Hei,
Jos rännivuodon takia täyskivitalossa vettä tulee katonrajasta jopa sisälle, kuinka suuri todennäköisyys on, että rännivuoto on kastellut tiilien välissä olevat lämmöneristeet? Vuotoa on voinut tapahtua muutamien vuosien ajan (en tiedä, mutta syytä on epäillä). Jos lämmöneristevillat ovat kastuneet ja ulkoseinässä ei ole tuuletusreikiä, onko villat mahdollisesti homeessa? Entä mistä kielii voimakas paikoitellen oleva kalkkihärmä ja sen rinnalla oleva sininen "kasvusto" tiiliseinässä, näillä kohdin valesokkeli myös murentunut ja maali kupruillut? Kalkkihärmä myös vähän lähtenyt pois itsestään viikon sisällä, sittenkin normaalia ulkoilman kosteutta?
Tuo mainitsemasi kalkki tiilen pinnassa on tietaakseni suolaa joka tiilesta luonnostaan poistuu ja se ei ole mitenkaan vaarallista. Mutta tuo ‘‘kasvusto’’ ei kuulosta ihan asiaankuuluvalta… vai tarkoitatko etta se on ottanut sammalta tai jotain hometta pintaan.
Mainitsemani sininen "kasvusto" on samanlaista kuin kalkkihärmä, hiukan ehkä homehötömäisen näköistä, mutta tosiaan sinistä. En löydä mistään tietoa, että tiilen pinnalla olisi sinistymä kasvustoa. Ja jos rännivuoto olisi kastellut tiiliseinän eristyksen, voiko kalkkihärmä johtua myös siitä?
“kuinka suuri todennäköisyys on, että rännivuoto on kastellut tiilien välissä olevat lämmöneristeet?” “Jos lämmöneristevillat ovat kastuneet ja ulkoseinässä ei ole tuuletusreikiä, onko villat mahdollisesti homeessa?”
Eihän noihin kysymyksiin kukaan osaa näkemättä vastata. Sanoisin että homekasvustolle on ainakin hyvät kasvuolosuhteet jos vuoto on kestänyt parikin vuotta. Korjaa ensi alkuun vuotokohta ja teetä tarvittavat kosteus- ja homemittaukset. Niiden perusteella korjaussuunnitelma.
Siinä on selkeä kosteusvaurio,jos ilmankierto puuttuu.
"Jos rännivuodon takia täyskivitalossa vettä tulee katonrajasta jopa sisälle"Minkälaiset rännit ja katto? (tasa-,harjakatto)
Talo on L mallinen ja katto on pulpettikatto kallistuen siis kahteen suuntaan, kallistusten alapäässä on ainoastaan rännit. Rännit ovat peltiä(tarkempaa selvitystä en osaa sanoa) ja ne kulkevat seinän vieressä katon rajassa.
Ja tietääkö kukaan mitä mahtaa olla sininen kasvusto tiilessä?..Eilen löysin autotallin lattialta ja seiniltä suurta/paksua valkoista kasvustoa?
Jatkoa taas…Autotallin sisällä oleva valkoinen oli siis kalkkihärmää. Avasimme eilen räystäslautoja ja kattorakenteissa näyttää viihtyvän lattiasieni. Tuuletukset on vedetty umpeen laudoituksin katon sivuilta ja pulpettikaton kallistuksen alapäästä, tiiliseinän päällekin oli laitettu palkkia(ei siis pystynyt kädellä kokeilemaan tiiliseinänvälistä eristeiden kuntoa)mutta tämäkin palkki oli märkä. Minkähän hintaisia remontteja on ulkotiiliseinien purku, seinien kuivatus ja eristeiden vaihto? Talo on yksi kerroksinen 120m2.
Sisäpuolinen sinän purku,sieltä missä oltettu vaurio on.
Tiedoksi kiinnostuneille nyt on rakenteen kosteusmittaukset tehty. Ulkopuolisen seinän eristeen kosteus on koko talossa 60%-90% (alle 60% eristetila on kuiva). Kyllä se voimakas kalkkihärmä aika paljon kertoo.
Vaikuttaapi melko isolta projektilta.
Millä tavalla kosteusmittaukset suoritettiin. Mitä mittaaja raportissaan noin pääsäntöisesti lausui tilanteesta.
Jos lisäksi kattorakenteissa on lattiasientä tulikin melkoiset purkuhommat.
Ensin käytiin joka paikka läpi pintaindikaattorilla, sitten porattiin seiniin reikiä eristetilaan asti joista kosteutta mitattiin sähköä johtavalla piikillä, ikkunoiden apukarmit mitattiin piikkimittauksella (märkää), myös sokkeliin porattiin reikiä kosteus 96-97%.
Tiilirakenteeseen on päässyt kosteutta. Kastunut ulkoverhous kohottaa eristetilan ulko-osan kosteutta. Sokkelin halkaisun kosteus johtuu maaperästä tulevasta kosteudesta, ei ole varmaa onko ranketeelle ominainen kosteus. Suositeltavat toimenpiteet: rakennettava avamaalla tehtävä korjaussuunnitelma. Ulkoseinärakenteen tuulettuvuuden parantaminen/varmistaminen. Rakennetta avaamalla apukarmin kunnon tarkistaminen(jatkuuko sokkeliin asti). Korjausrakentaminen tulee tehdä erillisen suunnitelman mukaan ja noudatettava C2 ohjeita.
Eristetilasta ei otettu mikrobiviljelyä vielä.
Mikrobit kannattaa määrittä. Pitkälti riippuu siitä mitä siellä mahdollisesti on ja mitä pitoisuuksia.
Tästä voi koitua melkoinen ongelma. Jos eristeet ja runko ovat “homeessa”, voi korjaus olla melkoinen…
Etsi hyvä korjaussuunnittelija remmiin, muutoin et selviä projektista.
Kiitos kannanotostasi Betonitohtori.
Joo…eräässä tiilitalossa tiili lähti suoraan anturan päältä ilman kosteuskatkoa…selittäisi miksi lattiasieni on kattovilloissa.
Vastaava rakenne on muuten myös eräällä valuharkkovalmistajalla. Epäilen muutenkin tuotetta…nyt vielä enemmän; tuotehan rapautuu varmuudella 40 vuodessa.
Jäin vain miettimään mikähän on normaali suhteellinen kosteus sokkeli rakenteelle? tässä tapauksessa siis valesokkeli maanvaraisella betonilaattalla. Maa on routivaa savea ja laatan alla on soratäyttö.