Tarviiko kaksoisviemäröintiä jos panospuhdistamo

Eli rakennetaan haja-asutus alueelle ja puhdistamoksi tulee Wehoputs 5, joka johdetaan kivipesään.  Meidän LVI-suunnittelija piirsi yksinkertaisen viemäröinnin (eli jäte ja harmaat samassa linjassa) , joka sitten hyväksyttiin kunnassa ja siitä leimat suunnitelmissa.

Nyt meille tuli lausunto Terveystarkastajalta joka laittoi yhdeksi ehdoistai että vaaditaan kaksoisviemäröinti joka vedetään yhteen rakennuksen ulkopuolella (eli kaikki piirustukset uusiksi...)  meidän alueelle tulossa joskus kunnallisviemäröinti johon on myös liityttävä sitten joskus (käsittääkseni, vaatii vain yhtä viemärilinjaa), siihen asti mennään panospuhdistamolla.  Nyt kysymys kuuluu, kun ympäristölautakunnan ohjeitten mukaisesti, haja-asutusalueilla "SUOSITELLAAN" uudiskohteisiin kaksoisviemäröintiä talon ulkopuolisella liitoskohdalla,  Syystä että jos ongelmia ilmenee puhdistuksesa niin on helpompi muuttaa puhdistus menetelmää.

Noh, kysymys kuuluu, että miksi tarvitsisin kaksoisviemäröinnin jos ja kun mennään wehoputs5sella ja se siinä harmaat ja jätevedet johdetaan samaan. ja sitten tulevaisuudessa kunnallisverkkokin vain vaatii yhden ja saman linja talosta ulos.

Eli ensi viikolla valussa pitäisi jo putket vetää..  nyt mietin että pitäisikö terveystarkastajan kättä vääntää (ystävällisesti) vai niellä ja hakea LVI-ukko mökiltä piirtämään uusia linjoja..  Kumman sana painaa, kunnan vesilautakunnan vaikko terveystarkastajan..  Helppiä please!

 

Kyllä se terveystarkastajan lausunto on tällä hetkellä herran/rouvan/neidin sana, joka on voimassa, jos et muuttumaan saa. Se ei ole perustelu, että joutuu hakemaan "LVI-ukko mökiltä piirtämään".

Siis panospuhdistamoon johdetaan kaikki jätevedet. Miksi pitäisi tehdä kaksi linjaa? Tuskinpa koskaan rakennat enää imeytyskenttää, joka paljon riskialttiimpi vaihtoehto. (kasvaa joskus mahdollisesti umpeen, massa silloin ekokemin tavaraa ja vaihdettava ym...ja vessavesille oma umpisäiliö) Vaadi paperille päivämäärä, milloin kunnan viemäri tulee. Mikäli sellaista ei voi antaa, pitäydy suunnittelijasi suunnitelmissa ja murehdi kunnan viemäriliitosta sitten kun se joskus tulee. Putket on helppo putsarilta ohjata sitten kunnan viemärin suuntaan ja yksi linja sinnekin silloin menee. Välillä tarkoitus on eri instansseilla vain hankaloittaa rakentajien elämää :(  Ja sinullahan on leimatut kuvat. Mitä terveystarkastaja tässä välissä sohlaa, tehköön omia akuutimpia töitään ja jossitelkoon muualla. Wehoputs 5 on markkinoiden johtava panospuhdistamo jonne johdetaan aina kaikki talouden jätevedet.

Meille tuli kunnalta palaute, että pitäisi tehdä kaksoisputkitus, vaikka tulossa panospuhdistamo. Syy on se, että jos panospuhdistamo joskus hajoaa, niin wc-vedet saataisiin nopeasti ohjattua umpisäiliöön eikä niitä ajautuisi luontoon. Ihan ymmärrettävä perustelu mielestäni, mutta ei oikein herätä luottamusta panospuhdistamoihin, jos "viralliset" tahotkin epäilevät noin niiden toimintaa. Meidän kohdalla jää kaksoisputkitus rakentamatta, koska tuulettuva alapohja mahdollistaa putkitusten muuttamisen jälkikäteenkin.

Dodii, nyt tuli vastine.. Eli meillä joustettiin ko , tulevan kunnan viemäröintiliittymän (2014..) sekä hyvän panospuhdistamon vuoksi, että terveystarkastaja muutti aavistuksen lausuntoaan " vaadittu kaksoisviemäröintiä ---> SUOSITTELEE kaksoisviemäröintiä..) eli yhdellä linjalla mennään sitten, kun ei tossa olisi oikein ollut mitään järkeä maksaa 5200 juuroa wehoputsista ja sitten silti miettiä että voi jospa kun ehkä joutuu laittamaan toisen kiinteän säiliön ja imeyttämön jos ja kun Panospuhdistamo ei toimisikaan. Eiköhän panospuhdistamo kuitenkin oikein huollettuna ja seurattuna ole yksi parhaimmista järjestelmistä haja-asutusalueen jäte & harmaitten vesien suodatukseen.

Eli Maalaisjärki voitti tällä kertaa. Kannattaa kysyä kauniisti hattu kourassa kunnalta niin pääsee pitkälle.hymy Nyt valamaan anturoita!!

Kyseisessä puhdistamossa on toimintahäiriön varalle ylivuotoputki joka voidaan tarvittaessa liittää erilliseen umpisäiliöön jo asennusvaiheessa. Tällöin vältetään mahdollisuus puhdistamattomien vesien pääsystä suoraan luontoon, säiliön ei tarvitse olla iso, muutaman päivän tarve riittää (1000-3000 l).

Toimii tällä hetkellä vain siis kwh:n putsareissa joissa on erillinen ylivuotoputki.

Olen useassa kohteessa keskusteluissa kuntien kanssa saanut kyseisen ratkaisun läpi, joissakin kunnissa myös pohjavesialueella (puhdistettu vesi ei ole riski pohjavedelle, koska suotautuessaan pohjaveteen asti viimeisetkin bakteerit ja mahdolliset virukset kuolevat), pätee siis myös tuohon kaksoisviemäröintiin.

Suosittelen aina koulutetun haja-asutuksen jätevesien käsittelyyn erikoistuneen suunnittelijan käyttöä, loppujen lopuksi siinä säästää sekä hermoja että rahaa:)


Antti