Terassin kattaminen

Ajatuksena olisi kattaa osa terassista ensi kesänä. Itseäni alkanut mietityttämään minkälainen rakennelma olisi riittävän kestävä. Kohde sijaitsee Varsinais-Suomessa.

Alapuolella on muutama kuva. 
Ajatuksena on siis kattaa tämä pidemmälle menevä osa, suunnilleen markiisin kohdalle. Toisessa kuvassa on mittoja, mihin olen ruuvannut kierrepaalut terassikannen alle. Lisäksi talon sivussa olevat kiinteät katteet ovat 1,6m ja 1,2m. Kannen ja katoksen korkeus on tällä hetkellä 2,65m. Toiveena olisi, ettei tarvitsisi ikkunoiden eteen pystytellä lisää tolppia. 

Toivoisin asiallisia vihjeitä, että saataisiin asiallinen kate takapihalle. 

Meinaatko kattamisella pysyvää kattoa vai jonkinlaista markiisi/purjekangas/tms ratkaisua jonka voi tarvittaessa ottaa pois paikalta?

Käyppäs keraplast.fi sivuilla, sieltä saat varmaan osviittaa.
Sieltä olen tilaamassa terassille luikuovia.

Ikkunoiden suoranaisesti eteen ei tarvitse panna tolppaa, mutta otapa huomioon ne vaadittavat kuormien kestävyydet (ovat kaameat ja tarpeen), jotka on täytettävä ja käsitykseni mukaan tarvitset rakennusluvan, jos kunnassasi noudatetaan lakeja ja asetuksia En maalaa piruja katolle, mutta tosi on!
Enpä lähtisi tekemään täältä saatujen ohjeiden mukaan. Kyseistä katemateriaalia kauppaavien ohjeet kuuluvat samaan sarjaan kuin täältäkin saadut ohjeet. Hattuun jäitä, jotka toivottavasti auttavat kylmän viileään harkintaan. 

Kovin on hankala paikka. Katolla pitäisi kumminkin olla jonkin verran kaltevuutta ja silloin sen etureuna tulisi melko alas. Terassille jäisi niukasti korkeutta, jolloin se saattaisi tuntua ahdistavalta. Lisäksi terassin kattoa ja talon kattoa ei taida saada samaan kaltevuuteen. Eli talvella katolta valuva lumi jäisi siihen notkelmaan. Toisaalta lumiesteellähän tuo saadaan hallintaan. Lisäksi rakenteelle tulisi jonkin verran paksuutta. Vasat 200 mm ja ruoteet 50 mm ja kate 40 mm eli aika alas tulisi. Tietysti sitä voisi kokeilla. Purkaa pois jos ei tullut hyvä.

Joo! Jos vastuunsa tuntee ja on lainkuuliaisuutta, tarvitaan 2 rakennuslupaa ellei olla takapajulassa.

Rakenteet pitää mitoittaa, se on puhdasta matematiikkaa kun lähtöarvot ovat tiedossa.

Niinpä niin! On syytä osata myös sitä rakennusfysiikkaa, mekaniikkaa ja sitten sitä puhdasta matematiikkaa, jolla ei pitkälle näissä piireissä pääse.

Nämä vaatinee rakennusvalvonta, jos siellä kysyjän paikkakunnalla noudatetaan lakia. Toisaalta salaa saa ti-mies tehdä mitä tahansa, mutta kiinni ei kannata jäädä, On myös vaarallista usein eli lähes aina, varsinkin kaikenlaisten kattauksien värkkäyksissä. 

Kauheasti pelotellaan rakennusvalvonnalla, fysiikalla, mekaniikalla ja vaikka millä. Kysyjän ongelmana on, miten tehdä terassille katos. Ongelma ei ole tekninen vaan se, että talon räystäs on liian matalalla ja katos tulisi kovin alas. Tällöin siitä tulee ahdistavan matala. Mutta kuitenkin viittaan aikaisempaan puheenvuorooni.

Saahan sitä viitttailla vaikka rukkasella. Ei peloitella rakennusvalvonnalla eikä maalailla mitään eikä peloitettella mataluuksilla, vaan kerotaan totuutta, jota kannattaa katsoa suoraan “silmiin”. Vättämättä kyseinen rakenne ei tulisi nyt olevaa räystästä alemmakisi, kun sen suunnittelee muu kuin ti-mies.

