautua käräjöintiin, ja jos esimerkiksi olet sähköpostia arkkitehdille aiheesta lähetellyt olet käräjillä varsin heikoilla jäillä.

Suullinen sopimuskin on pätevä ja sen mukaan tehdystä työstä pitää tekijälle maksaa kohtuullinen korvaus. Näissä tilajärjestely- / sisustusasioissa eivät tilaajan ja suunnittelijan näkemykset valitettavasti aina osu yksiin. Kokenut suunnittelija osaa sovittaa asiakkaan toiveet kohteen reunaehtojen mukaan ja jättää omat visionsa pois. Peruskorjauskohteissa ei tilaaja aina ymmärrä teknis-taloudellisia syitä.
Saunaosasto, poreamme ja takka ullakolle ei ole aina kovin helppoa.
Sopimuksessa pitäisi olla määritelty perushinta X: muutama vaihtoehtoskitsi jatkosuunnitelun pohjaksi
ja jatkosuunnittelusta hinta - em skitsien pohjalta jatkosuunnittelun tekemisestä hintaan Y. Ainakin
tuntihinta on sovittava myös etukäteen. Suositan kirjallisia sopimuksia pieniinkin suunnittelu/ remppa -
asioihin, niihin löytyy / saa pohjia melkein mistä vaan. Niihin liittyvät yleiset sopimusehdot sopivat molempien osapuolten etujen turvaamiseen. Suositan Sinulle sopimista: maksaa tekijälle Hänen
työmaalla paikallaoloajastaan, kopioista, matkoista ja muutamasta suunnittetunnista perusteena
n. < 30,-€/h. Monesti suunnittelijat eivät veloita alkuvaiheen hommista mitään. Korkeintaan käynti ja keskustelut tilaajan kanssa. Ehdotukset omalla riskillä.  Ellei yhteistä näkemystä tilaajan kanssa
synny, ei suunnittelija saa diiliä.

Itse teen aina kirjallisen sopparin. Nyt alkaa olla asiakas tyytyväinen kun ainakin 15 kertaa piirretty talon pohjat uusiksi.
Soppari kattaa kaikki nämä kierrokset. Julkkarit miellytti heti asiakasta.
Luonnostelu n. 2000 euroa ja luvat saman verran ( ± 1000 euroa riippuen vaikeusta / koosta ).
Kokemusta pientaloista pelkästään noin 10 vuotta.
Itse asiassa mitään en ole veloittanut jos ideat ei miellytä…tosin aina ovat miellyttäneet, joten vaikea sanoa.

Saako teknikolta rahat takaisin kuvista, jotka eivät kelpaa kuntaan?

Meillä kun meni suunnittelijan valinta aivan metsään. Tämä lahtelainen herra kehui itseään ja tekemisiään sekä nettisivuilla että kasvokkain. Nettisivujen mukaan suunnittelee ihan kaikenlaisia kohteita. Oli aluksi mukavan oloinen, mutta myöhemmin käytös muuttui tosi epämiellyttäväksi. Taisi olla jonkin asteista alkoholiongelmaa. Kuvat oli pakko ottaa, kun aika olisi muuten loppunut kesken. Kunnan rakennustarkastajan mukaan kuvat olivat harrastelijamaiset ja täynnä virheitä, eikä kaverilla ollut tarvittavaa pätevyyttä meidän uudiskohteen suunnitteluun. Suunnittelija kommentoi tähän, että kun toisen asiakkaan pohjiin tekee muutoksia, niin ainahan niitä pukkeja tuppaa jäämään…Pätevyysongelman hän yritti korjata pyytämällä RI-kaverinsa nimen papereihin. Suunnittelija poistettiin samoihin aikoihin ennakkoperintärekisteristä (verot maksamatta?), joten tuskinpa saamme latiakaan tältä herralta takaisin. 

Miten kaverin saa pois markkinoilta?

Epäkelvot suunnittelijat poistuvat markkinoilta parhaiten, kun tilaajat oppivat tarkistamaan muutamat perusasiat ajattelemastaan suunnittelijasta etukäteen. Y-tunnus on alalla jatkuvasti toimivalle yrittäjälle plussaa, mutta ei välttämätön. Hyviä suunnittelijoita löytyy free-lancereistakin, mutta laskutuksien ja verojuttujen kanssa on oltava tarkkana. Referenssiluettelo ja soitto parille kolmelle aikaisemmalle asiakkaalle: miten suunnittelija on tilaajan mielestä hoitanut hommansa - antaa taustaa asialle. Kirjallinen suunnittelusopimus on tietenkin laadittava. Mikäli olet sopinut rak.lupakuvien laatimisesta, eikä rak.tark. hyväksy suunnittelijasi piirustuksia, et ole velvollinen niistä maksamaan ja sopimuksen purkuperuste on selvä.Tunnollinen suunnittelija ei myöskään laskuta ennenkuin sovittu homma on hoidettu loppuun. Suunnittelijalle pitänee kuitenkin maksaa esim. luonnosvaiheen töistä  ja kuluista (matkat, kopiot) korvausta. Oma sopimuksesi ja sen tekstissä oleva maininta: "ellei erikseen ole toisin sovittu, noudatetaan konsulttitoiminnan yleisiä sopimusehtoja" rajaa  maksuvelvollisuuttasi ja mahdollistaa Sinulle ehkä korvauksiakin. "Kuitenkin korkeintaa sovitun palkkion verran…"

Mun mielestä laadusta ei saa tinkiä…viimeistä 400 m2 huvilaa olen suunnitellut samalla palkkiolla ( 2800 euroa ) jo kohta 2 vuotta…priimaa pukkaa vaikka välillä ei saatu lupaa koska talo oli liian korkea ( siis kunnalta oli lupa mutta naapuri valitti )…tehtiin uudet kuvat ja nyt alkaa olla kohillaan.