Testasin kosteusmittaria 4kk asuttuun taloon

Tutulla oli hommattuna pintakosteusmittari, jota ihan piruuttani päätin testata 4kk vanhan omakotitalon pesuhuoneeseen. Mittari oli joku testivoittaja hintaluokassa 350€, saksalainen mittari. Itse mittaustekniikasta tai tulosten tulkitsemisesta en tiedä mitään. Toimin siis vain mittarin ohjeen mukaan.

Mittari kalibroidaan kuivaksi oletettuun kohtaan, esim pesuhuoneen ylimpään laattaan. Tämän arvon lukkiuduttua voidaan pisteitä mitata sitten muualta huoneesta. Arvot olivat 0-150 tuntumaan, eli tuo 150 tuli kun mittarin laittoin kättä vasten. Pääosin mittari antoin huoneesta arvoja 0-50, niin, että kosteus lisääntyi seinää alaspäin kuljettaessa. Hälytysrajaksi/peloterajaksi mittariin oli asetettu 80, jolloin se karjaisi hälytysäänen. Mittasin siis vain seiniä, ja lattianrajassa silikonisauman päältä sain useasta kohdasta hälytyksen. Suhkua ei ollut käytetty 24 tuntiin. Yhdestä kohdasta tuli lukemaksi jopa 120, joka kumma kyllä on kaukana suihkusta ja lattiakaadon yläpäässä. Samanmoisia isohkoja lukemia sain saunan puolelta silikonisauman kohdalta, vaikka täällä ei vettä roiskita ollenkaan.

Lattiarakenne on maanvarainen laatta, jossa vesieritys + laatat. Lattiassa on vesik.ll. En siis mitannut lattiasta ollenkaan.

Pitäisikö tästä huolestua?

Ei Tarvitse!

Näin oletin itsekin.

Kuvitellussa tilanteessa, jossa mittaria käytetään asuntokaupan yhteydessä ei tästä siis voi päätellä yhtään mitään…

Niitä korkeita lukemia tuli siitä lattian rajan silokonisauman päältä siitä syystä,että sen silikonin alla on hyvin suurella todennäköisyydellä kosteutta. Joskus sitä vettä tulee pesuhuoneen oven kynnyksen kohdalta esiin sieltä silikonisauman alta.Mutta jos vesieristys on kunnossa, ei tuo ole vakavaa.