Mitoitus ei ole puhdasta matematiikkaa, vaan siihen liittyy mekaniikkaa ja muuta fysiikkaa.
Muuten siitä saadaan jopa korkempikin kuin nykyinen räystäs, jota kannatan kysyjän vakaasti harkitsemaan, sillä nykyistä kysyjän suunnitelmaa mielestäni ei kannata jatkaa.

Minä en ole peloitellut mataluudella enkä rakennusvalvonnalla. Tuon voi totettaa mutta se vaatii rakenteiden suunnittelua/mitoitusta joka on “puhdasta matetematiikkaa” sille joka osaa. “Mekaniikka ja fysiikka” ovat myös “puhdasta matematiikkaa” sille joka osaa/tietää? Tuon voi toteuttaa mutta vaati ehkä myös vanhan räystään tukemista koska se on “tavallista pitempi” sekä katoksesta tulee “tavallista loivempi”. Tutkimalla vanhat rakennekuvat tuokin selviää?
Lisäksi vaikuttaa tehdäänkö kantavat rakenteet teräksestä, puusta vai jostain muusta, tuleeko lumiesteet yms.?

“Tutkimalla vanhat rakennekuvat tuokin selviää?” Eipä välttättä selviä, sillä rakentajilla on taipumus “säveltämiseen”, mutta lähtökohtahan se on.

Kysyjällekin vielä:
kannattaa luopua utopiasta ja ottaa realismilla homma. Kun sen tekee ilman harakiriä, niin homma on suuri ja arvokaskin. Suunnittelijan on hallittava fysiikka ja mekaniikka, sillä puhdas matematiikka, jonka jokainen perukoulunsa käynyt hallitsee, ei riitä ja vaikkapa olisi yo:kin.

Nyt ei ole vain kysymys luetun ymmärtämisestä, vaan tiedon ymmärtämisestä eli mekaniikasta ja muusta fysiikasta, sillä minun tietoon ei ole tullut ainakaan tähän päivään saakka, että esim. piin tai neliö- ym. juurien eriarvoihin potensseista pumattakaan olisi tullut muutoksia. Metrin määriitely on kyllä muuttunut. Siinäkin se tarkka pituus on jäänyt ennalleen, joten YO osaa ja myös tietää.

Onhan hyvä, että Pyhagoraan ja sun muitten Arkhimeden kaltaisten ei tarvitse nousta niitä keksimään ja määriittelemään uudelleen. Annetaan myös E=mc²:n keksijä olevan myös täysin rauhassa, sillä häntä ei näissä mekaniikkajutuissa tarvitse vaivata ollenkaan. Joskus kyllä auttaa pelkkien sinien ja cosinien käyttäminen, jos tangenttia ja cotangenttia ei viitsi ajatella. ja käyttää.

Pannaas tähän loppuun 1001 taalan kysymys tai paremmeinkin väite, että mekaanikassa joskus on huudettava Arhimedes apuun.

PS! Uusi virta on sieltä jostakin hyvin syvältä hengenahdistuksineen ( jo aikaisemmin kuin koronasta oli tietoakaan, synnynnäinen korona), joten toista oli se vanha, jolla hengitys pelasi loppuun saakka, vaikka keppiin nojasi viime aikoinaan.

Suhteellisuusteorian E=mc2 eli energia on massa kertaa valon nopeus toiseen potenssiin ei kait vaikuta terassin katoksen mitoitukseen ainakaan meidän tuntemassamme maailmassa/olomuodossa? Arkhimedeksen teoriat taas vaikuttavat enemmän rakenteisiin pohjaveden alla? Sinit, cosinit, tangentit ja cotangentit ovat taas kolmion kateettien ja hypotenuusan suhteita joilla määritellään kolmion kulmat mutta niitä ei yleensä tarvitse käyttää kun mitoitetaan katos?

Onneksi täällä on sellaisiakin, että edes luetun ymmärtäminen on hanskassa ja tietävät, että viisaampi väistää.