Täystiilitalon ulkoseinien eristäminen

Talon rakentamista suunnitellaan kovaa vauhtia ja tällä hetkellä päällimmäisenä vaihtoehtona on täystiilitalo. Vaikka tiilellä on tiettyjä etuja puurunkoon verrattuna niin rakenteisiin rakennusaikana tulevan kosteuden merkitystä ei tässäkään rakenteessa voi varmasti vähätellä. Tässä tuleekin paikka jota rupesin pohtimaan: puurunkoinen talo eristetään sisältäpäin eli tuulensuoja on paikoillaan estämässä esim. vaakasateen kulkeutumista eristeisiin, mutta tiilitalossa eriste tulee rungon ulkopuolelle ja on sateelle alttiina kunnes mahdollisesti tuulensuoja ja/tai tiilijulkisivu on asennettu. Vai onko niin, että tämä otetaan huomioon suojaamalla rakennus pressuilla tämän vaiheen ajaksi? Ehkä tyhmä kysymys, mutta kun ei ole tullut koskaan nähtyä täystiilitalon rakentamista paikanpäällä. Toinen kysymys liittyy täystiilitalon eristeiden ja tuulensuojan kiinnittämiseen. Esim. Wienerbergerin sivuilla muistaakseni mainitaan, että tiilisiteitä tulee 4 kpl neliölle. Verrattuna puurunkoiseen tämä tuntuu aika vähältä, koska puurunkoisessahan esim. tuulensuoja kiinnitetään verrattain tiheällä ruuvi/naulajaolla. Kuinka paljon kiinnikemäärän riittävyttää on tutkittu pitkällä aikavälillä? Hyvänkin U-arvon omaava tiiliseinä huononisi tässä mielessä aikojen kuluessa merkittävästi jos eristeet ja tuulensuojat pääsevät liikkumaan esim. muovisen kiinnitysprikan pettämisen vuoksi. Vaikka prikkaan ei sinänsä kohdistu suuria voimia niin aika ja lämpötila voi tehdä tehtävänsä ja kuitenkin prikkaan kohdistuu jonkinlaista painetta eristeen puolelta.

Oikea valinta. Tiilirunko kastuu varmasti rakentamisen aikana, mutta kun katto on päällä ikkunat ja eristeet laitettu annat talon kuivua pikkuhiljaa pienellä lämmöllä ei mitään hätäsen hommaa. Kuten täällä on aikaisemmen korostettu rakennusaikaista huolellisuutta, niin siihen kannattaa panostaa. Itse joudun korjailemaan toisten tekemiä sössejä mutta siitä saa syyttää vain kokemattomuutta kaupanteko aikana.

Tiilisiteet on nimensä mukaisia tiilisiteitä eli niillä “sidotaan” ulko- ja sisäkuori toisiinsa. Vesikaton asentamisen jälkeen kiinnitetään sitten vasta villat (tarkoitukseen soveltuvat; eriste+tuulensuoja) erillisin tarkoitustaan vastaavilla kiinikkeillä (villantoimittajilla omat ohjeensa näihin asioihin). Samanaikaisesti muurataan ulkokuori. Eristeiden kastumista vastaan/varalle on helppo asentaa/ripustaa tällöin räystäslle pressut.

Tosiaan, esim. Parocin sivuilta löytyi seuraava ohjeistus:

http://www.paroc.com/SPPS/Finland/BI_attachments/BIFI%20tyo-ohjeet/kivirakenteiset_seinat.pdf


Kiinnikkeiden suositeltava määrä tosin siinäkin 4 kpl neliölle, mutta nurkissa ja aukkojen reunoissa sitten tiheämmin. Ei kai sitä tietysti kukaan estä enempää laittamasta muuallekin jos sillä mielenrauhan saavuttaa :-) , mutta ilmeisesti tuo on tutkitusti riittävä määrä. Samassa ohjeessa mainitaan myös kosteuden vaikutuksesta. Hyvä pointti ohjeessa oli tuo rungon laastipurskeiden vaikutus eristeen istuvuuteen. Jos rungon tekee ohutsaumamuurauksella niin tästäkin selviää ehkä jonkin verran vähemmällä vaivalla.

Moi, meillä valmistui täystiilitalo huhtikuussa 2007. Meillä tiilisiteet oli 4 mm RST -lankaa, jotka muurari laittoi runkotiilien väliin tuolla 4 kpl/m2 periaatteella ja ikkunapieliin tuli haponkestäviä 145 mm nauloja tiuhempaan. Meillä noita samoja ramloja käytettiin myös sitomaan eristeet runkoa vasten muoviprikalla + varsinaisella RST kiristyslevyllä, joka menee kyllä varsiin tiukkaan, enkä usko että antaa myöhemminkään periksi. Prikka laitettiin alle, jottei tuo kiristyslevy pureudu tuulensuojakalvon läpi. Mielestäni kyllä eristystyö on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen julkisivumuuraustyön aloitusta - varsinkin jos sen haluaa tehdä itse. Seinäthän muurataan koko pituudelta kerralla ja ei siinä voi enää eristeitä laitella siinä vaiheessa kun muuraustyöt on käynnissä. Minä tein jätin aina eristystyön kesken siten, että eristys oli tuulensuojalevytetty ja teipattu aina riittävän ylös jolloin räystäs antoi suojaa. Jos viitsii vielä liimata sen julkisivutiilen alle tulevan kermin tuulensuojalevyä vasten noin 15 cm korkeaksi, niin eristyksellä on jo varsin hyvä väliaikainen suojaus.